Hovedinnhold

Slik kommer du deg helskinnet hjem fra julebordet:

Dra hjem før klokken 02

JULEBORD: Servitør Camilla på TGI Friday's er vant til fulle julebordgjester. Nå ber politiet folk om å komme seg hjem før klokken 02. Bildet er fra 2005. Foto: LASSE LØNNEBOTN
JULEBORD: Servitør Camilla på TGI Friday's er vant til fulle julebordgjester. Nå ber politiet folk om å komme seg hjem før klokken 02. Bildet er fra 2005. Foto: LASSE LØNNEBOTN
(VG Nett) Volden øker i julebordsesongen. Politiets undersøkelser viser at de aller fleste voldsepisoder skjer etter klokken 02.

SPESIELLE TILTAK FØR JUL:

* Plassere godt synlige politibiler på strategiske plasser i byen.
* Stenge enkelte gater for biltrafikk om natten i helgene.
* Drosjeselskapene setter ut inspektører på holdeplasser i sentrum.
* Det opprettes ekstra, midlertidige taxiholdeplasser i sentrum.

Antall voldsanmeldelser fra Oslo sentrum øker med hele 17 prosent i de typiske julebordsukene 48, 49 og 50 - sammenlignet med resten av året. Også i Agder og Sør-Trøndelag politidistrikt og i Bergen øker volden i julebordsesongen, skriver VG.

Nå advarer politiet i Oslo mot det de kaller «voldstoppen».

- Høydepunktet for vold i løpet av døgnet er mellom klokken 02 og 04, sier politibetjent Jørgen Stene ved Analysegruppen på Sentrum politistasjon til VG Nett.

DISKUTER:Frykter du vold i julebordsesongen?

Volden i Oslo sentrum er ifølge politiet uteliv-realtert. Voldsepisodene skjer der det er størst tetthet med utesteder - og de skjer rundt klokken 03.

- Vi ser en jevn økning med voldssaker fra midnatt og fram til klokken 03 - som er klimakset. Da er folk fullest, og de er gjerne på vei til og fra steder, forklarer Stene.

- Ikke drikk alkohol

Politiets første bud for å unngå bråk er å begrense alkoholinntaket:

- Jo mer du drikker, jo mer roter du deg bort i, mener Stene.

Også kroppsspråksekspert og kommunikasjonsrådgiver, Live Bresendorf Lindseth mener folk på julebord bør drikke minst mulig - for å unngå å provosere andre.

Foto: VG
Foto: VG

- Alkoholen minsker den analytiske vurderingsevnene, og senker toleranseterskelen for provokasjoner. Dessuten blir kroppsspråket sterkere og ofte mer tvetydig i rus, forklarer hun.

LESERBLOGG:

- Hva er galt med den norske drikkekulturen?

I bråk med ukjente

Stort sett er det menn som kommer i bråk med andre ukjente menn under julebordsesongen. Politiets undersøkelser viser at 84 prosent menn og 16 prosent kvinner voldsanmeldes.

- Det er menn som er mest utsatt for vold - og som utøver mest vold. De kan gjerne være offer en helg, og gjerningsmann den neste, forklarer Stene.

Ifølge Stene kjenner ikke gjerningsmann og offer hverandre i 80 prosent av tilfellene. For å unngå å havne i bråk med andre - ber Stene folk om å tenke seg om når de er ute på natten:

- Folk er stort sett ukjente for hverandre. Det er små tilfeldigheter og bagateller - som oftest i beruselse - som gjør at folk ender i slåsskamp. Derfor bør man unngå store mengder alkohol, mener Stene.

Andre gode råd for julebord-sesongen får du i dagens VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks