Hovedinnhold

Styreprotokoller: Halvorsens beskjed nådde ikke frem til DNB

DnB.jpg
DNB ble i 2007 kun bedt om å endre sin markedsføring på nettsidene til filialen i Luxembourg. Banken blir ikke oppfordret til å slutte å opprette kontoer som kan holdes hemmelige for norske skattemyndigheter.

Denne saken handler om:

Dette fremgår av deler av to forskjellige styreprotokoller fra Finanstilsynet fra august og september i 2007 som VG har fått innsyn i.

Daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) gikk denne uken ut og sa at hun i 1997 ba sitt eget embetsverk om å gi beskjed til DNB om å «avvikle» ordningen med skjulte bankkontoer.

Oppfordring

DNBs toppsjef Rune Bjerke har uttalt til flere medier at banken aldri oppfattet henvendelsen fra Finansdepartementet, men som ble effektuert av Finanstilsynet, som noe annet enn en oppfordring til å endre på innholdet i markedsføringen på nettsidene.

<p>HARDT PRESSET: DNBs konsernsjef Rune Bjerke avbildet under resultatfremleggelsen for fjerde kvartal i 2015, da det samtidig ble sagt opp 600 bankansatte.</p>

HARDT PRESSET: DNBs konsernsjef Rune Bjerke avbildet under resultatfremleggelsen for fjerde kvartal i 2015, da det samtidig ble sagt opp 600 bankansatte.

Frode Hansen, VG

I styreprotokollen av 24. august henvises det til daværende sjef for Kredittilsynet, som nå har skiftet navn til Finanstilsynet, Bjørn Skogstad Aamo:

«h) DNBs markedsføring på internett av filial i Luxembourg.

Skogstad Aamo opplyste at Kredittilsynet etter henvendelse fra Finansdepartementet har vært i kontakt med DNB NOR vedrørende opplysninger på internett om at bankens datterbank i Luxembourg er underlagt «strenge regler for banksekretesse». Omtalen kan oppfattes som oppfordring til skatteunndragelse. Tilsynet har bedt banken vurdere å endre denne omtalen ut fra hensynet til omdømme. Saken kan bli omtalt i media».

«Hensiktsmessige justeringer»

I en ny styreprotokoll 24. september oppsummeres saken:

«c) Tilsynets oppfølging av DnB NORs markedsføring av datterbank i Luxembourg.

Kjelsrud viste til at det var orientert om saken på forrige styremøte. Etter at det har vært telefonisk kontakt med banken, har banken foretatt hensiktsmessige justeringer av teksten på Internett om datterbanken i Luxembourg.

<p>VAR FINANSMINISTER: Kristin Halvorsen sa i et NRK-intervju allerede i 2007 at hun forventet at DNB avviklet sitt diskret banktilbud som opererte under Luxemburgs banksekretesse.</p>

VAR FINANSMINISTER: Kristin Halvorsen sa i et NRK-intervju allerede i 2007 at hun forventet at DNB avviklet sitt diskret banktilbud som opererte under Luxemburgs banksekretesse.

Frode Hansen, VG

DNB-sjef Rune Bjerke sa til VG mandag at bankens toppledelse i Oslo ikke fikk kjennskap til at bankfilialen i Luxemburg la til rette for å opprette postboks-selskaper på Seychellene.

– Vi har gått gjennom alt av protokoller og dokumenter, men vi finner ikke noen spor av at DNBs ledelse i Oslo fikk noen informasjon om at vår datterbank i Luxembourg opprettet selskaper på skatteparadiset Seychellene for våre kunder fra 2006, sa Bjerke til VG.

Les: Dette er Panama-papirene

Styreprotokollene som nå offentliggjøres viser at det først og fremst var markedsføringen av Luxemburg-filialen til DNB som var gjenstand for oppmerksomhet i Kredittilsynet (nå Finanstilsynet).

Halvorsen: Tydelig beskjed

– Jeg er veldig overrasket over at DNB ikke umiddelbart tok affære og ryddet opp, sa Halvorsen til NRK mandag denne uken.

Hun la til at beskjeden fra henne «var veldig tydelig» da hun var finansminister i 2007.

Men onsdag kveld meldte NRK at Finansdepartementet bare ba DNB om å slutte med å reklamere for diskré banktjenester, ikke om å avvikle tilbudet.

– Det Kristin Halvorsen den gangen rykket ut mot, var vår bruk av begreper på vår hjemmeside. Den ble omgående ryddet opp i. I så måte tok vi finansministerens utspill på det tidspunktet på alvor, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke ifølge NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks