Hovedinnhold

Unge dopingbrukere er mer voldelige

Foto: Scanpix/Gunnar Mjaugedal/Politihøgskolen
Foto: Scanpix/Gunnar Mjaugedal/Politihøgskolen
(VG Nett) Norske ungdommer som doper seg kommer oftere i bråk enn andre ungdommer. De bråker på byen, tyr til vold og blir oftere straffedømt.

Denne saken handler om:

FAKTA OM DOPING

  • Doping betegner bruk av preparater, substanser og prosedyrer som har den hensikt å gi prestasjonsfremmede effekt.
  • Anabole steroider kan være nyttige for kreftpasienter for å hindre vekttap. Bivirkninger i store doser kan gi brystutvikling, aggresjon og andre psykiske forstyrrelser.
  • Anabole steroider brukes for å øke muskelmassen.
  • Det mannlige kjønnshormonet testosteron er ett av mange anabole steroider.
  • Førsteamanunensis Bjørn Barland ved Politihøgskolen og og professor Jan Ove Tangen ved Høgskolen i Telemark har intervjuet 5332 ungdommer på sesjon. Undersøkelsen er utført på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet, Forsvarsdepartementet, Kultur- og kirkedepartementet, Justisdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Helsedirektoratet har fulgt opp undersøkelsen.

Det viser en ny undersøkelse om dopingbruk VG Nett i dag kan presentere.

Den omfattende spørreundersøkelsen er utarbeidet av førsteamanuensis Bjørn Barland ved Politihøgskolen og professor Jan Ove Tangen ved Høgskolen i Telemark. 5332 ungdommer har deltatt. Disse har blant annet blitt spurt om deres forhold til dopingmidler og kriminell aktivitet.

Undersøkelsen viser at det er en klar tendens at de med dopingerfaring oftere kommer i bråk enn andre ungdommer. De er oftere utsatt for vold og tyr lettere til bruk av vold. Én av fire som svarte ja på at de har brukt doping, har kommet i bråk ute på byen.

Til sammenligning har 11 prosent av de som ikke bruker doping opplevd det samme.

Les hele rapporten her

Les også:SV og Senterpartiet vil forby anabole steroider

Overrepresentert i strafferegistret

Dopingbrukere har flere bøter, dommer og har oftere gjort ulovlige ting uten å bli tatt, ifølge undersøkelsen.

De dopingtilknyttede ungdommene svarer at de bruker vold for å hjelpe andre og at det gir et kick.

Undersøkelsen sier ingenting om årsaken til at disse doping-ungdommene havner i trøbbel.

- Men så kommer spørsmålet: Hva fører til hva? Doping eller kriminelle handlinger? Vi venter å legge frem en ny undersøkelse i mars om dette, sier Bjørn Barland, som står bak undersøkelsen.

Har du tips om andre dopingsaker? Kontakt VG Netts journalist her!

- Brad Pitt er idealet

2,6 prosent av de 5332 som deltok, svarte at de har brukt dopingmidler.

- 90 prosent av de som svarte er født i 1990. Det er mulig at tallet hadde vært høyere om de som svarte var eldre, sier Barland.

Undersøkelsen er utført på sesjon og derfor er hele 84 av spurte menn.

Hovedmotivasjonen for å bruke doping for guttene, er å få en pen slank kropp med markerte musker som de tror gir draget på damene.

- Dette er helt på linje med det vi ser. Ungdommer vil se ut som Brad Pitt og ikke som store muskelbunter. Schwarzenegger er på vei ut, sier prosjektleder Margaret Tveitan i Dopingtelefonen.

Ungdommene mener at den ideelle kvinnekroppen er slank.

- Overraskende mange mener at en flott kropp gir trygghet og status i samfunnet, står det i rapporten.

Cirka 60 prosent av dopingbrukerne sier at de skammer seg over kroppen sin, sammenliknet med 41,7 prosent blant de som ikke bruker dopingmidler.

- Stort sett er norske ungdommer fornøyd med kroppen sin, men doping er mye mer enn enn den trange oppfatning av doping bare som juks i idretten, sier Barland.

Cirka én av tre av de som har brukt doping svarer at de har brukt testosteron, som er et anabolt steorid. Noen færre har brukt andre anabole steroider, mens halvparten har krysset av for andre dopingmidler som ikke var nevnt i spørreundersøkelsen.

Omtrent halvparten sier at de tror de vil bli deprimert om de slutter med doping.

Dette er dopinglista

- Dopingbrukere bruker oftere andre rusmidler

Rapporten bekrefter at dopingbrukere oftere anvender andre rusmidler.

Sammenliknet med bruk av enkelte rusmidler, er bruk av doping lite utbredt. 85 prosent sier at de har drukket alkohol i løpet av det siste året, to av tre sier de har brukt tobakk og ni prosent har røyket hasj eller marihuana.

Dopingundersøkelsen kan også kaste nytt lys over spørsmålet om kriminalisering av bruk av anabole steroider og testosteron. Under en høringsuttalse i 2001 ville Politidirektoratet kriminalisere bruk av doping.

- Politidirektoratet har i ettertid ikke vurdert spørsmålet om kriminalisering på nytt, men er kjent med at Politihøgskolen legger frem en undersøkelse. Dokumentasjon som viser at misbruk av dopingmidler kan ha fysiske, psykiske og sosiale bivirkninger, og en eventuell sammenheng mellom misbruk og voldsutøvelse, vil være argumenter Politidirektoratet vil ønske å se nærmere på, opplyser kommunikasjonsdirektør Anne D. Nilsen til VG Nett.

- Vi har ikke klart å dokumentere en sammenheng mellom doping og kriminelle handlinger, selv om tallene viser at det kan være en sammenheng.Men vil en kriminalisering hjelpe? Noen ganger hjelper det, mens andre ganger bommer det totalt, sier Barland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks