Hovedinnhold

Dobbeltdrapstiltalt 16-åring satt mobilen i flymodus etter drapene: – Skulle ikke legge igjen digitale spor

<p>DREPT: Tone Ilebekk (48) ville hjelpe Jakob Abdullahi Hassan (14) som lå knivstukket på bakken. Det kostet henne livet. I dag starter straffesaken mot 16-åringen som har erkjent straffskyld for drapene. Foto: Privat</p>

DREPT: Tone Ilebekk (48) ville hjelpe Jakob Abdullahi Hassan (14) som lå knivstukket på bakken. Det kostet henne livet. I dag starter straffesaken mot 16-åringen som har erkjent straffskyld for drapene. Foto: Privat

KRISTIANSAND (VG) 16-åringen som er tiltalt for drapene på Jacob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) sa flere ganger i retten mandag at han hatet 14 år gamle Jakob.

Denne saken handler om:

Da Aktor Jan Tallaksen leste opp tiltalen for 16-åringen i retten spurte rettens administrator Ben Fergran om han erkjenner straffskyld.

– Ja, svarte 16-åringen.

Like etter klokken 09.30 startet 16-åringen sin forklaring. Rettens administrator ba han redegjøre for hendelsene 5. desember og om sitt forhold til 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan.

– Jakob, jeg har hatet han ganske lenge. Blant annet fordi han har stjålet penger fra meg – og respekt, sa 16-åringen.

VG har tidligere skrevet at 16-åringen har forklart i avhør at han har sagt han drepte Hassan på grunn av en angivelig hasjbløff.

Han forklarte videre at han følte seg lurt av Jakob fordi han skyldte han penger, og fordi han hadde lurt ham om hvor han var helgen før. Han forteller at han hadde en vanlig dag på skolen og avtalte å møte 14-åringen i byen etter skolen.

– Jeg hadde fortsatt raseri i meg etter det jeg hadde fått vite, sa 16-åringen og viste til at han følte seg lurt av Hassan, blant annet fordi han skyldte han penger og fordi han skal ha blitt fortalt at Hassan var i Danmark helgen før – noe han sier ikke var tilfellet.

– Jeg tror han hadde en tanke om at jeg skulle gjøre noe med han. Eventuelt true han eller banke han. Jeg ringte han og sa jeg var i byen, spurte han om vi kunne møtes, og da gjorde vi det.

16-åringen forholdt seg rolig under sin egen forklaring, og svarer kortfattet og stille på spørsmål fra statsadvokat Tallaksen.

Tok frem kniven

– Før jeg møtte Jakob tok jeg kniven ut av sekken og la den i lommen, sa han.

16- åringen sa deretter at han tok frem kniven mens Hassan var opptatt med å se på mobiltelefonen.

– Jeg tok frem kniven med venstre hånd, tok den bak ryggen og tok den ut av dekselet – eller sliren, og gjorde den klar til kampmodus, forklarte han om øyeblikket før han angrep Hassan.

Statsadvokat Jan Tallaksen bruker mye tid på å spørre 16-åringen om han hadde planlagt å drepe 14 år gamle Jakob.

– Hvorfor, tok du ut kniven av sekken, spurte statsadvokaten.

– Jeg gjorde meg klar til forsvar eller angrep. Enten til å forsvare meg eller angrep. Jeg hadde den klart tilgjengelig hvis det skulle skje noe, sa han.

Les også: Tone ble drept da hun forsøkte å hjelpe

Tilfeldig offer

16-åringen forklarte deretter detaljert om hvordan han knivstakk 14-åringen et titalls ganger, og deretter om Tone Ilebekk (48) som tilfeldigvis kom gående forbi og ville hjelpe.

– Da jeg så Tone komme la jeg bort telefonen. Hun kom med hunden sin. Hun spurte om alt gikk fint. Jeg sa, ja ja, at Jakob har hatt epilepsianfall og at jeg hadde ringt moren hans. Så spurte hun om jeg hadde lagt han i stabilt sideleie. Da hun bøyde seg ned for å – jeg vet ikke hva hun skulle egentlig. så, uten å tenke over det … jeg var litt stresset da, og visste ikke hva jeg skulle gjøre – så knivstikker jeg henne i ryggen da hun bøyde seg ned.

– Du har sagt tidligere, at du har tenkt tanken og at Jakob var en person du hadde lyst å drepe. Hadde du en plan?, spurte statsadvokat Jan Tallaksen.

– Jeg hadde ikke en konkret plan, svarte 16-åringen.

– Når jeg sier jeg hatet han og at jeg kunne drept han; Det er det samme som når man sier «jeg er så sulten at jeg kunne spist en hest». Jeg mente at jeg hatet Jakob ganske mye, sa 16-åringen når han ble spurt om hva det innebar at han sa han hatet Jakob og tidligere skal ha sagt han skulle drepe han.

Statsadvokat Tallaksen bruker mye tid i sin utspørring av 16-åringen til å spørre om hvordan han gjennomførte drapene, hva han tenkte i gjerningsøyeblikket og når han bestemte seg for å drepe Jakob og Tone.

Hvilken mye kraft brukte du da du knivstakk Jakob, spurte Tallaksen 16-åringen:

– Det var hundre prosent i hvert stikk, svarte han da.

– I hvert stikk?

– Ikke i hvert, men i de fleste da, svarte 16-åringen.

Tallaksen spurte 16-åringen om han vurderte drap som eneste mulighet.

– I øyeblikket tenkte jeg nok det. Det hadde vært mye bedre om Hassan hadde sagt unnskyld. Det hadde vært hundre ganger bedre. Pengene er bare et symbol. Han hadde tatt respekten min, sa 16-åringen.

Les også: TV 2: Dobbeltdrapssiktet sa i avhør at han hadde planlagt å drepe Jakob (14)

Les mer under bildet.

<p>I Kristiansand tingrett: Bistandsadvokat Kristine Eide representerer familien til Jakob Abdullahi Hassan og bistandsadvokat Tove Karlsen Westbye representerer familien til Tone Ilebekk. Her med statsadvokat Jan Tallaksen. FOTO: KLAUDIA LECH, VG</p>

I Kristiansand tingrett: Bistandsadvokat Kristine Eide representerer familien til Jakob Abdullahi Hassan og bistandsadvokat Tove Karlsen Westbye representerer familien til Tone Ilebekk. Her med statsadvokat Jan Tallaksen. FOTO: KLAUDIA LECH, VG

– Kunne bare ha gått vekk

Statsadvokaten spurte så 16-åringen om utfallet kunne vært annerledes:

– Var det noen andre måter å løse dette på enn å stikke Jakob, spurte Tallaksen?

Ja, jeg har tenkt mye på det i ettertid, svarte 16-åringen.

– Men hva kunne du gjort?

– Jeg kunne jo bare ha gått vekk, sa 16-åringen.

Når du hadde startet, kunne du ha stoppet da, spurte Tallaksen:

– Ja.

– Vurderte du det?

– Som sagt tenkte jeg ikke så mye i øyeblikket, svarte 16-åringen.

16-åringen fortalte på spørsmål at han satt mobilen sin i flymodus etter å ha begått drapene:

– Etter at jeg hadde knivstukket begge tok jeg den i flymodus. Jeg tenkte jeg ikke skulle legge igjen noen digitale spor, sa han.

– Berørte hele byen

– Dette er en svært alvorlig, og ikke minst trist sak. Det er en trist sak fordi den 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk ble brutalt drept ved Wilds minne skole i Kristiansand i fjor. Foreldre og søsken mistet et barn og en bror, og en mann og barn mistet sin kone og mor, innledet statsadvokat Jan Tallaksen i retten mandag.

Tallaksen sa at drapshandlingene 5. desember i fjor berørte hele byen.

– Jeg tror vi som står utenfor vanskelig kan sette oss inn i den smerte som de etterlatte opplever – og fortsatt opplever, men jeg tror alle forstår fortvilelsen og savnet av noe som fremstår så uforståelig. Drap er den mest alvorlige handlingen vi behandler i vårt strafferom. Følgene er avsluttende, og det er ingen vei tilbake. Det er derfor samfunnet ser så alvorlig på dette, noe som gjenspeiles i loven. Selv om dette også gjenspeiles i det faktum at den tiltalte var under 18 år da dette skjedde.

I tidligere avhør har gutten, som på drapsdagen var 15 år, forklart i detalj hva som skjedde dagen han skal ha drept Jakob Abdullahi Hassan (14) etter en angivelig hasjbløff, og hvordan Ilebekk ble et tilfeldig offer da hun tilfeldigvis kom til stedet for å hjelpe Hassan.

Les mer: Det ukjente dramaet på skoleplassen: Tone lot seg ikke lure av 15-åringen. Det kostet henne livet

Lukket rett

16-åringens forsvarer Svein Kjetil Stallemo har begjært at rettssaken i Kristiansand tingrett skal gå for lukkede dører, noe han har fått medhold ifra aktor.

Den fire dager lange rettssaken vil gjennomføres med pressen og noen av de pårørende og støttepersoner til stede.

Hovedregelen i Norge er at rettsmøter er offentlige, men ifølge domstolsloven kan et rettsmøte lukkes helt eller delvis blant annet dersom en tiltalt er under 18 år.

Les mer under bildet.

<p>FORSVARER:  Svein Kjetil Stallemo (t.h) forsvarer den tiltalte 16-åringen. Her hilser her på statsadvokat Jan Tallaksen i Kristiansand tingrett mandag. FOTO: KLAUDIA LECH, VG</p>

FORSVARER:  Svein Kjetil Stallemo (t.h) forsvarer den tiltalte 16-åringen. Her hilser her på statsadvokat Jan Tallaksen i Kristiansand tingrett mandag. FOTO: KLAUDIA LECH, VG

– Tilregnelig

Forsvarer Svein Kjetil Stallemo skal ikke føre noen vitner i løpet av de fire dagene rettssaken skal pågå. Han bekrefter at hans klient har vært gjennom omfattende og brede undersøkelser med tanke på tilregnelighet og risiko for ny voldsatferd.

Les også: Slik forsøkte gutten å skjule dobbeltdrapet

– Konklusjonen på dette er at han er tilregnelig, og at det skal være lav risiko for ny voldsatferd, sier Stallemo til NRK.

Bakgrunn: 15-åringen møtte til avhør i blodige klær

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks