Hovedinnhold

Disse hundene skal forbys

Stortinget vil forby hunderasen amstaff. Dermed vil denne og pitbull være de to rasene som er forbudt her til lands.
Dermed unngår staffordshire bullterrier å bli den tredje rasen på forbudslisten.

Ap, SV og Frp vil stille strengere krav til hundeeierne enn det Regjeringen foreslår.

Det blir trolig konklusjonen når justiskomiteen etter planen avgir sin innstilling i formiddag.

Flertallet Frp, SV og Ap vil forandre på sentrale deler i Regjeringens forslag.

Opposisjonen vil gjøre det strengere for hundeeiere, og myke opp i forhold til avlivning av hunder, båndtvang og binding av dyr der allmennheten ferdes. De vil imidlertid ikke innføre grense for antall hunder i en husstand.

Hundeorganisasjonene har dermed blitt hørt på sentrale områder.

Nødverge

- Vi skal ha et morgenmøte i komiteen for å se hva vi kommer frem til. Det er fortsatt litt åpent, sier saksordfører Knut Storberget (Ap).

KrFs Einar Holstad vil ikke si noe om hva som blir utfallet etter dagens behandling.

Knut Storberget understreker at opposisjonen er enig med Regjeringen i at den nye loven må være streng, spesielt når det gjelder rettsvernet for barn som blir bitt og angrepet av hunder, og at det er klandreverdig hundehold som kommer i fokus.

Alle er enige om at hunder må kunne drepes i nødverge, men opposisjonen vil begrense denne retten i forhold til det Regjeringen har foreslått. Opposisjonen ønsker ikke at enhver skal kunne drepe hunder i nødverge. Hvis hunder angriper andre dyr, åpner opposisjonen for at det kun er grunneier eller den med disposisjonsrett som kan drepe.

Ap, SV og Frp skal være enige om å øke strafferammen for uaktsomt hundehold fra tre til seks måneder. Det vil gjøre det mulig for politiet å pågripe hundeeiere på stedet og varetektsfengsle dem. Partiene støtter også at domstolene skal kunne fradømme eiere retten til å ha hund.

Tusen henvendelser

Stortinget har mottatt over tusen henvendelser angående forslaget til ny hundelov.

- Dette er et trekk i samfunnet. Fra hunder får folk hundre prosent tillit, og den er varig, sier Storberget.

I Norge eies 400000 hunder av 250000 husholdninger.

- Jeg tror de fleste kan logre etter at innstillingen er avgitt, selv om vi slipper bikkjeglammet løs, men det er alltid noen som vil bjeffe, avslutter Storberget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks