Hovedinnhold

Drapsmannen: - Lars Erik ba for livet

DRAPSVÅPENET: Denne bajonetten, som 22-åringen stjal fra Forsvaret, ble brukt til å drepe Lars Erik Flem Andersen (innfelt). Foto: Politiet
DRAPSVÅPENET: Denne bajonetten, som 22-åringen stjal fra Forsvaret, ble brukt til å drepe Lars Erik Flem Andersen (innfelt). Foto: Politiet
KONGSVINGER (VG Nett) Den drapstiltalte 22-åringen sier at Lars Erik Flem Andersen (18) forsøkte å verge seg mot bajonettstikkene mens han bønnfalt overfallsmannen om å slutte.

De rystende detaljene fra drapet i Kongsvinger 26. juli i fjor kom frem da den drapstiltalte 22-åringen forklarte seg i retten.

- Han sa «jeg gjør hva som helst hvis du slutter». Jeg tror det siste han sa var «vær så snill og slutte», sa 22-åringen lavmælt fra vitneboksen.

Lars Erik Flem Andersen ble drept med minst 35 bajonettstikk mot hodet, halsen og overkroppen. 22-åringen har innrømmet at han drepte 18-åringen, men har ikke noen forklaring på hvorfor drapet skjedde.

LES OGSÅ:- Spilte dataspill, gikk ut for å drepe

Vergeskader

Obduksjonsrapporten viser at 18-åringen har vergeskader på hendene, etter at han forsøkte å skjerme seg mot knivangrepet.

22-åringen har forklart at han kun visste hvem Lars Erik Flem Andersen var, og at han ble et tilfeldig offer etter at drapsmannen bevæpnet seg og gikk ut av leiligheten med «mørke tanker».

- Han inviterte meg med på fest. Da vi gikk bortover gaten, dukket tanken opp om at jeg skulle skjære over strupen hans, forklarte småbarnsfaren i retten.

Han erkjenner straffskyld for forsettlig drap, men nekter for at han hadde planlagt å drepe.

LES OGSÅ:Stjal mobilen fra drapsofferet - ga den til kjæresten

- De pårørende blir sinte

Familien til avdøde Flem Andersen sitter i retten og følger med på forklaringen til 22-åringen. Det har vært en tøff dag.

OPPRØRTE: Bistandsadvokat Jørn Mejdell Jakobsen sier at det har vært en tøff dag for de pårørende i retten. Foto: Dennis Ravndal
OPPRØRTE: Bistandsadvokat Jørn Mejdell Jakobsen sier at det har vært en tøff dag for de pårørende i retten. Foto: Dennis Ravndal


- Forklaringen hans viser jo hvordan Lars Erik kjempet for livet, og at han ba om å skånes, sier bistandsadvokat Jørn Mejdell Jakobsen til VG Nett.

Han sier at de pårørende selv ønsker at detaljer fra saken skal komme frem.

- De er lei seg, opprørte og veldig, veldig sinte.

LES OGSÅ:VG møtte mannen som tilstår drapet

Ingen motiv

Etter at 18-åringen ble funnet død i Kongsvinger 26. juli i fjor, satte politiet i gang en omfattende drapsetterforskning. Over 350 vitner er avhørt i saken.

Verken politiet eller psykiaterne som undersøkte småbarnsfaren, har klart å finne noe svar på hvorfor han ble drapsmann.

I retten i dag fortalte 22-åringen at han spilte forskjellige dataspill i timene før han fikk en telefonsamtale fra kjærestens venninne i England. Hun skal ha fortalt at samboeren var utro.

Hva det var som fikk han til gå ut på drapstokt, har 22-åringen tidligere ikke kunnet gi et godt svar på.

- Etter at jeg snakket med venninnen hennes, ringte jeg samboeren min. Hun nektet for at hun hadde vært utro, men sa at hun ikke ville være sammen med meg lenger, sier 22-åringen.

Etter dette fikk han «mørke tanker» og følte seg aggressiv.

LES OGSÅ:Rettspsykiaterne finner ikke noe galt

Ikke psykisk syk

Mens politiet brukte store ressurser på å jakte gjerningsmannen, fortsatte 22-åringen som om ingenting hadde hendt. Han gikk på jobb, tok seg av barnet sitt, spilte dataspill. Verken samboeren, venner eller arbeidskamerater merket noen forandring på mannen.

I en måned var han innlagt på Brøset, der to erfarne rettspsykiatere undersøkte ham. De fant ikke noe galt, ingen tegn til psykose og ingen psykiatrisk diagnose.

Helt sentralt i saken er om 22-åringen hadde planlagt drapet eller ikke.

- Det er ingen holdepunkter for at drapet var planlagt, sier forsvarer Jon Anders Hasle.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks