Hovedinnhold

Draps- og voldtektsdømt mann (59) siktet for ny voldtekt

**Ble vurdert som uskikket for prøveløslatelse av Kriminalomsorgen
**Takket nei til oppfølging da han var ferdigsonet og ble løslatt i mai

<p>SONET HER: 59-åringen ble løslatt fra høysikringsfengselet Ila fengsel og forvaringsanstalt i slutten av mai. Fengselet huser noen av Norges farligste fanger, blant dem massedrapsmannen Anders Behring Breivik.<br/></p>

SONET HER: 59-åringen ble løslatt fra høysikringsfengselet Ila fengsel og forvaringsanstalt i slutten av mai. Fengselet huser noen av Norges farligste fanger, blant dem massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

Foto: Morten Holm, NTB scanpix
For én måned siden ble den draps- og voldtektsdømte mannen (59) løslatt etter nesten 30 år i høysikringsfengsel. Nå er han siktet for en ny voldtekt.

Tips oss

59-åringen ble pågrepet natt til lørdag i forrige uke. Han er siktet for å ha voldtatt en kvinne i 40-årene. Forholdet skal ha funnet sted på en privatadresse i Horten natt til lørdag.

Også i 1993 voldtok han en 52 år gammel kvinne på natten etter en bytur kort tid etter løslatelse. Etterpå kvalte han offeret med hennes T-skjorte.

Skal ha slått til igjen

- Politiet kan bekrefte at mandag 30. juni ble en mann i 50-årene varetektsfengslet i fire uker, siktet for voldtekt. Siden vi i en tidlig fase av etterforskningen er det lite opplysninger vi kan gi om saken. Gjerningsmannen og fornærmede hadde ingen relasjon til hverandre før overgrepet, sier politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt til VG.

Tønsberg tingrett skriver i fengslingskjennelsen at det er skjellig grunn til mistanke, og legger særlig vekt på siktedes forklaring og vitneavhør.

Forsvareren uttalte seg ved løslatelse

59-åringen samtykket til fengsling, men har ikke tatt stilling til om han erkjenner straffskyld i forhold til den alvorlige siktelsen. Forsvarer Ann Turid Bugge ønsker ikke å kommentere saken.

Da mannen slapp ut for en måned siden sa Bugge at det ikke er sikkert at klienten hennes engang har søkt om prøveløslatelse.

- Det å si at han er «for farlig» blir helt feil. Man må huske på at han er eldre nå, og retten har funnet ut at det ikke er fare for gjentakelse. Det er mange som er farligere enn ham som er løslatt og aldri har begått et lovbrudd igjen, sa hun til Dagbladet.

<p>ETTERFORSKER: Politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt.<br/></p>

ETTERFORSKER: Politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt.

Trond Solberg

Fire voldtekter og ett drap

Den nå voldtektssiktede mannen er tidligere dømt for fire voldtekter og ett drap. Han hadde sittet fengslet i nær 30 år, da han i slutten av mai var ferdigsonet og ble løslatt.

I løpet av de mange årene i fengsel siden den gang, ble 59-åringen aldri vurdert som skikket for prøveløslatelse av Kriminalomsorgen.

Tre ganger ble han sendt til fengselsøya Bastøy for å klargjøre ham for et liv utenfor murene. Hver gang ble han returtnert til Ila fengsel og forvaringsanstalt på grunn av regelbrudd.

Fengselsdirektøren ved Ila sier i dag at mannen etter endt soning har gjort opp sin straff med samfunnet, og at det da ikke lenger er kriminalomsorgen som skal følge opp

Voldtok og drepte

I 1993 ble imidlertid 59-åringen prøveløslatt etter en dom for to voldtekter. Da møtte han en 52 år gammel kvinne på et utested i Oslo. Senere samme kveld voldtok han kvinnen og kvalte henne med en T-skjorte.

1. november 1994 omtalte VG saken. Voldtektsmannen tilstod forsettlig drap på på samboeren til en kamerat:

«Fullstendig uten foranledning skal den 39 år gamle Oslo-mannen ifølge tiltalte ha slått til sin festvenninne, voldtatt henne to ganger, og deretter kvalt den avkledde 52-årige kvinnen med hendene og kvinnens T-skjorte.»

Drapet i 1993 skjedde bare to måneder etter mannen slapp ut på prøve fra soning.

Det var tidligere på kvelden på en restaurant i Oslo at mannen møtte sitt offer i 1993. De to satt ved samme bord i flere timer, før de forlot restauranten sammen med drapsofferets samboer.

Mannen forklarte at de etter en stund satte seg ned og begynte å kline. «Da hadde jeg ikke tanker om å gjøre noe som helst. Deretter gikk vi et lite stykke til før vi igjen satt oss i gresset og begynte å beføle hverandre. Vi kledde av oss buksene og gjennomførte et «vanlig» samleie», sa trippelvoldtektsmannen i sin tilståelse.

I 1994 ble han dømt til 21 års fengsel og ti års sikring. Eidsivating lagmannsrett begrunnet sikringen med: «Det er en nærliggende fare for gjentakelse av seksuelt motiverte forbrytelser.»

Da bruk av sikring ble erstattet med forvaring i 2002, var saken mot 59-åringen i rettssystemet igjen. I 2004 dømte Asker og Bærum tingrett mannen til forvaring i 15 år, men i ankesaken i Borgarting lagmannsrett senere samme år, ble forvaringen opphevet. 

- Dyssosiale trekk

Bakgrunnen for sikringsdommen i 1994 var at 59-åringen ble vurdert til å lide av varig svekkede sjelsevner. Ti år senere mente lagmannsretten at det regimet og terapi mannen hadde fått i fengselet, gjorde at denne konklusjonen ikke lenger var like klar.

- Den usikkerhet som lagmannsretten fortsatt føler eksisterer rundt spørsmålet, avdempes av at det må forutsetts at NN fortsatt vil forbli i fengsel i relativt lang tid før spørsmålet om prøveløslatelse blir aktuelt, skrev Borgarting lagmannsrett i dommen.

Lagmannsretten pekte på 59-åringens alkoholbruk som en sterk medvirkende årsak til hans adferd. De rettsoppnevnte sakkyndige konkluderte med at mannen ikke hadde noen sinnslidelser, men bemerket likevel:

- Som en konklusjon oppfatter de sakkyndige observanden dit hen at han fortsatt har visse dyssosiale trekk. Han bør fortsatt ha klare rammer rundt seg i lengre tid fremover med en langsom og gradvis tilnærming til en løsere soningsform i tillegg til videre terapeutisk arbeide.

- Gjentakelsesfare

Etter løslatelsen i slutten av mai fikk 59-åringen tilgang til en kommunal leilighet i Horten. Han fikk også tilbud om oppfølging etter de mange årene bak murene, noe han takket nei til.

Tønsberg tingrett vektlegger mannens historikk i fengslingskjennelsen.

- Retten har ved vurderingen lagt særlig vekt på at hendelsen har funnet sted ca. én måned etter at siktede ble løslatt etter å ha sonet en dom på 21 år, for blant annet voldtekt. Basert på dette, mener retten at gjentakelsesfaren er konkret og nærliggende, skriver retten.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks