Hovedinnhold

Ja, vi har verdens dyreste bensin

DYRE DRÅPER: Ifølge en ny amerikansk undersøkelse er det nordmenn som må betale mest for en liter bensin. FOTO: Lise Åserud/NTB scanpix
DYRE DRÅPER: Ifølge en ny amerikansk undersøkelse er det nordmenn som må betale mest for en liter bensin. FOTO: Lise Åserud/NTB scanpix
(VG Nett) Det vi alle har ment å vite - er nå offisielt. Ingen i verden betaler så mye for full tank som norske bilister.

Denne saken handler om:

Norske bilister betaler i gjennomsnintt 15, 90 kroner for en liter bensin viser en oversikt fra det amerikanske nyhets- og markedsdatabyrået Bloomberg, skriver Daily Mail.

Det plasserer Norge på en soleklar førsteplass blant de 60 landene som har vært med i den amerikanske undersøkelsen.

Samtidig skal det ikke glemmes at Norge har et av verdens høyeste inntektsnivåer, samt at prisen på norsk bensin og diesel er sterkt påvirket av høye statlige skatter og avgifter. Likevel; Norge er på topp.

Selv om vi er på verdenstoppen så har nordmenn aldri brukt mindre av inntekten sin på bensin.

Følges av Tyrkia og Israel

På de to plassene etter Norge følger Tyrkia og Israel.

Tyrksiske bilister må i snitt betale 14,87 kroner for en liter bensin, mens israelerne i snitt må ut med 14,59 kroner pr. liter.

På Blooombergs topp 15-liste ligger Sveits på sisteplass.

Bileierne her må i gjennomsnitt ut med 11,97 kroner for en liter bensin.

Men det er likevel venezuelanerne som kan le hele veien til tanken, ifølge undersøkelsen. Den oljerike nasjonen subsidierer innbyggernes bensin, noe som gjør at bilistene må ut med langt under én krone for literen.

Stigende bensinpris

Råoljeprisen har gått opp med mer enn 20 dollar fatet siden starten av juli, skriver E24.

Bare i august har bensinprisen i Norge gått opp med 50 øre literen.

En som har kjørt mye, og lagt igjen mye penger i bensinstasjonskassene og statskassen gjennom årenes løp, er «Mr. Rallycross», Martin Schanche.

Han regner med at han gjennom årenes løp har tilbakelagt cirka fire millioner kilometer langs landeveien.

MR. RALLYCROSS: Martin Schanche skulle gjerne sett at bensinprisen i Norge lå på 12-tallet. Her er han i full sving i garasjen hjemme i Drøbak. FOTO: Fredrik Solstad/VG
MR. RALLYCROSS: Martin Schanche skulle gjerne sett at bensinprisen i Norge lå på 12-tallet. Her er han i full sving i garasjen hjemme i Drøbak. FOTO: Fredrik Solstad/VG

Den tidligere så frittalende tanaværingen har moderert språkbruken betraktelig siden velmaktsdagene på 1980- og 90-tallet. Likevel klarer han ikke å forholde seg helt stum da VG Nett kontakter ham.

- Måtte det virkelig et amerikansk selskap til for å få vite dette, sier Schanche.

- Nei, fra spøk til alvor. Jeg blir ikke veldig provosert av dette. Sommeren 1961 betalte jeg én krone literen. Og jeg hadde en timeslønn på drøyt fire kroner. Men dagens priser treffer de som har minst penger hardest, og de bor som regel ikke i sentrale strøk som har et godt utbygd kollektivnett. Vi snakker om personer som gjerne bare har bilen som eneste transportalternativ.

- Jeg tror ikke det hadde gjort noe om bensinprisen hadde blitt satt ned på 12-tallet, sier Schanche til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks