Hovedinnhold

TV 2, NTB, Dagsavisen, Dagbladet og NRK felt i PFU for dekningen av Valdres-saken

** Aftenposten og Budstikka får kritikk
** VG og lokalavisen Valdres har ikke brutt god presseskikk

<p>FUNNET HER: På en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015 ble den 13 år gamle jenta funnet død.</p>

FUNNET HER: På en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015 ble den 13 år gamle jenta funnet død.

Foto: Harald Henden, VG
PFU mener at flere medier brøt god presseskikk da barn ble omtalt som mobbere etter at en 13 år gammel jente døde på Beitostølen for to år siden.

Til sammen ni medier er klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.8, som omhandler omtale av barn.

Nils Øy, daværende konstituert generalsekretær i Norsk Presseforbund, brukte initiativretten for å klage inn mediene til klageorganet.

Valdres-dødsfallet

* Den 13 år gamle jenta blir funnet død i en hytte i Valdres nyttårsaften 2015/2016.

* Jenta hadde en spisevegring. Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde hun trolig av avmagring.

* Kort tid etterpå blir moren siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og for å ha unnlatt å hjelpe datteren.

* Jenta har vært registrert bosatt i Bærum, Øystre Slidre i Valdres og Oslo.

* Fylkesmennene i Oslo, Akershus og Oppland åpnet tilsyn med barnevernet, helse – og skolevesenet i de aktuelle kommunene.

Spørsmålet som diskuteres er om mediene gikk for langt i å omtale barn som mobbere etter at Angelica (13) ble funnet død på en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015.

Bakgrunn: Moren til død 13-åring – tiltalt for grov omsorgssvikt

Det var klagen mot TV 2 som ble behandlet først, og kanalen ble felt.

– For det første får mobbepåstander en sentral plass. For det andre antydes det at det er en sammenheng mellom mobbing og dødsfallet. For det tredje identifiserer man skolen. Slik har de bidratt til å øke belastningen på elevene. Dette er et klart brudd på Vær varsom-plakaten, sier utvalgsmedlem Sylo Taraku fra Tankesmien Agenda om TV 2s dekning av saken, skriver NTB.

Forfatter av bok om dødsfallet: – Det er mange som har sviktet

Flere medier kan bli felt

Når det gjelder NTBs dekning av saken trekker konstituert leder Liv Ekeberg særlig frem at NTB sender saker ut til en rekke norske medier, hvorav av en del til og med har automatisk publisering.

PFU mener også at Dagsavisen brøt god presseskikk.

Utvalget reagerte på at Dagsavisen var for konkrete i sin sak, men at det var formildende at de ikke hadde nevnt navnet på barneskolene.

Dagbladet ble det fjerde mediet som ble felt for brudd på god presseskikk, skriver Medier 24.

Et enstemmig utvalg mente at avisen gikk for langt i å knytte mobbingen opp mot spiseforstyrrelsen da en 13-åring døde i Valdres i 2015, og mente Dagbladet ikke tok nok språklig forbehold da de skrev om mobbingen.

Aftenposten får kritikk fra utvalget, melder Medier 24. Det er en mildere form for fellelse.

Det er ikke et samlet utvalg som avgir sin kritikk, da Alexander Øystå, som representerer redaktørene, tok dissens.

Også lokalavisen Budstikka fikk kritikk. Avisen trykket et leserinnlegg fra familien til den avdøde 13-åringen, noe utvalget mente rammet barna og deres omgangskrets hardt. Budstikkas redaktør fikk imidlertid ros for å ha skrevet en kommentar som balanserte dekningen noe.

Budstikka ble heller ikke felt for en omfattende dokumentarartikkel om saken, som også var klaget inn.

NRK ble felt for brudd på punkt 4.8. Utvalget mener ikke at NRK har utpekt mulig mobbere, men har bidratt til at belastningen på påståtte mobbere ved skolen, skriver Medier 24.

Lokalavisen Valdres ble ikke felt for brudd på god presseskikk.

VG ble ikke felt for brudd på god presseskikk, men fikk i stedet skryt av utvalget.

– Jeg synes VG her bekrefter vårt poeng om at det er mulig å omtale påstandene om mobbing, uten å belaste barna som blir beskyldt for mobbing. Jeg klarer ikke å se hvorfor klagen har kommet i det hele tatt, så jeg støtter uttalelsen om ikke brudd, sa Sylo Taraku ifølge Medier 24.

Les også: Moren kontaktet Odins mamma

<p>PFU: Det er flere tilhørere til stede på Thon Conference i Oslo tirsdag, der PFU behandler mediedekningen av Valdres-saken.</p>

PFU: Det er flere tilhørere til stede på Thon Conference i Oslo tirsdag, der PFU behandler mediedekningen av Valdres-saken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Rettssak følger

13-åringens dødsfall får nå også sin rettslige behandling når straffesaken mot moren kommer opp for Valdres tingrett, som for anledningen settes i tinghuset på Gjøvik.

Saken starter mandag 24. april, og det er satt av seks uker.

Moren er tiltalt for grov mishandling etter at datteren, som led av spisevegring, døde av avmagring. Den 154 cm lange jenta veide bare 21 kilo da hun døde, og hadde en kroppsmasseindeks på 8,8.

Påtalemyndigheten mener moren ikke benyttet seg av helsehjelp for datteren, selv om det ble satt som en forutsetning da jenta ble skrevet ut fra sykehus. Blant annet skal hun ha unnlatt å ta henne med til kontroll hos fastlegen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks