Hovedinnhold

Korrupsjonssaken i Drammen:

Politiet: Her fikk hun 25.000 kroner

Her fikk hun 25 000 kroner
FIKK KONVOLUTT: Saksbehandleren Mette Cranner og utbyggeren Ahsen Gilani traff hverandre et eller annet sted bak denne døren i Drammen rådhus 14. januar. VG fikk ikke lov til å ta bilder innenfor døren.
DRAMMEN (VG) Midt i den travleste arbeidstiden på rådhuset skal en konvolutt med 25.000 kroner ha skiftet eier. Dagen etter ble Mette Cranner (57) pågrepet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Saksbehandleren satt ikke ved plassen sin i sjette etasje i Drammen rådhus, hvor kommunens byggesaksavdeling holder til, denne iskalde vinterdagen.

Mette Cranner var nede i første etasje for å møte en utbygger. Ifølge hennes egen forklaring pleier hun ikke å ta slike møter alene.

Det var et par timer etter lunsj torsdag 14. januar, så det var ikke så mye trafikk i trappen og de to heisene.

Etter det VG kjenner til, ble utbyggeren sluppet inn fra personalinngangen til den avlåste delen av rådhuset, der hvor kun ansatte med nøkkelkort har adgang.

Et eller annet sted mellom etasjene, skiftet en konvolutt hender. Fra utbyggeren til saksbehandleren.

I rettsdokumenter bekreftes det at politiet overvåket møtet mellom de to.

– Aldri blitt tilbudt penger

Dagen etter, fredag 15. januar, aksjonerte politiet: Cranner ble pågrepet og varetektsfengslet – siktet for grov korrupsjon.

– Jeg har aldri blitt tilbudt penger for å godkjenne en byggesak. Jeg har aldri sagt at jeg kan godkjenne en byggesak mot betaling, forklarte 57-åringen etter at hun var tatt.

Spanere fulgte med da Cranners søster hadde med seg søppelposer med dokumenter ut fra boligen på Hvalstad i Asker.

Søsteren har erkjent forsøk på fjerning av bevis, ifølge politiet. 57-åringen hevder søsteren bare skulle lufte hunden.

Under ransakelsen av boligen fant politiet blant annet en konvolutt med 25.000 kroner. Politiet mener det er konvolutten fra rådhuset og at pengene var de siste av en lang rekke utbetalinger fra utbyggere til Cranner.

Slik skal korrupsjonen ha skjedd

Minst 30 byggesaker og over 20 utbyggere, eller såkalte tiltakshavere, etterforskes i korrupsjonssaken som ryster innbyggerne i Drammen.

– Et 20-talls tiltakshavere er siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til det, sier Ole Johan Brett i Sør-Øst politidistrikt.

Han leder Øko-teamet i politiet i Drammen. Fem av utbyggerne er avhørt, kun én av dem erkjenner straffskyld.

– Alle forklarer seg i henhold til det politiet mener å ha avdekket rundt utbetalinger, men de har et annet syn på korrupsjonsbestemmelsene enn det politiet har, sier Brett.

Les også: Mener millionbeløp har skiftet hender

Naboer klagde

De første forholdene politiet etterforsker skal ha funnet sted i 2013, mens det siste fant sted dagen før pågripelsen av Cranner.

Byggesakene handler primært om ombygging av eller tilbygg til eksisterende boliger. Politiet mener målet har vært å lage enheter til utleie.

Naboene klaget
NABOENE KLAGET: Dette huset har blitt bygget opp fra bunnen av. Nå trekkes det frem som skrekkeksempelet i korrupsjonssaken.


På en av åsene som omkranser sentrumskjernen av Drammen, ligger det som av flere blir trukket frem som skrekkeksempelet i korrupsjonssaken.

Huset er på 295 kvadratmeter, fordelt på tre leiligheter når det står ferdig, hvis det som står i Eiendomsregisteret stemmer med virkeligheten.

– Vi fikk det bare ikke til å stemme at kommunen hadde godkjent huset, sa en nabo til VG samme dag som korrupsjonssaken ble kjent.

VG har lest e-poster hvor Cranner skriver at høyden på huset og bygd areal på eiendommen er tillatt etter kravene satt av kommunen. Huseieren ønsker ikke å kommentere saken.

Byggetegninger
LAGET TEGNINGER: Dette er noen av tegningene som naboene ble presentert før byggestart. - Vi ble vist noen tegninger, men ikke av det huset som står der nå, har en nabo fortalt til VG. Foto: PRIVAT.


Korrupsjonssaken startet i fjor høst, da interne rutiner ble gjennomgått på byggesaksavdelingen i kommunen.

Innvandrermiljøet

Sent om ettermiddagen 15. oktober ble det gjort urovekkende funn i flere saker. Arbeidet fortsatte utover med stor intensitet utover kvelden.

De mistenkelige funnene var flere:
• Byggesaker var opprettet og fordelt uten at ledelsen visste om det.

• Enkelte av sakene var skjult under gamle saksnummer i systemene, slik at de gikk under radaren.

• Det var gitt byggetillatelser stikk i strid med kommunens vedtatte rammer, naboklager var unndratt saksbehandling og man fant omfattende misbruk av elektronisk ledergodkjenning.

• Ifølge kommuneledelsen hadde Cranner tilgang på en elektronisk signatur som hun ikke skulle ha hatt.

Samtidig denne kvelden dukket navnet til en av 57-åringens kolleger i byggesakene opp – saksbehandleren Naeem Akbar (44).

Også han er siktet for grov korrupsjon og sitter varetektsfengslet.

I nesten alle de mistenkelige byggesakene er utbyggerne fra innvandrermiljøet i Drammen. Flere av dem er, som Akbar, norsk-pakistanske.

VG kjenner til at politiet mener Akbar skal ha vært den som hadde kontaktene og hanket inn «kundene», mens Cranner deretter gjorde avtaler og fulgte dem opp.

Byggetegninger
SIKTET: Mette Cranner ble ansatt som saksbehandler i Drammen kommune i 2011. Her er hun avbildet da hun jobbet i Frogn kommune, hvor hun sluttet etter en arbeidskonflikt. Naeem Akbar ble bedt om å slutte som saksbehandler i Oslo kommune i 2002 etter det som blir omtalt som uryddig rolleutøvelse. I 2010 begynte han i samme stilling i Drammen kommune. Foto: PETTER LØKEN / AKERSHUS AMTSTIDENDE

«Stemplet» seg inn på kvelden

Ifølge VGs opplysninger har politiet avlyttet mobiltelefonene til de to saksbehandlerne.

Selv når 57-åringen hadde sykdomsfravær i Drammen kommune, reiste hun ut på «jobb» på adresser som er knyttet til korrupsjonssaken, mener politiet.

Hun skal ha tatt bilder og laget tegninger. Enkelte av utbyggerne skal også ha bli satt i kontakt med et lite håndverkerfirma i Asker.

– Hun har kontaktet oss og hyret oss inn i flere saker. Ofte var det hun som laget tegningene. Vi har vært med i arbeidet med rammetillatelse i flere prosjekter og gjort byggearbeidene i et par av prosjektene, har firmaeieren fortalt til VG.

Akbar og Cranner skal også ha «stemplet» seg inn på arbeidsplassen i Drammen rådhus på kveldstid.

Gitt byggetillatelser
GITT BYGGETILLATELSER: Dette er tre av flere hus som knyttes til utbyggeren Ahsen Gilani og korrupsjonssaken. På alle adressene ble det gitt tillatelse til ombygging, tilbygg og påbygg i løpet av 2015.
Gitt byggetillatelser
GITT BYGGETILLATELSER: Dette er tre av flere hus som knyttes til utbyggeren Ahsen Gilani og korrupsjonssaken. På alle adressene ble det gitt tillatelse til ombygging, tilbygg og påbygg i løpet av 2015.


16. oktober anmeldte Drammen kommune de to saksbehandlerne til politiet. Korrupsjonsmistankene ble ytterligere bekreftet da politiet undersøkte bankkontoer.

I flere saker ble det oppdaget at tidspunkter for når utbyggere overførte penger sammenfalt med når det var laget tegninger og gitt byggetillatelser.

Pengene skal stort sett ha gått inn på Cranners konto:
• En person overførte 80.000 kroner, noe 57-åringen har hevdet var feil og at pengene skal være tilbakebetalt.

• En har betalt 15.000 kroner, noe som ifølge 57-åringen var salg av en henger på nettstedet Finn.

• Videre skal det ha gått penger fra Cranners konto til kollegaen Akbar. Det skal også være mistanke om flere overleveringer av kontanter i saken, blant annet de 25.000 kronene på rådhuset.

Spanet på saksbehandlere

Politiet har de siste månedene fulgt tett med på hva saksbehandlerne har foretatt seg.

Ole Johan Brett
OMFATTENDE SAK: Etterforskningsleder og lederen av Øko-teamet i politiet i Drammen, Ole Johan Brett, opplyser at politiet har fulgt tett med på særlig den ene saksbehandleren i to måneder.


– Vi har gjennomført det jeg kaller for tilpasset etterforskning i saken. Det innebærer spaning, filming og fotografering. I over to måneder har vi fulgt med på særlig den ene saksbehandlerens kontakt med tiltakshavere, sier Brett.

Cranner er tidligere er dømt for NAV-bedrageri, og skulle etter planen inn for å sone seks måneder i fengsel i februar.

En gjennomgang av rettsavgjørelser viser at 57-åringen har hatt anstrengt økonomi, med tvangssalg av hytte i Kragerø, uoppgjorte regninger og uenighet om arv.

57-åringen har uttrykt at hun er skamfull og lei seg over belastningen hun har påført Drammen kommune, kolleger og de aktuelle utbyggerne.

– Min klient forteller det hun vet om saken og om sin rolle. Hun erkjenner å ha gjort feil, og om det viser seg at feilene er straffbare, er hun villig til å ta ansvar for dette. Påtalemyndigheten får vurdere om det er straffbart, sier forsvarer Anders Green.

Ole Johan Brett
- SKAMFULL: Forsvarer Anders Green sier Mette Cranner er lei seg for det hun har påført Drammen kommune, kollegene og utbyggerne.


57-åringen skal ha forklart at hun som arkitekt hadde en tegnevirksomhet ved siden av jobben som saksbehandler, og at hun har sammenblandet rollene, ifølge politiet.

– Følte seg presset av Cranner

Akbar er fortvilet over å måtte sitte varetektsfengslet, ifølge hans nye forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen.

44-åringen har gitt uttrykk for at han vil samarbeide med politiet.

– Han føler han kunne ha handlet annerledes opp mot det som er skjedd, men samtidig har han opplevd et betydelig press fra medsiktede i saken. Han mener hans rolle er begrenset, men han har ikke tenkt til å springe fra noe ansvar, sier Larsen.

I rådhuset var det kun noen få personer som visste om politiets etterforskning. Kommuneledelsen ble anmodet å holde tett om korrupsjonssaken – både internt og eksternt.

Én av dem som visste var sjefen til de to saksbehandlerne, byplansjef Hilde Haslum.

– Jeg har bistått og bistår fortsatt politiet med å lage en best mulig oversikt over hvordan det er blitt trikset i kommunens saksbehandling. Finne fram og vise hvilke mønstre i avvik fra normal rutine som finnes dokumentert i kommunens systemer, sier Haslum.

Fra oktober og frem til pågripelsene, jobbet hun i stillhet med korrupsjonssaken. Mye av arbeidet skjedde på kveldstid og i helger.

– Måtte late som ingenting

For på dagtid måtte hun følge opp sine vanlige arbeidsoppgaver, både fordi det var behov for det, men også for at ingen skulle oppdage hva hun holdt på med.

Dette innebar jevnlig kontakt med de to saksbehandlerne, noe som har vært krevende.

– Det er selvfølgelig kjemperart å gå rundt å vite om noe så alvorlig, spise lunsj og gå i møter med dem det gjelder og late som ingenting. Men det har vært nødvendig for at politiet skulle kunne finne ut mest mulig om hva som har foregått og hvordan, sier Haslum.

Hun forklarer at det som motiverte henne var å hjelpe politiet med å avdekke eventuelle lovbrudd – også begått av utbyggere.

Hilde Haslum
HJALP POLITIET: - Grundige undersøkelser av hva som har skjedd og hvordan det kunne skje her hos oss, er nødvendig for å tette hullene. Det gir oss også mulighet til å utvikle Byplankontoret til å bli mer robuste fra kriminelle som prøver å jukse seg til fordeler, sier byplansjef Hilde Haslum.


Det at etterforskningen ble holdt skjult i tre måneder håper hun har bidratt til en grundig opprydning i markedet av dem som skal ha forsøkt å lure seg til fordeler.

– Korrupsjon undergraver grunnleggende verdier vi som samfunn står for, demokrati, likebehandling, åpenhet, tillit og rettferdighet, sier Haslum.

Varaordførerens storebror

Utbyggeren med konvolutten på rådhuset var Ahsen Gilani (51) – storebroren til varaordfører Yousuf Gilani (V) i Drammen.

51-åringen er avhørt i saken. Ifølge VGs opplysninger erkjenner han å ha gitt penger til saksbehandleren, men hevder det kun var betaling for byggetegninger.

Gilani er siktet for grov korrupsjon, men han nekter straffskyld, ifølge politiet.

Les også: Frogn kommune gransker alle sakene til Cranner

I rettsdokumenter fremgår det at minst 120.000 kroner skal være overført på konto fra 51-åringen til saksbehandleren.

Minst ti av byggesakene i korrupsjonssaken knyttes til personer i Gilani-slekten, og flere av dem har status som siktet. Varaordføreren er ikke en av disse.

Storebroren pekes derimot ut til å ha en sentral rolle opp mot flere adresser, selv om han ikke står registrert som eier av alle disse.

Driver med utleie

51-åringen er eier, styreleder og daglig leder i Austad Eiendom, et selskap som driver med utleie av egen eller andres eiendom.

Regnskapet for 2014 viser at selskapet eier bygninger og eiendommer verdsatt til 4,7 millioner kroner, og at det hadde driftsinntekter på over 900.000 kroner.

Samtidig viser Eiendomsregisteret at både 51-åringen selv og andre personer med roller i selskapet, er registrert som eiere av adresser som etterforskes i korrupsjonssaken.

Varaordføreren: – De involverte må ta ansvar for sine handlinger

Både Gilani og en annen medeier i selskapet står oppført med millionformuer, ifølge ligningstallene for 2014.

VG har ringt, sendt tekstmeldinger, bedt familiemedlemmer om be Gilani ta kontakt, noe han ikke har gjort. 51-åringen befinner seg for tiden i Pakistan.

I to e-poster har VG forklart ham situasjonen og stilt spørsmål. Den ene er blitt åpnet og lest flere ganger på en IP-adresse i Pakistan, men ikke besvart.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks