Hovedinnhold

Disse nyhetssakene preget 2012

(VG Nett) Her er et utvalg av de største sakene som har preget nyhetsåret 2012. Hva husker du best fra året som har gått?
En PST-sjef som gikk av etter avsløringer, politiske ledere siktet for overgrep og voldtekt, 22-juli-rettsaken og storstreik blant vekterne er noen av sakene som har preget nyhetsåret 2012.

Her kommer en oversikt over sakene som siden januar 2012 og frem til nå, har skapt overskrifter i media.

I protokollen nederst i artikkelen kan du også skrive inn hva du husker best fra året som har gått.

JANUAR

** Os-drapet

1. januar i år ble 98 år gamle Hilda Feste funnet voldtatt og drept i leiligheten sin på omsorgssenteret Gamleheimshagen i Os i Hordaland. Det var Festes hjemmesykepleier som fant henne og varslet politiet.Les alt om: Os-drapet

** PST-sjefen som gikk av

Etter VG avsløringer ble det kjent at sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Janne Kristiansen, under en høring i Stortingens 22. juli-komite gikk langt i å røpe at den norske militære etterretningstjenesten operer i Pakistan, et land hvor Norge ikke har noen ordinære militære styrker. På bakgrunn av dette valgte Kristiansen og trekke seg som PST.Les mer om dette her: Her røper PST-sjefen norske agenter i Pakistan

LES OGSÅ:Flere store ikoner og stjerner forlot oss i 2012. Se oversikten her: Ikonene som forlot oss i 2012

** NHO-nachspiel

Påstander om nachspiel-uttalelser fra Trond Giske (Ap) mot Telenors styreleder gjorde at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) måtte rydde opp i TV 2-salget.

Det hele startet på den brune puben Lorry i Oslo natt til fredag 6. januar. Her var Giske og fremtredende næringslivsledere samlet til nachspiel etter NHOs årsmiddag.

I løpet av natten oppstår et rykte om at Trond Giske skal ha sagt at «Harald Norviks tid som styreleder i Telenor kan være over». Rykteflommen førte til at statsminister Jens Stoltenberg tok kontakt med Norvik fredag, for å berolige styrelederen, noe flere kilder bekreftet overfor VG.Les mer: Nachspiel-dramaet

Bakgrunn: Telenor vil selge seg ut av A-pressen

** Cruiseskip-forliset

«Costa Concordia» forliste rett ved øya Giglio utenfor Toscana 14. januar. 32 personer mistet livet da båten kantret etter å ha krasjet i klipper og gått på grunn. Kapteinen Francesco Schettino er tiltalt for uaktsomt drap og anklages både for å ha forårsaket forliset, og for å ha forlatt skipet før de over 4000 passasjerene var evakuert.Les alt om: Costa-forliset

FEBRUAR

** Venstres nestleder siktet for voldtekt av 17-åring

Helge Solum Larsen (43), nestleder i Venstre, valgte å trekke seg etter at han ble anmeldt for voldtekt helgen 4. februar. Jenta som anmeldte den påståtte voldtekten er 17 år og medlem av Unge venstre. Saken ble i oktober i år henlagt på grunn av bevisets stilling.Les alt om denne saken her: Sexskandalen i Venstre

PROTOKOLL: Hva husker du best fra nyhetsåret 2012? Skriv i protokollen vår!

MARS

** Hercules-ulykken

En av de verste tragediene i fredstid rammet Forsvaret 15. mars da Hercules-flyet «Siw» fløy inn i fjellveggen like under toppen på Sveriges høyeste fjell Kebnekaise under militærøvelsen Cold Response. To dager senere, etter en enorm leteaksjon etter både flyet og mannskapet, ble det funnet vrakrester og kroppsdeler. Dermed ble det fastslått av de fem besetningsmedlemmene på flyet omkom i ulykken.Les alt om dette: Hercules-ulykken

** Støre-saken

Jonas Gahr Støre bevilget i 2008 seks millioner kroner til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, ledet av en tidligere skolekamerat av Støre.

Selv fortalte han til pressen at han ikke vurderte sin egen habilitet i saken, fordi søknaden kom fra Norges Rederiforbund. Saken var den siste i en rekke saker der det ble stilt spørsmål ved regjeringen habilitet under tildeling av økonomisk støtte.Les mer her: UD ga millioner til Støre-venns stiftelse

** Borgerkrigen i Syria

I kjølvannet av den arabiske våren startet opprøret mot Syrias president Bashar al-assad i begynnelsen av mars 2011, og har preget landet siden. Konflikten mellom Assad og demonstrantene har utviklet seg til en borgerkrig som anslagsvis har tatt livet av over 40.000 mennesker.

I mars foreslo FNs spesialutsending Kofi Annan en sekspunktsplan for å få slutt på volden i Syria. I august trakk han seg fordi han mener verden ikke gjør nok for fredsarbeidet i landet.

I desember varslet FNs høykommissær for flyktninger at over en halv million syriske flyktninger står på venteliste for å komme til andre land i Midtøsten.Les alt om: Syria

APRIL

** 22. juli-rettssaken

Rettsaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) startet 16. april og preget nyhetsbildet hos samtlige norske medier de neste ti ukene.

Totalt 99 personer vitnet for aktoratet, av disse var det 46 fornærmede fra Utøya og 15 fra Regjeringskvartalet.

Det norske folk fikk se og høre Behring Breivik forklare seg om terrorangrepet og flere vitner måtte på nytt gjenfortelle grufulle detaljer fra det som skjedde 22. juli 2011.

Anders Behring Breivik ble til slutt dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på ti år.Les alt om rettsaken her: Terrorangrepet 22. juli - Rettsaken

Minneord: Slik minnes vi våre kjære

** Dømt til fengsel for å ha kjørt feil i USA

Norske John Kristoffer Larsgard (33) ble dømt til sju og et halvt års fengsel av en domstol i Arizona, USA. 33-åringen var funnet skyldig i legemsbeskadigelse med dødelig våpen - mot seks amerikanere, derav indirekte to små barn. Det dødelige våpenet er bilen han kjørte.

VG møtte Larsgard i fengslet i USA og VGTV fikk også tak i video fra den dramatiske pågripelsen.Les mer om denne saken her: Nordmann dømt ti 7,5 års fengsel i USA

MAI

** Alexander Dale Oens død

1. mai ble det kjent at Alexander Dale Oen døde under en treningssamling i Flagstaff i Arizona.

Klokken 19.50 lokal tid mandag 30. april reagerte flere lagkamerater på at Dale Oen brukte svært lang tid i dusjen i forkant av en sosial samling.

Da de ropte, fikk de ikke svar fra svømmeren, og brøt seg til slutt inn på baderommet. Hjerte- og lungeredning ble igangsatt, men livet stod ikke til å redde.

Nyheten preget Norge i flere uker, også internasjonalt ble det skrevet mye og bredt om saken.

Mange husker godt da Dale Oen ble verdensmester på 100 meter bryst 25. juli 2011 og stod rørt til tårer under medaljeseremonien i Shanghai, kun få dager etter terrorangrepet mot Norge.

Alexander Dale Oen ble 26 år gammel.Les alt om dette her: Alexander Dale Oen er død

JUNI

** Vekterstreiken

Helt i starten av juni gikk cirka 1800 vektere ut i streik.

Deretter økte antallet stadig ettersom dagene gikk og uenighetene mellom arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) fortsatte.

Etter over en uke i streik og fare for fullstendig charter-kaos tok regjeringen grep og brukte tvungen lønnsnemd i vekterstreiken.

Les mer om vekterstreiken her:Lønnsoppgjøret

** Sultestreiket

En 31 år gammel pakistansk småbarnsmor i Arendal sluttet i juni å spise og drikke da familien fikk beskjed om at de skulle sendes ut av landet. Etter tre uker besluttet legene ved Sørlandet Sykehus å gå mot kvinnens ønske da e bestemte seg for å tvinge i henne væske og næring. Ektemannen ga da uttrykk for at sykehuset hadde ventet for lenge før de foretok seg noe.

Les om sultestreiken: Sykehuset skal tvangsfore sultestreikende kvinne

JULI

** Kampfiksing-saken

Fire spillere ble i juli siktet for å ha fikset utfallet av to kamper på nivå tre i Norge: Tre Follo-spillere for sin rolle i kampen Østsiden-Follo den 24. juni, hvor Follo ledet 3-0, men tapte 3-4 og én Asker-spiller for sin rolle i kampen Frigg-Asker, hvor Frigg vant 7-1.

Senere er ytterligere en Asker-spiller siktet i saken.Les mer her: Kampfiksingssaken

** Glemte øvingsbombe

Det ble slått full alarm da den amerikanske ambassaden glemte å fjerne en øvingsbombe fra en bil 31. juli. Den mistenkelige gjenstanden utløste masseevakuering og bombefrykt i Oslo. Et stort område mellom Nationaltheateret, Slottsparken og Solliplass ble evakuert. Dagen etter gikk USAs ambassade ut å beklaget oppstyret, men takket for rask og profesjonell respons fra norsk politi og redningsmannskap.

Les mer: - Ambassaden glemte å fjerne øvingsbombeAUGUST

** Sigrid-saken

Natt til lørdag 5. august forsvant Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) på vei hjem fra en venninne.

I nesten en måned lette både politiet og store grupper frivillige letemannskaper etter den savnede 16-åringen. Mediene dekket saken bredt igjennom hele august, og 4. september pågrep politiet to menn i forbindelse med forsvinningssaken.

Kort tid etter pågripelsen rykket en patrulje fra Follo politidistrikt ut til Kolbotn der de senere bekreftet å ha funnet liket etter Sigrid Giskegjerde Schjetne.Les alt om denne saken: Sigrid-drapet

** 22. juli-kommisjonen

Mandag 12. august presenterte 22. juli-kommisjonen en knusende rapport. De mente at angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak. De slo også fant at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt mulig og gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere.

Les alt om rapporten: Kommisjonsrapporten** Den mystiske pakken på Otta

Pakken som var datert 1912, og med påskriften «Kan aabnes i 2012», ble en stor slager i slutten av august. Den hemmelige pakken var skrevet av en tidligere ordfører i Sel kommune, Johan Nygaard, og hadde kun en betingelse, nemlig at den ikke skulle åpnes før hundre år etter.

VGTV satte ny soleklar web-TV-rekord med dekningen av den mystiske pakken. Total 1,2 millioner visninger på direktesendingen, samt enorm interesse fra utenlandske medier.

For noen var det kanskje en skuffelse at pakken inneholdt noen gamle brev og skjerf fra Kongen, men den lille byen nord i Gudbrandsdalen fikk i alle fall satt seg godt til rette på kartet.VGTV: Dokument: Den hemmelige pakken

Les mer om innholdet: Dette fant de i den mystiske pakken

** Sykehusskandalen

På halvannet år har politiet blitt varslet om 11 unaturlige dødsfall ved Akershus universitetssykehus (Ahus). I fjor var driften til tider helt ute av kontroll, ifølge Fylkeslegen.

Minst tre unaturlige dødsfall og rundt 20 skader kan knyttes til uforsvarlig behandling fra januar til september i 2011, ifølge fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus.Les mer om saken her: Etterforsker tre barnedødsfall ved Ahus

** «Curiosity» landet på Mars

I NASAs kontrollrom brøt det ut jubel og applaus da det trillende laboratoriet «Curiosity» landet trygt på Mars 5. august i år, etter å har reist over en halv milliard kilometer. Romsonden har med seg de mest avanserte instrumentene som noen gang har blitt sendt til planeten. Den 900 kilo tunge roveren skal undersøke bakke, jordsmonn og atmosfære.Les om «Curiosity» og andre nyheter fra verdensrommet

SEPTEMBER

** Avsløringer om at norske ekstremister kriger i Syria

Norsk etterretning og sikkerhetspoliti har fått kjennskap til over et titalls unge menn som har reist fra Norge til Syria. Noen av dem er høyt profilerte islamister.

Norske myndigheter utrykker urolighet for at disse personene får nye radikale kontakter under den blodige krigen i Syria, som til nå har kostet flere tusen menneskeliv.

Les mer om saken her: Norske ekstremister kriger i Syria

** Muhammed-filmen

Den amerikanskproduserte filmen «Innocence of Muslims» som gjør narr av islams profet Muhammed ble langt ut på Youtube i juni. Filmen skapte opprør over store deler av verden.

Den mest alvorlige demonstrasjonen var i libyske Benhazi 22. september, hvor USAs ambassadør ble drept. I Norge samlet 150 muslimer seg for å demonstrere utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

I november ble mannen bak filmen, Mark Basseley Youssef dømt til å sone ett år i amerikansk fengsel.Les alt om:Bråket om Muhammed-filmen

** Norge forlater Afghanistan

Etter åtte år trakk norske styrker seg ut av Faryab-provinsen. En provins som i store deler av 2012 har vært preget av en bølge av målrettede drap og angrep mot afghanske sikkerhetsstyrker. Første halvdel av året ble flere sivile drept i Faryab alene enn i hele resten av Nord-Afghanistan til sammen.

Det er soldater fra 2. brigade i Afghan National Armys (ANA) 209. korps - som nå har tatt over ansvaret for sikkerheten.BILDESERIE:På vei hjem fra Afghanistan

OKTOBER

** Doping-skandalen

Avtroppende sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard, fortalte 23. oktober om sitt systematiske dopingmisbruk i tiden som toppsyklist. Under en pressekonferanse på Ullevaal stadion innrømmet han doping og fortalte at han i 15 år har holdt på en løgn.

Les mer: Kjærgaard: - Har hatt det jævlig med meg selv** Øygard-rettsaken

Tidligere ordfører i Vågå, Rune Øygard, møtte i oktober i Sør-Gudbrandsdal tingrett, tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente.

Dette er en sak som har fått stor oppmerksomhet jevnt over i hele 2012, og endte med at Øygard mandag 17. desember ble dømt til fire års fengsel for seksuelle overgrep. Saken ble anket på stedet.Les alt om saken mot den tidligere ordføreren her: Ordførersaken

NOVEMBER

** E-postene til Vukicevic

Faren og treneren til Christina Vukicevic, Petar Vukicevic, skal for ti år siden ha kontakten en utenlandsk kollega med spørsmål om veksthormon.

Saken rullet i flere uker, og vil trolig ikke få noen endelig avgjørelse før etter nyttår.Les mer her: Forhørte seg om forbudte stoffer

** USA gjenvalgte Obama

Sittende president Barack Obama møtte hovedutfordreren Mitt Romney fra Republikanerne til det 57. amerikanske presidentvalget tirsdag 6. november. Obama fikk 50 prosent av stemmene på landsbasis og 303 valgmenn, mens Mitt Romney fikk 48 prosent og 206 valgmenn. Dermed blir Obama president de neste fire årene.Les alt om: USAs presidentvalg 2012

** Gazastripen

I november gjennomførte Israel en omfattende offensiv mot Gazastripen, etter at Hamas avfyrte raketter inn i Israel. Rakettene som denne gangen ble avfyrt fra Gazastripen var langt flere og hadde større rekkevidde enn tidligere. Over 150 personer mistet livet, og de fleste av de drepte og sårede er sivile.

21. november ble det inngått våpenhvile mellom partene.Les her om situasjonen i Midtøsten

DESEMBER

** Barneskolemassakren i Newtown, Connecticut, USA

20-år gamle Adam Lanza tar først livet av moren sin hjemme i boligen hennes, 14 desember. Deretter drar han til Sandy Hook barneskole der han skyter og dreper 20 barn og seks voksne. Lanza tok til slutt sitt eget liv. Saken har rystet hele verden, og flere etterlyser nå strengere våpenlov i USA.Her finner du alle sakene om tragedien i Newtown: Barneskolemassakren i USA

Les kommentaren fra VGs utenrikskommentator: Det verste mareritt

** Eurokrisen

Eurostat kom i starten av desember ut med tall som viser at nærmere 19 millioner mennesker i eurosonen er arbeidsledige. Spania er et av landene som har en økonomi som har slit med tilbakegang siden midten av 2011 og har satte i gang harde tiltak for å få kontroll over budsjettunderskuddet. Også nabolandene Sverige og Danmark har begynt å merke krisen.

Les siste nytt om eurokrisen her

PROTOKOLL: Hva husker du best fra nyhetsåret 2012? Skriv i protokollen vår!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks