Hovedinnhold

Drapssiktet i SMS: «Alt er rolig nå»

Her fant politiet den døde 49-åringen dumpet

DUMPET: Her, ved et tjern over grensen til Sverige, fant politiet den drepte 49-åringen i februar i år. Foto: Lars Hedelin
DUMPET: Her, ved et tjern over grensen til Sverige, fant politiet den drepte 49-åringen i februar i år. Foto: Lars Hedelin
(VG Nett) 37-åringen, som er siktet for drapet på samboerens eksmann i Aurskog, ba før helgen en venn stå i beredskap dersom han trengte hjelp.

37-åringen er siktet for forsettlig drap, og hjalp torsdag kveld politiet med å finne liket som var dumpet i et øde område i Sverige. Den drapssiktede mannen er utdannet filosof, og har blant annet holdt foredrag for politiet om straff.

Filosofen og samboerens eksmann hadde også vært i slåsskamp én uke tidligere. Det endte med at 49-åringen, som nå er drept, ble alvorlig skadet. Da han på nytt oppsøkte samboerparets bolig på Aurskog lørdag, befant 37-åringen seg i etasjen over.

Angrep med øks

Ifølge VG skal paret ha forklart at 49-åringen gikk fysisk løs på sin tidligere kone. Han skal blant annet tapet henne fast. Til slutt skal hennes nåværende samboer ha grepet inn: Med baksiden på en øks skal han ha slått offeret så hardt i hodet at han døde.

- Han har vært redd for sikkerheten til samboeren, forteller en venn av den drapssiktede 37-åringen til VG Nett.

DRAPSDØMT: Filosofen har holdt en rekke foredrag over hele landet. Nå er 37-åringen dømt til 15 års fengsel for drap. Foto: VG
DRAPSDØMT: Filosofen har holdt en rekke foredrag over hele landet. Nå er 37-åringen dømt til 15 års fengsel for drap. Foto: VG

Før helgen fikk vennen en SMS med veibeskrivelse til bolighuset i Aurskog, og 37-åringen ga beskjed om at han ville ringe dersom det ble behov for forsterkninger.

Han hørte aldri noe på lørdag. Tre dager senere fikk han en SMS fra filosofvennen: «Alt rolig nå».

Da var samboerens eksmann drept, og liket fraktet over grensen til Sverige, hvor det ble forsøkt skjult.

Nekter straffskyld

Filosofen har fortalt venner at eksmannen ønsket å ødelegge deres forhold, og ta over omsorgen av barna. Den 35 år gamle trebarnsmoren er nå pågrepet av politiet, og foreløpig siktet for legemsbeskadigelse, men politiadvokat Kåre Kalvø vil vurdere om siktelsen skal utvides til å gjelde drap også for henne.

Begge de to siktede nekter straffskyld, og hevder den dødelige volden ble utført i nødverge.

- Det som har skjedd er selvfølgelig kjempevanskelig for henne, og hun får nå psykiatrisk hjelp. Hun er helt klar på at hun ikke er skyldig i legemsfornærmelse eller drap. Hun har ikke lagt hånd på ham, sier kvinnens forsvarer, Gunhild Lærum til VG Nett.

Dømt for vold mot ekskone

Eksmannen ble i fjor dømt for å ha truet med å drepe moren til sine tre barn med øks i forbindelse med en krangel i 2008. Da kvinnen låste døren, knuste han ruten i inngangsdøren. 49-åringen er også dømt for vold mot ekskona.

NEKTER STRAFFSKYLD: Forsvarsadvokat Gunhild Lærum bistår den siktede kvinnen. Ifølge advokaten har ikke klienten vært voldelig mot eksmannen, men var tilstede i boligen da han ble drept. Foto: Kristian Helgesen
NEKTER STRAFFSKYLD: Forsvarsadvokat Gunhild Lærum bistår den siktede kvinnen. Ifølge advokaten har ikke klienten vært voldelig mot eksmannen, men var tilstede i boligen da han ble drept. Foto: Kristian Helgesen

Nedre Romerike tingrett kom frem til at forholdene normalt skulle medført en ubetinget fengselsstraff, men valgte likevel å gjøre straffen betinget.

Fordi 49-åringen var i ferd med å bli rusfri ville det være uheldig dersom han nå måtte sitte i fengsel, skriver dommerfullmektig Andreas Schei.

Retten la også vekt på at 49-åringen angivelig skulle ha «etablert et normalisert og godt forhold til sin fraseparerte kone».

- Forholdet mellom de to var svært vanskelig og anstrengt. Det har vært mange konflikter og konfrontasjoner, opplyser Lærum.

Ifølge forsvarsadvokaten har trebarnsmoren bedt om besøksforbud uten å få det mer enn i én dag. I dommen fra i fjor fremgår det at 49-åringen blant annet var hjemme hos ekskona i Aurskog for å ha samvær med deres felles barn.

Dumpet ved svensk tjern

Da den drepte 49-åringens familie meldte ham savnet etter helgen, nektet først den siktede filosofen for at han hadde noe med forsvinning å gjøre.

Først i det andre politiavhøret la han kortene på bordet, og viste politiet veien til stedet hvor liket var dumpet. Det lå skjult i nærheten av et tjern på veien mellom Skillingsfors og Lässerud i Eda i Sverige.

- Min klient har forklart at drapet skjedde i selvforsvar, og erkjenner ikke straffskyld. Han vil samarbeide med politiet for å oppklare hele denne saken, sier forsvarer Sigmund Øien.

Området hvor liket ble dumpet ligger like på andre siden av grensen, fire-fem mil fra Aurskog hvor drapet skjedde. For å ta seg inn i området er naturlig å bruke en gammel smuglerrute mellom Setskog og Skillingsmark.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks