Hovedinnhold

Den forrige DNB-sjefen: Dette er ikke greit

<p>KJENNER IKKE TIL: Tidligere konsernsjef i DNB, Svein Aaser, har en lang rekke toppjobber og styreverv å se tilbake på. Blant annet styreleder i Martine Harvest og i Telenor, som han måtte trekke seg fra. Han har også vært president i NHO og styreleder for Ski-VM i 2011.</p>

KJENNER IKKE TIL: Tidligere konsernsjef i DNB, Svein Aaser, har en lang rekke toppjobber og styreverv å se tilbake på. Blant annet styreleder i Martine Harvest og i Telenor, som han måtte trekke seg fra. Han har også vært president i NHO og styreleder for Ski-VM i 2011.

Foto: Knut Erik Knudsen, VG
Tidligere DNB-sjef Svein Aaser sier i dag at DNB ikke burde ha satt opp et skatteparadis-system under hans ledelse.

DNB-sjef Rune Bjerke har fått knallhard kritikk etter at det gjennom flere dager er blitt kjent at stadig flere i DNB har visst at selskapet bidro til at deres kunder fikk tilbud om skatteselskaper i skatteparadiset Seychellene.

Brudd

Gårsdagens redegjørelse fra styret i DNB fastslo at DNB Luxembourg i 2005 la til rette for at kunder kunne opprette selskaper på Seychellene.

Les også: Solberg: Ikke godt nok av Bjerke

De fastslo at de hadde funnet flere brudd på regelverket, at tilbudet aldri burde vært gitt - og styret i DNB Luxembourg, hvor flere fra DNBs sentrale ledelse har sittet opp gjennom årene, har fått informasjon om det omstridte tilbudet.

– Trist

Rune Bjerke tiltrådte stillingen som toppsjef i DNB 1. januar 2007, etter meget erfarne Svein Aaser, som hadde vært konsernsjef i DNB siden 1998:

Redegjørelsen fra DNB mandag viste at det var under Aaser ledelse i 2005, at systemet ble satt opp i DNB Luxembourg og at 21 norske kunder etablerte 22 selskaper på Seychellene mellom 2006 og 2008.

Aaser har vært i USA hele denne uken hvor det har blåst rundt ørene på Bjerke. Han kom hjem tirsdag.

– Jeg har foreløpig bare lest noe av det som har kommet frem. Men jeg må si at det er trist å lese.

– Ikke greit

Les: Bare et blåmerke

– Hadde du kjennskap til etableringen på Seychellene, som ble satt opp som system da du var toppsjef?

– Nei, det hadde jeg ikke kjennskap til.

– Hva tenker du om at det skjedde mens du var konsernsjef?

– Det er ikke greit. Det er det ikke.

– Så du hadde stanset det, hvis du hadde fått kunnskap om det?

– Ja, jeg vil formode det.

– Har du tiltro til at Rune Bjerke ikke visste?

– Ja, i den perioden har jeg det.

– Burde han ha visst?

– Det kan jeg ikke kommentere. 

Les: Innrømmer feilinformasjon

– Meget alvorlig

Næringsminister Monica Mæland sier de planlegger å sende brev med spørsmål til DNB i løpet av tirsdagen om DNB Luxembourgs skatteparadis-system på Seychellene.

– Vi har det som målsetting og vi tror vi skal få det til.

– Bør en konsernsjef kjenne til at banken tilbyr kunder hjelp til å etablere selskap i et skatteparadis?

– Jeg må der svare at jeg forholder meg til styret i banken og deres vurdering av tillit til konsernsjefen. Men styret i DNB fastslo at det er brutt flere interne retningslinjer og det er meget alvorlig, sier Mæland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks