Hovedinnhold

Dette er tekstmeldingene til Telenor-styret

**Giske til VG Nett: Jeg har ikke truet noen

(VG Nett) Trond Giske har i kveld offentliggjort meldingene fra nærings- og handelsdepartementet til styreleder Harald Norvik i Telenor.


Norvik sa på sin egen pressekonferanse fredag at Telenor-styret var utsatt for utilbørlig press fra næringsminister Trond Giske i forbindelse med salget av TV 2.

Blant annet skal han ha mottatt to tekstmeldinger en embetsmann i nærings- og handelsdepartementet sendte på vegne av Giske bare én time før Telenor-styret skulle behandle salget av TV 2.

Slik lyder tektsmeldingene sendt fra Giskes departement til Telenor-styret ved styreleder Harald Norvik:

SMS nummer 1 - sendt 7. januar klokken 13.52: Takk. Vet du noe mer om tidsløp? Statsråden har bedt meg formidle at han fortsatt mener at det må finnes en løsning hvor TV 2 ikke selges. Dette er forsterket av at de ansatte i A-Pressen så klart går i mot. Han ønsker å orientere regjeringens underutvalg. Og ber om at det ikke fattes noe vedtak om salg før som. Også er drøftet der fint om du kan kontakt meg. Mvh (embetsmann).

SMS nummer 2 - sendt 7. januar klokken 14.23: Harald. Statsråden ønsker å presisere at når han ønsker å drøfte saken i regjeringen så er det ikke for å instruere, men for at regjeringen skal være orientert før noe vedtak er fattet. Han ønsker også formidlet i styret at informasjon i denne saken har vært dårlig håndtert og at en rask beslutning nå vil forsterke dette. Når statsministeren sier at R ikke har noen mening, mener Giske det nettopp har sammenheng med at tidsløpet ikke har gitt tid til å drøfte saken.

Jens Stoltenberg sa tidligere i dag til VG Nett at det aldri var aktuelt å regjeringsbehandle TV 2-salget.

- Jeg er opptatt av at dette skal avgjøres og er blitt avgjort av selskapene. Derfor skulle den aldri tas opp i regjeringen, og den ble ikke tatt opp i regjeringen, sier Stoltenberg til VG Nett fredag ettermiddag.

- Knallhardt oppgjør

De to tekstmeldingene som i kveld ble offentliggjort beroliger ikke finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre.

- Det er særlig den siste tekstmeldingen som reiser nye spørsmål om en mulig konflikt mellom næringsministeren og statsministeren, fordi Stoltenberg dagen før hadde gitt klart uttrykk for at beslutningen skulle tas av styret i Telenor, sier Sanner til VG Nett fredag kveld.

Han mener det blir en vurdering om Giske faktisk har truet noen, men sier det ikke er noen tvil om at Giske har utøvet et sterkt press og med det har handlet i strid med regjeringens retningslinjer for håndtering av det statlige eierskapet.

- Giske har opptrådt uprofesjonelt og det er alvorlig fordi han forvalter store verdier på vegne av fellesskapet. Jeg ser frem til Giskes redegjørelse overfor Stortinget, som jeg forventer at kommer tidlig i neste uke. Så må Stortinget vurdere hvordan vi vil forholde oss til det, på bakgrunn av hans redegjørelse, sier Sanner.

Han mener ikke næringsministeren har klart å tilbakevise det han beskriver som den usedvanlige sterke kritikken Harald Norvik rettet mot håndteringen.

- Det var et knallhardt oppgjør med næringsministeren, mener Sanner.

- Må senke skuldrene

Norvik sier fredag at han har oppfattet presset mot Telenor-styret som utilbørlig.

- Ja, jeg vil velge å tro at ett hvert selskap som får politiske meningsytringer opplever det som press. At han opplever det som utilbørlig press får jeg bare ta til etterretning, sier Giske.

- Jeg har ikke truet noen, sier han til VG Nett.

Han sier at temperaturen i saken nå må komme under kontroll.

- Nå må vi senke skuldrene, sier næringsministeren.

Han mener det er fullt mulig for nærings- og handelsdepartementet å si sin mening, og samtidig være tydelige på at det er styret som tar beslutninger.

Rykteflom

Giske mener dette også kom frem under Norviks pressekonferanse.

- Det jeg synes var tydelig som Norvik sa, var at han på møtet med meg fikk fastslått at det ikke forelå noen trussel mot styret, sier Giske.

- Han spurte om det, og jeg sa at det lå ingen trusler mot styret, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ FARTA: Næringsminister Trond Giske kjørte fredag kveld skytteltrafikk mellom TV-sendinger og pressekonferanse. Foto: OLE N. OLSEN
PÅ FARTA: Næringsminister Trond Giske kjørte fredag kveld skytteltrafikk mellom TV-sendinger og pressekonferanse. Foto: OLE N. OLSEN

I løpet av uken har det vært mange beskyldninger og rykter om Giskes rolle i salgsprosessen av TV 2 til danske Egmont. Sentralt i rykteflommen har vært påstander om hva statsråden skal ha sagt eller ikke sagt under og på et nachspiel etter NHOs årskonferanse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks