Hovedinnhold

Flere hundre fulgte drepte Jakob (14) til graven

<p>DEN SISTE REISEN: Kisten til 14 år gamle Jacob Abdullahi Hassan ble båret ut fra Oddernes kapell mandag ettermiddag.</p>

DEN SISTE REISEN: Kisten til 14 år gamle Jacob Abdullahi Hassan ble båret ut fra Oddernes kapell mandag ettermiddag.

Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix
KRISTIANSAND (VG) Hundrevis av mennesker møtte opp for å ta farvel med Jakob Abdullahi Hassan (14).

Denne saken handler om:

<p>DREPT: Jakob Abdullahi Hassan ble bare 14 år gammel.</p>

DREPT: Jakob Abdullahi Hassan ble bare 14 år gammel.

Foto: Privat

– En sterk opplevelse, sier ordfører Harald Furre i Kristiansand til VG.

I lett snøvær ble den hvite kisten med knivdrepte Jakob Abdullahi Hassan (14) båret ut av Oddernes kapell av et titalls menn fra det somaliske miljøet.

Inne i kapellet ble det mandag holdt en minnestund for 14-åringen. Det var så mange som hadde møtt opp, at det ikke ble plass til alle inne i kapellet.

– Sterk opplevelse

Kristiansand-ordføreren kastet jord over kisten til Jakob etter minnestunden.

– Det har vært en sterk opplevelse å se at så mange mennesker viser omsorg på en dag som dette da et ungt menneske, som så tragisk ble drept, blir gravlagt, sier Furre til VG etter begravelsen.

Bak ham står flere hundre mennesker samlet rundt graven.

– Minneseremonien var sterk og gjorde inntrykk, det var fullt av folk og det var veldig følelsesladet. Samtidig føles det å være med å grave jord over Jakobs kiste, som viktig, sier Furre, som uttrykte sin medfølelse med familien.

– Mitt inntrykk er at det etter forholdene går bra med dem. Det somaliske miljøet har slått veldig ring rundt dem og stilt opp, men det å miste ett barn er tøft.

<p>PREGET: Ordføreren i Kristiansand, Harald Furre (H), deltok i seremonien.</p>

PREGET: Ordføreren i Kristiansand, Harald Furre (H), deltok i seremonien.

Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix

Tidligere på dagen ble det holdt en gravferdsseremoni for Jakob i moskeen i Henrik Wergelands gate i Kristiansand sentrum.

– Snill og morsom

14-åringen og Tone Ilebekk (48) døde for en uke siden, etter at de mandag i forrige uke ble knivstukket på området til Wilds Minne skole.

Les også: Tone ble drept da hun forsøkte å hjelpe

En 15 år gammel gutt i samme omgangskrets som Jakob, innrømte tirsdag i forrige uke at det var han som knivstakk og drepte de to

Jakob bodde sammen med moren sin og seks søsken i Vågsbygd. Han ble født og oppvokst på Sørlandet, men familien kommer opprinnelig fra Somalia. Han var sportsinteressert, spesielt i fotball, og var glad i musikk.

– Han var snill og morsom. Jeg kan fortsatt nesten ikke tro at det har skjedd, sa Nicolas Isaiah Chapman (15), som hadde kjent Jakob i ett års tid, til VG i forrige uke.

<p>AVSKJED: Mange hadde møtt opp for å ta et siste farvel med Jakob Abdullahi Hassan (14).</p>

AVSKJED: Mange hadde møtt opp for å ta et siste farvel med Jakob Abdullahi Hassan (14).

Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix

– Spesielt og annerledes

Jakob var elev på 9. trinn ved Fiskå skole, og rektor Oddvar Vik sa dette til VG etter begravelsen:

– Dette var spesielt og annerledes enn en norsk begravelse. Det var to kulturer som møttes, en norsk kultur og en muslimsk kultur, men det var en fin stund.

– Hvordan har tiden etter drapet vært for dere på skolen?

– Ungdommene på skolen har taklet dette veldig bra. Det er klart at det kommer noe sinne til å begynne med, men det må man bare regne med. Men de er flinke til å støtte hverandre, sier Vik og legger til:

– Siden beskjeden kom i forrige uke har det vært en berg- og dalbane, og det har vært en uvirkelig uke, rett og slett. Med følelser der de gråter og ler om hverandre.

<p>ET SISTE FARVEL: Kisten med avdøde Jakob Abdullahi Hassen sto mandag ettermiddag i Oddernes kapell, omkranset av blant annet blomster fra medelever. </p>

ET SISTE FARVEL: Kisten med avdøde Jakob Abdullahi Hassen sto mandag ettermiddag i Oddernes kapell, omkranset av blant annet blomster fra medelever. 

Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix

Vik sa i minnestunden i kapellet at han var glad for at han fikk fortalt Jakob før han døde at han syntes han var en god gutt, og at det var fint at det gikk bra på skolen.

– Jeg vil beskrive han som en god gutt, sier Vik som også møtte pressen dagen etter dobbeltdrapet.

Fanget på video

Den drapssiktede ble onsdag varetektsfengslet for to uker.

Politiet har ikke villet si noe om de to ungdommene hadde en konflikt, eller hva 15-åringen har forklart som motiv. 

Flere personer VG har vært i kontakt med, beskriver det som uforståelig at 15-åringen kan ha begått de brutale drapene.

Etter at Jakob og Tone var blitt påført de dødelige stikkene, rømte 15-åringen fra stedet. På veien hjem til foreldrene, kastet han fra seg kniven på et sted han trodde den ikke ville bli funnet, får VG opplyst.

Les mer: 15-åring møtte til avhør i blodige klær

Overfor foreldre og søsken skal han ha opptrådt helt normalt, og tirsdag morgen dro han på skolen akkurat som vanlig. Da hadde allerede ryktene begynt å svirre i ungdomsmiljøene i byen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks