Hovedinnhold

Direktoratet om barnevernsbanden: - Dette er dramatisk

KRISEMØTE: Barnevernsbanden på Sørlandet (t.v.) gjør at Bufdir nå skal møte Politidirektoratet for å se om slike saker kan behandles annerledes.Til høyre: Direktør Mari Trommald og underdirektør Eyvind Elgesem. Foto: Politiet/Kay Myhre
KRISEMØTE: Barnevernsbanden på Sørlandet (t.v.) gjør at Bufdir nå skal møte Politidirektoratet for å se om slike saker kan behandles annerledes.Til høyre: Direktør Mari Trommald og underdirektør Eyvind Elgesem. Foto: Politiet/Kay Myhre
(VG Nett) Ledelsen i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) kaller inn Politidirektoratet for å diskutere hvordan de skal håndtere barnevernsbandens herjinger på Sørlandet.

Barnevernet i Norge

  • Staten overtok ansvaret for det tidligere fylkeskommunale barnevernet fra 1. januar 2004.
  • Ansvaret er lagt til Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) og Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).
  • I 2009 ble det brukt over 4,8 milliarder kroner på barnevernet i Norge.
  • De siste årene har antall bekymringemeldinger til barnevernet økt med cirka 35 prosent årlig.
  • I 2008 var det 1850 godkjente barnevernsinstitusjoner i Norge. 720 av dem var statlige.
  • 46.500 barn og unge tok imot tiltak fra barnevernet i 2009. Av de største byene har Bergen flest tiltak i forhold til antall barn.
  • I statsbudsjettet for 2011 er 240 millioner kroner øremerket barnevernet.

Det siste året har politiet i Agder opplevd en eksplosiv økning i ran og annen vinningskriminalitet i Kristiansand-området. De mener at en bande med en kjerne på 13 gutter står bak mange av disse forholdene.

Guttene, hvorav minst elleve bor på barnevernsinstitusjoner, er til sammen anmeldt for 638 kriminelle handlinger.

- Dette er dramatisk. Disse ungdommene har gjort det til en aktivitet å sette egne og andres liv på spill. Det er sjelden vi ser at ungdommer slår seg sammen og driver med farlige kriminelle ting med en så stor intensitet. Det er ute av skalaen for de utfordringene vi vanligvis håndterer, sier fungerende avdelingsdirektør i avdeling for barnevern i Bufdir, Eyvind Elgesem.

Har du tips eller opplysninger i denne saken?
Kontakt VG Netts journalister her

Politiet i Agder sier til VG Nett at de er dypt bekymret over handlingene til disse guttene. De frykter at liv skal gå tapt ved enten at de dreper ransofre eller kjører seg i hjel i ruspåvirket tilstand. Flere av guttene har rusproblemer og de har ved flere anledninger stjålet biler som har endt med biljakt fra politiet.

BAKGRUNN:Dette er barnevernsbanden som herjer Sørlandet

Krisemøte

Direktoratet har vært inne i saken, og sendt saken videre til departementet. I tillegg har direktør for Bufdir, Mari Trommald, bedt om et møte med politidirektoratet førstkommende tirsdag.

- Dette er en vanskelig sak for alle parter. Vi har bedt om et møte for å diskutere mulighetene for samarbeid og konkrete tiltak. Vi må se på om det er noe vi kan gjøre fra sentralt hold, sier Trommald.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen
Foto: Grafikk: Tom Byermoen


- Vil få fatale konsekvenser

Guttene kommer opprinnelig fra ulike deler av landet, men bor nå på ulike institusjoner i Kristiansand. Ved hjelp av mobiltelefoner holder de kontakt med hverandre og planlegger kriminelle handlinger.

- Er det en god strategi å holde denne banden i det samme området med tanke på blant annet rekruttering? Er det aktuelt å splitte dem?

- Vårt hovedprinsipp er at barna skal være nær der de opprinnelig hører til. Jeg vet at regionen har tenkt på mange ulike løsninger, som reiser spørsmål om grensen mellom barnevern og kriminalomsorg. Barnevernet er et åpent vern, men det er en utfordring å håndtere dette innenfor barnevernsinstitusjonene. Ingen ønsker å sette barn i fengsel, sier Elgesem.

VG Nett har vært i kontakt med en ansatt i barnevernet som mener at barnevernet blir nedprioritert når det kommer til bevilgninger.

- Det folk må begynne å fatte snart er at barnevernet i sin helhet faktisk er med på å forebygge fremtidige kriminelle. Dersom man ser på helhetsbildet og dominoeffekten av å ikke spytte inn penger i barnevernet, vil det få katastrofale konsekvenser i senere år. Det nytter ikke å spytte inn mye penger i politi, og ikke et rødt øre i barnevernet. Da får fremtidig kriminalitet spire og gro i andre enden, sier mannen som ønsker å være anonym.

240 millioner til barnevernet

Da statsbudsjettet for 2011 ble lagt frem tirsdag denne uken var 240 millioner kroner øremerket barnevernet.

- Vi er veldig godt fornøyd med det. Når det kommer penger er det en utfordring å bruke dem på en god måte. Vi har ikke faglig myndighet over kommunene, men vi håper at det vil bidra til økt kompetanse i det kommunale barnevernet, som har de store utfordringene ved økt aktivitet. Vi ønsker å løse sakene på et så lavt nivå som mulig, sier Elgesem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks