Hovedinnhold

Dette fant de i den mystiske pakken

Ekspert synes skjerfene fra Kong Haakon VII var mest spennende

(VG Nett) Pakken fra Otta har fått oppmerksomhet verden over. Innholdet viste seg å være skjerf fra Kong Haakon VII, kvitteringer over donasjoner og gamle Amerika-brev.

Innholdet i pakken, datert 1912, som tidligere ordfører Johan Nygaard overrakte til kommuneadministrasjonen i Sel kommune, har til nå vært en godt bevart hemmelighet.

Fredag kveld ble pakken åpnet under et høytidelig arrangement i Otta, og under åpningen ble det klart at den inneholdt en rekke gamle dokumenter og brev.

Etter at Torveig Dahl og Kjell Voldheim fra Gudbrandsdalmusea hadde gått gjennom innholdet i pakken på bakrommet, gikk ekspertene gjennom det de hadde funnet.

- Vi har laget en full liste. Det blir fortsatt en del arbeid, men vi har fått fram en del vi synes det er verdt å fortelle om. Det er ikke gull, ikke sølv eller skjøter på oljefarmer i USA. Det er mye brev og dokumenter det vil ta tid til å analysere, sier Torveig Dahl til forsamlingen i Otta under oppsummeringen.

Hun forteller at det vil ta tid å analysere dokumentene og regnskapene.

Kongelige skjerf mest spennende

Hun trekker frem skjerfene fra Kong Haakon VII som det mest spennende i pakken. Han gjestet Otta i 1912, under avdekkingen av den såkalte Kringenstøtten.

Pakken inneholder også flere brev og donasjoner fra bygda for å reise Kringenstøtten, som er et minnesmerke over slaget som sto ved Kringen i 1612.

Dahl poengterer imidlertid at skjerfene må sammenlignes med gamle brev for å verifisere opplysningene.

Ordføreren åpnet

Ordfører Dag Erik Pryhn klippet snorene som beseglet pakken under den offisielle åpningen tidligere fredag kveld. Det viste seg at den besto av nok et lag innpakningspapir.

- Det ser ut som den inneholdt regnskap, bilag, kvitteringer, det er veldig mye dokumenter, sa industriregistrator Kjell Voldheim under den direktesendte åpningen.

I tillegg inneholdt pakken avisutklipp fra 1914, som dokumenterer hva pengene som ble brukt til å reise Kringenstøtten ble brukt til.

Saken fortsetter under bildet

INNI PAKKEN: Dette er hva som møtte publikum under kulturarrangementet i Otta da pakken ble åpnet fredag kveld. Skjermdump: VGTV
INNI PAKKEN: Dette er hva som møtte publikum under kulturarrangementet i Otta da pakken ble åpnet fredag kveld. Skjermdump: VGTV


Ifølge ekspertene inneholdt pakken også svært mange brev som er postet i Amerika.

De poengterte under åpningen at det var store mengder informasjon og dokumenter som befant seg pent innbundet i den tre kilo tunge pakken.

Undersøkes

Den oppsiktsvekkende historien om den mystiske pakken har vekket stor interesse fra både nasjonale og internasjonale medier.

DOKUMENTAR: SE VGTVs dokumentar om den mystiske pakken her! 

Reddet fra søppelhaug

Pakken veide 3,1 kilo, er 40 cm bred, 28 cm dyp og 9 cm tykk, og har stått trygt plassert i en glassmonter i et av Gudbrandsdalmusea. Pakken er forseglet og knyttet sammen.

Tidligere er den oppbevart i både arkiv og hvelv og i en søppelhaug.

Den er også tidligere reddet fra en søppeldynge, og den har vært nær ved å forsvinne flere ganger.

På Twitter begynte mange å bli utålmodige da pakken skulle åpnes:

Paul Brown fra Storbritannia tvitrer: - Åh, slutt med sekkepipene, og åpne konvolutten.

Brown tviler imidlertid på at pakken har «Holywood-potensiale», og tvitret etter åpningen:

- Så 1912-pakken inneholdt gamle skjerf og kvitteringer. Lykke til med å skrive manuset til Hollywood-filmen.

Noen stiller også spørsmål ved at pakken skal ha inneholdt aviser fra 1914 og 1919, når det skal ha blitt forseglet i 1912:

- Vent litt. Denne pakken, som var forseglet i 1912, har en avis fra 1914, og 1919 i seg? skriver Kaya Burgess, reporter i The Times i London.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks