Hovedinnhold

Dømt for å ha hjulpet mannen med å dø

Retten: - Løy om trusler fra ektemannen før selvmord

SAMMEN: Roger Gundersen sammen med kona i Berlin i 2001. Foto: Gøran Bohlin.
SAMMEN: Roger Gundersen sammen med kona i Berlin i 2001. Foto: Gøran Bohlin.
(VG Nett) Legen Roger Gundersen ville selv dø, mener retten. Enken (55) dømmes til fengsel, men beholder arven etter ektemannen.

Enken (55) har fått halve dommen betinget, slik at hun kun må sone seks måneder i fengsel.

Nordre Vestfold tingrett mener også at hun ikke må betale erstatning til Gundersens barn, og at hun ikke skal miste arveretten etter mannen.

I dommen skriver retten at den ser bort fra 55-åringens forklaring om at hun ble truet med hagle til å sette den dødelige sprøyten på ektemannen,

- Retten finner at utviklingen i tiltaltes forklaringer, og hennes siste forklaringer, er så påfallende at dette ikke kan anses som annet enn (...) en oppkonstruert forklaring, står det i dommen.

LES OGSÅ: - Ble truet med hagle til å ta livet av ektemannen

- Ville dø

Likevel mener Nordre Vestfold tingrett at Gundersen hadde et ønske og en forventning om at han skulle dø.

De peker på flere etterlatte brev og vitneforklaringer som tyder på at 62-åringen var dypt deprimert.

- Etter rettens vurdering bekrefter disse skrivene klart at Gundersen var fullt inneforstått med at han nå kunne dø for egen hånd og at han fullt ut samtykket i denne utgangen, står det i dommen.

Ikke et drap

Retten understreker at Gundersens død ikke var et drap, og at den tar hensyn til dette når den måler ut straffen.

- Det å ta et liv er prinsipielt og faktisk noe annet enn å hjelpe en annen til selv å ta sitt eget liv. Ved selvmord er det endelige valget og den endelige handlingen overlatt til vedkommende selv, skriver retten.

Dommerne mener også at 55-åringen selv faktisk mente at Gundersen hadde kreft, og at de begge var i en svært vanskelig livssituasjon.

- Hun kan ikke sies å ha oppfordret til eller vært noen pådriver for selvmord selv om det er indikasjoner på at hun på en måte var deltager i disse tankene, står det i dommen.

Lavere enn påstand

Statsadvokat Petter Sødal la ned påstand på fengsel i 18 måneder for 55-åringen.

Det er andre gang i historien noen er dømt etter straffelovens paragraf 236, og det finnes derfor lite rettspraksis.

- Jeg konstaterer at hun er dømt, så er det opp til Riksadvokaten hvorvidt dommen skal ankes, sier Sødal til VG Nett.

LES OGSÅ: Krever halvannet års fengsel for dødelig heroinoverdose

Funnet død hjemme

Gundersen ble funnet død i parets hjem natt til 4. september i fjor. Kona fortalte da politiet at han hadde tatt sitt eget liv, og at ektemannen var dødssyk av kreft.

Senere viste det seg at begge disse opplysningene var feil, da en nær venninne av enken gikk til politiet og fortalte sannheten: 55-åringen hadde selv hjulpet ektemannen å sette den dødelige dosen.

Kvinnen har hele tiden nektet straffskyld, og hevder at hun kun fulgte Gundersens ønske.

Ifølge 55-åringens forsvarer Ole Tom Røed blir det holdt en pressekonferanse klokken 13.00 der de vil kommentere dommen.

LES OGSÅ: - Tungt at vi trøstet henne i begravelsen

Barna reagerte kraftig

Roger Gundersens tre barn fra et tidligere ekteskap krevde 175.000 kroner hver i erstatning av enken, og at hun skulle fradømmes arven etter mannen.

De mener at det ikke var noe som tydet på at den erfarne legen ønsket å dø.

- Etter at pappa ble funnet død, satt vi og trøstet kona hans etter det vi trodde var et selvmord. Det er veldig tungt å tenke på, sa Andreas Gundersen Aven, den eldste sønnen til legen, da han forklarte seg i retten.

VG Nett kommer tilbake med mer

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks