Hovedinnhold

Leiesoldat-tilbud strømmer inn etter dialogbrudd i Martine-saken

KJEMPER FOR RETTFERDIGHET: Her diskuterer styreleder i Martines minnefond for rettferdighet Marcus Rolandsen (t.v.) og Martines far Odd Petter Magnussen på en kafé i Oslo i oktober. Nå sier begge at de merker en økt pågang av leiesoldater som ønsker å tvangsutlevere Farouk Abdulhak. Foto: NILS BJÅLAND, VG
KJEMPER FOR RETTFERDIGHET: Her diskuterer styreleder i Martines minnefond for rettferdighet Marcus Rolandsen (t.v.) og Martines far Odd Petter Magnussen på en kafé i Oslo i oktober. Nå sier begge at de merker en økt pågang av leiesoldater som ønsker å tvangsutlevere Farouk Abdulhak. Foto: NILS BJÅLAND, VG
(VG Nett) Leiesoldater fra hele verden tilbyr seg å tvangsutlevere hovedmistenkt i Martine-saken Farouk Abdulhak til Storbritannia.

Denne saken handler om:

Tidligere i november skrev VG at Oslosenteret med Kjell Magne Bondevik i spissen la ned arbeidet om å få til en utlevering av Farouk Abdulhak.

Dialogbruddet med jemenittiske myndigheter ble bestemt i full forståelse med Martines far Odd Petter Magnussen.

Årsaken var at jemenittiske myndigheter nektet å utlevere Farouk - til tross for gjentatte utsettelser av fristen.

Marcus Rolandsen, styreleder i Stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet, sier at tilbudene fra internasjonale leiesoldater florerer etter dialogbruddet.

LES OGSÅ: - Abdulhak jobber for elitestyrke i Jemen

- Etter at det ble klart at Bondevik og Oslosenteret trakk seg ut av forhandlingene, har det vært særlig mange tilbud. Det er leiesoldater og organisasjoner som ønsker å bruke andre midler enn det vi står for, sier Rolandsen til VG Nett.

«We will take care of it»

Det er internasjonale grupper fra både Tyskland, Frankrike, England og USA, ifølge Rolandsen.

- Henvendelsene kommer fra hele verden. Nylig fikk vi et tilbud fra en gruppe i Jemen, som sa at de ønsket å løse saken på sin egen måte.

- Hva sa de konkret?

- «If this case can't be solved, our group will take care of this case on our own».

- Hva svarer du dem?

DREPT: Martine Vik Magnussen. Foto: Privat
DREPT: Martine Vik Magnussen. Foto: Privat


- Vi takker først for engasjementet og interessen. Men slik vi ser det, er Martine-saken best tjent med en rettferdig løsning hvor den mistenkte behandles med rettferdige midler gjennom rettsapparat og dialog med myndighetene. Vi synes det er trist at noen ser en tvangsutlevering eller likvidering som den eneste muligheten. Vårt hovedmål er å stille ham for en britisk rett, sier Rolandsen.

LES OGSÅ: Håper Jemen-uro kan felle Farouk

Odd Petter Magnussens datter Martine Vik Magnussen ble drept i London i 2008. Siden da har faren kjempet en lang kamp for å få utlevert hovedmistenkte Farouk til Storbritannia for en rettferdig rettsak.

Mer sannsynlig

Han har hele tiden tatt avstand fra andre metoder, men nå frykter han at noen kan ta saken i egne hender.

- Det er mer sannsynlig nå, ja. I det siste har jeg blitt kontaktet av folk som tilbyr andre løsninger på saken. Jeg har mottatt reaksjoner på at jeg ikke vil lykkes med min etiske tilnærming, og da er det noen som synes det er legitimt å ty til en mer lettvint løsning, sier Magnussen.

- Tilbyr de en pris?

- Vi har aldri kommet så langt at det har vært snakk om en pris. Jeg gjør dem raskt klar over mitt mål og min tilnærming til saken, og da er det ikke lenger aktuelt.

Som tidligere offiser merker Magnussen fort om henvendelsene er seriøse.

LES OGSÅ: Deler ut løpesedler om Martine i Jemen

- Jeg merker om den jeg snakker med har en militær bakgrunn. Det virker som det er svært profesjonelle aktører - de har en profesjonell tiltaleform og tilnærming til meg, sier Magnussen.

- Et tap for saken

Men han er krystallklar på at forhandlingene med Jemen og familien Abdulhak må skje i formelle og etisk forsvarlige former.

I SKJUL: Farouk Abdulhak er den eneste mistenkte etter drapet på Martine Vik Magnussen. Foto: PA PHOTOS
I SKJUL: Farouk Abdulhak er den eneste mistenkte etter drapet på Martine Vik Magnussen. Foto: PA PHOTOS


- Å hyre leiesoldater vil være et tap for saken. Jeg har et inderlig ønske om å gi noe tilbake til Martine og det demokratiske samfunnet jeg er så glad i. Det handler ikke om å få balanse i regnskapet, men å sikre rettsikkerheten også utenfor Norges grenser. Hvis vi ikke lykkes med vår måte, vil det skape en optimal oppskrift for gjerningsmenn som vil slippe unna kriminelle handlinger, sier Magnussen.

Jemen styres av president Ali Abdullah Saleh som har tette forbindelser til Farouks mektige far, Shaher.

- Regjeringsskifte vil hjelpe oss

Landet har lenge slitt med intern uro og en voksende opposisjon, og Magnussen tror at et regjeringsskifte kan være vendepunktet i Martine-saken.

- Den indre uroen og den kulturelle forskjellen gjør Jemen til et av de vanskeligste landene i verden vi kunne ha forhandlet med. Nå har vi fått en jemenittisk fredsprisvinner i Tawakkol Karman som arbeider for grunnleggende universelle rettigheter som jeg også jobber for. Det er en del av grunnlaget for hele den arabiske våren, og forhåpentligvis kan de forvandlingene hjelpe oss til en løsning, sier Magnussen.

Rolandsen er overbevist om at Farouk til slutt vil møte i en britisk rettsal.

- Vi har fått forsikringer fra Jemen om at saken vil bli prioritert av en regjering uten Saleh. Han har lovet å gå av gjentatte ganger, og fredsprisvinner Tawakkol Karman har gjentatte ganger bedt ham om å gå av, men han har brutt løftet hver gang. Men jeg er ikke tvil om at rettferdigheten vil seire i denne saken til slutt, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks