Hovedinnhold

Dette er de nye fjellvettreglene

<p>NYE REGLER: De nye fjellvettreglene erstatter de gamle, og er blant annet tydeligere på skredvarsel, i tillegg til at regel nummer to er helt ny. Her fra Hovden påsken 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</p>

NYE REGLER: De nye fjellvettreglene erstatter de gamle, og er blant annet tydeligere på skredvarsel, i tillegg til at regel nummer to er helt ny. Her fra Hovden påsken 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er fortsatt «ingen skam å snu», men i de nye fjellvettreglene har også skredvarsel og digitale hjelpemidler fått plass. Og det advares ikke lenger mot å gå alene.

Fjellvettreglene

Turistforeningen og Røde Kors har utarbeidet nye fjellvettregler. Det er fortsatt ni regler, men flere av dem er endret eller fjernet.

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er.

8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.

Reglene, som Turistforeningen og Røde Kors står bak, ble presentert av en ekspertgruppe mandag. De ni nye reglene erstatter de tidligere, som stort sett har vært uendret siden starten på 1950-tallet.

– Særlig dette med skred var ikke tydelig nok i de gamle reglene. De nye reglene er mer pedagogiske, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Bakgrunn: Vil friske opp fjellvettreglene

Ber folk ta ansvar

En helt ny regel er kommet på plass. Det er nummer to, som lyder «Tilpass turen etter evne og forhold», der det tidligere het at man ikke skal legge ut på langtur uten trening. Målet er at folk selv skal ta mer ansvar for sikkerheten på tur.

Ifølge Tursitforeningen drar flere til fjells enn før, og turmønsteret har endret seg siden reglene først ble skrevet i 1952. Derfor er det ikke sikkert at besteforeldre er beste kilde til informasjon, og regelen om å lytte til erfarne fjellfolk er tatt bort. Det samme er rådet om å grave seg inn i snøen.

– Regelen er nå «Spar på kreftene, og søk ly om nødvending». Det er ikke alltid det er mulig å grave seg ned i snøen. Men vi oppfordrer også til å ta med en vindsekk, et turutstyr som kan redde liv, sier fjellklatrer Cecilie Skog fra ekspertpanelet.

Les også: Røde Kors: - Påsketuristene kan lære av disse to

Vend i tide

Også regel nummer syv har fått en oppfriskning. Den lyder nå «Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er», der man nå oppfordres til aktiv å følge med på hvor på kartet man er. Et tillegg til denne regelen omfatter også digitale hjelpemidler for navigering.

Men regelen «Vend i tide, det er ingen skam å snu» har fått stå.

– Det er kanskje den mest ikoniske fjellvettregelen av alle. Det er nesten så vi ikke turte å røre den, sier Skog.

Les også: Her er de nye jaktreglene

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks