Hovedinnhold

Dette er internettrusselen mot Glemmen videregående

RYKKET UT MED INNSATSSTYRKE: Østfoldpolitiet tok ingen sjanser da de ble informert om trusselen som VG Nett mottok på e-post onsdag formiddag. Glemmen videregående skole ble evakuert av tungt bevæpnet politi. Foto: Scanpix
RYKKET UT MED INNSATSSTYRKE: Østfoldpolitiet tok ingen sjanser da de ble informert om trusselen som VG Nett mottok på e-post onsdag formiddag. Glemmen videregående skole ble evakuert av tungt bevæpnet politi. Foto: Scanpix
FREDRIKSTAD (VG Nett) «Det kommer til å være en massakre og et blodbad på Glemmen videregående skole». Slik lød den dramatiske internettrusselen i dag.

Tips oss

Trusselen førte til at Østfold-politiet rykket ut med sin spesialtrente innsatsstyrke utstyrt med skuddsikre vester, hjelm og automatvåpen i formiddag.

Slik lød trusselen ordrett:

«Jeg kommer til å drepe så mange som mulig innen de neste 48 timene. Det kommer til å være en massakre og et blodbad på Glemmen videregående skole i Fredrikstad».

Glemmen videregående skole har 1250 elever og 300 ansatte som straks ble evakuert. Da evakueringen ble kjent gjennom media tok 17-åringen som hadde sendt trusselen selv kontakt med politiet.

Han ble senere pågrepet, og har forklart politiet at det var ment som en spøk.

Varslet politiet

Skolemassakre-trusselen fremsatt i en e-post som ble sendt til VGs redaksjon.

- Det kom inn et tips til redaksjonen, og vår rutine ved henvendelser av denne arten er at vi varsler politiet og overlater vurderingen av trusselsituasjonen til dem, sier VG Netts ansvarlige redaktør, Espen Egil Hansen.

- Vi bistår politiet med den informasjonen vi har. Vi tok også kontakt med rektor ved Glemmen videregående skole, presiserer Hansen.

Dramatisk evakuering

DRAMATISK: Væpnet politi omringet Fredrikstad-skolen i forbindelse med trusselen torsdag. Foto: Patrik Eian Fjeldstad
DRAMATISK: Væpnet politi omringet Fredrikstad-skolen i forbindelse med trusselen torsdag. Foto: Patrik Eian Fjeldstad

Politiet ble varslet om trusselen klokken 11.32 og startet straks arbeidet med å spore opp vedkommende som hadde sendt e-postmeldingen. Etter kort tid ble det avgjort at innholdet måtte tas alvorlig, og alle tilgjengelig mannskaper rykket ut til skolen.

Samtidig fikk skolens lærere beskjed av rektor om at elevene måtte forlate skolebygningen så raskt som mulig.

- Det eneste vi fikk vite var at vi måtte komme oss ut med en gang, forteller Jørgen Upsaker til VG Nett.

Situasjonen ble regnet som så alvorlig at elevene ikke en gang fikk ta med seg pc-er eller sekker. Kun det de allerede hadde i hendene fikk de ta med seg, og de fikk beskjed om å ikke stille spørsmål.

- Vi ble kastet vekk fra skoleområdet. Vi fikk beskjed om at skole måtte evakueres og at alle måtte dra øyeblikkelig. Vi ble sjokkert og begynte å spørre om hva som skjedde, sier Glemmen-elev, Ole-Kristian Bill (19), til VG Nett.

17-åring pågrepet

Like før klokken 13 gikk politiet til pågripelse av en person. Vedkommende er en 17 år gammel gutt som var elev ved Noroff videregående skole på Kråkeøy utenfor Fredrikstad.

Han hadde ikke rettet trusselen mot sin egen skole, men mot Glemmen som er Fredrikstads største videregående skole.

VG Nett har vært i kontakt med en 18 år gammel kvinne som er ved elev ved samme skole som den pågrepne skolegutten. Hun forteller at alle elevene nettopp har vært i et informasjonsmøte der de har fått beskjed om at trusselen var ment som aprilsnarr.

- Det blir sagt at det var en aprilspøk, men at han som gjorde det ikke tenkte helt på konsekvensene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EN PÅGREPET: En person ble pågrepet av politiet på Kråkerøy. Foto: HEIDI JANSSON
EN PÅGREPET: En person ble pågrepet av politiet på Kråkerøy. Foto: HEIDI JANSSON

Kvinnen (18) forteller at de fikk beskjed om hva som skjedde av skoleledelsen, og ble bedt om å holde seg inne i klasserommet.

- Vi ble stengt inne i klasserommet, men på utsiden så vi at politibilene kom.

Ifølge 18-åringen skal den gutten selv ha kontaktet politiet etter at han så hvor mye medieoppstyr han skapte. Rektor skal deretter ha tatt med gutten inn på lærerværelset, og tok han senere med utfor skolen der han ble pågrepet av politiet.

17-åringen hadde kontakt med politiet på mobilen frem til de kom og pågrep ham.

Selv kjenner 18-åringen gutten som stille og rolig.

- Han er en helt vanlig gutt, stille og rolig. Han er PC-kyndig, så han sendte trusselen fra en falsk ip-adresse. Derfor ble han brakt tilbake til skolen for å peke ut hvilken PC han sendte trusselen fra.

Strafferammen for trusler er tre år, og under særdeles skjerpende omstendigheter kan strafferammen økes til seks år.

- Kom tilbake etter påske

Etter pågripelsen anså politiet situasjonen som avklart.

Da skolen ble evakuert så fikk alle elevene beskjed om at skolen var stengt resten av dagen, og også fredag. Alle fikk beskjed om å komme tilbake etter påske.

- Vi har nå blitt sendt hjem, og fått beskjed om å ikke komme tilbake i morgen. Det er mange som nå lurer på hvordan vi skal få hentet tingene våre. Ingen fikk ta med seg noe, så det ligger både mobiler og datamaskiner inne på skolen, sier en 18 år gammel elev ved Glemmen videregående skole til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks