Hovedinnhold

- Politikerne kunne forhindret drap

SMILER IKKE: Tove Smaadahl mener skijentene viser forakt for ofrene for menneskehandel og bidrar til å stemple russiske kvinner som prostituerte. Foto: Terje Bringedal
SMILER IKKE: Tove Smaadahl mener skijentene viser forakt for ofrene for menneskehandel og bidrar til å stemple russiske kvinner som prostituerte. Foto: Terje Bringedal
(VG Nett) Politikerne kunne forhindret flere av drapene på norske kvinner, mener Krisesentersekretariatet.

Denne saken handler om:

FULL OVERSIKT

Les mer om de 72 kvinnene som er drept av sine menn.

Krisesentersekretariatet har flere ganger kommet med krav om at justisdepartementet setter ned en kommisjon som ser på sakene der kvinner blir drept av partneren sin.

- Vi har sendt to henvendelser, både i 2003 og 2006. Vi har ikke engang fått svar fra departementet. Siden den gang er 20 kvinner blitt drept av partneren sin, sier Tove Smaadahl, som leder sekretariatet.

Spesial:Disse 72 kvinnene ble drept av sine menn

Ingen oversikt

Ved å gå gjennom drapene, kunne myndighetene skaffet seg viktig kunnskap om årsakene til at kvinnene mistet livet, mener Smaadahl. Det har de ikke gjort. VG måtte selv skaffe seg oversikten over de 72 kvinnene som ble presentert mandag.

- For å sette igang tiltak og forebygging, trenger man kunnskap. Mange av drapene kunne vært unngått dersom politiet hadde sett faresignalene og grepet inn tidlig, sier Smaadahl.

Krisesentersekretariatet, som leder alle landets krisesenter, har hjulpet mange av kvinnene som senere ble drept av partneren sin.

- Det finnes ikke noe annet samfunnsproblem som får så lite oppmerksomhet og statlige midler som vold mot kvinner. Vi har prøvd å synliggjøre dette i snart 30 år, likevel bor det akkurat like mange på krisesenter i 2007 som på slutten av 80-tallet, sier Smaadahl.

Diskutér her:Dette er sinnsykt

Tar selvkritikk

Justisdepartementet mener kunnskapen har vært for dårlig. Nå lover de bot og bedring.

SELVKRITIKK: Statssekretær Astri Aas-Hansen innrømmer at justisdepartementet burde reagert tidligere. Foto: Roger Neumann
SELVKRITIKK: Statssekretær Astri Aas-Hansen innrømmer at justisdepartementet burde reagert tidligere. Foto: Roger Neumann


- Vi har hatt tallgrunnlaget, men for lite kunnskap om denne typen drapssaker. Mer kunnskap vil gjøre oss i stand til å vurdere risiko på en mye bedre måte. Men i desember kommer vi med en ny handlingsplan for kriminalitetsofre, og da skal vi starte dette arbeidet, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i justisdepartementet.

Handlingsplanen sier at politi, påtalemyndighet og andre berørte instanser skal gå grundig gjennom drapssakene, for å få kunnskap om hvordan de kan forebygges.

- Burde skjedd tidligere

- Burde dette vært gjort tidligere?

- Når det er så mange drap gjennomgående år etter år, burde man hatt en systematisert kunnskapsinnhenting. Det burde skjedd tidligere. Vi fikk henvendelsen fra sekretariatet senhøstes 2006, og satte i gang arbeidet ganske umiddelbart, sier statssekretæren.

Hun vil ikke spekulere i om liv kunne vært reddet.

- Rundt om i landets politidistrikt har det skjedd mye godt arbeid som har forebygget alvorlig kriminalitet, blant annet fra familievoldskoordinatorene. Men en viktig forutsetning er å identifisere risiko, for dermed å unngå at det skjer igjen. Hadde vi hatt denne kunnskapen, kunne kanskje noen av disse drapene vært unngått, sier Aas-Hansen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks