Hovedinnhold

- Det norske folk var aldri i fare

Regjeringen mener det ikke er grunn til å være redd

- IKKE VÆR REDD: Justisminister Knut Storberget og statsminister Jens Stoltenberg var opptatt av å berolige befolkningen da de møtte pressen torsdag ettermiddag. Foto: Scanpix
- IKKE VÆR REDD: Justisminister Knut Storberget og statsminister Jens Stoltenberg var opptatt av å berolige befolkningen da de møtte pressen torsdag ettermiddag. Foto: Scanpix
(VG Nett) Justisminister Knut Storberget ønsker å berolige befolkningen etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har pågrepet tre personer for terrorplanlegging.

Tips oss

De tre personene skal ifølge PST ha ligget i skjul i Oslo-området, og planlagt en terroraksjon.

Ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AP skal gruppen ha planlagt å bruke kraftige aceton peroksid-bomber. Målet skal ha vært kollektivtrafikken, liknende det som ble avverget mot T-banen i New York i fjor.

- Befolkningen var aldri i fare. Norge er fortsatt et av verdens tryggeste land å bo i, understreket Storberget på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

- Vi har imidlertid ingen garanti. Trusselbildet kan endres raskt, og derfor er det viktig å drive forebygging i form av et sterkt politi og en sterk sikkerhetstjeneste, fortsatte han.

PST ønsker ikke å opplyse hvorvidt de mener terroraksjonen skulle utføres i Norge av hensyn til etterforskningen, men sier at det ikke er aktuelt å utlevere noen av de tre pågrepne til andre nasjoner.

- Planleggingen har foregått her i landet, og de pågrepne er knyttet til Norge, påpeker PST-sjef Janne Kristiansen.

Mannen som ble pågrepet i Tyskland vil bli begjært utlevert til Norge, og alle tre sakene vil bli behandlet i det norske rettssystemet.

Les også:De tre terrorsiktede har oppholdstillatelse i Norge

Berømmer PST

Statsminister Jens Stoltenberg mener pågripelsen til PST viser at Norge ikke er unntatt faren for terroraksjoner.

- Men det er viktig for meg å understreke at Norge er et trygt land. Vi har et politi og en sikkerhetstjeneste som arbeider for vår sikkerhet, og jeg ønsker å berømme det arbeidet som PST har gjort i saken, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsministeren og regjeringens sikkerhetsutvalg har vært orientert om saken underveis i etterforskningen.

- Å bekjempe terror er viktig for regjeringen. Vi setter ytringsfriheten høyt og man må tåle ulike meninger i et fellesskap. Men vi har ingen toleranse for at mennesker ønsker å bruke vold og terror for å nå sine mål. Terror skaper utrygghet og frykt, sier han.

Statsministeren og justisministeren fikk gjentatte ganger spørsmål om de tre mennene er mistenkt for å planlegge terror i Norge.

- Vi uttaler oss ikke om etterforskningen, var svaret.

Justisministeren har blitt holdt løpende orientert om saken, men hverken han eller statsministeren vil svare på når de fikk kjennskap til PSTs etterforskning.

Les også:Laget «London-bombe» i Norge

Ikke økt terrorfare

Det var like før klokken ni torsdag at PST gikk til aksjon.

De tre pågrepne er en 39 år gammel mann av uigurisk opprinnelse, en mann (37) fra Irak og en mann (31) fra Usbekistan. Ifølge AP skal gruppen ha tilknytning til al-Qaida.

PSTs trusselvurdering er ikke endret som følge av denne saken. Ifølge PST-sjef Janne Kristiansen skyldes det at de allerede fulgte disse tre mennene da vurderingen for 2010 ble presentert i februar.

- Når vi sier at trusselbildet ikke er vesentlig endret, så er det siden februar. Da kjente vi denne saken, sa Stoltenberg.

Storberget orienterte Stortingets organer om det nye trusselbildet 27. mai, basert på PSTs trusselvurdering offentliggjort 18. februar 2010.

- I nasjonal trusselvurdering står det blant annet at myndighetene har kjennskap til enkelte miljøer i Norge som er inspirert av ekstrem islamisme, og som kan planlegge terroraktivitet, sa Storberget.

Vurderingen er at trusselen mot Norge er lav, men at situasjonen gradvis har endret seg i negativ retning. Ifølge PST er situasjonen i Norge i ferd med å likne land hvor det tidligere er utført terroraksjoner eller forsøkt gjennomført terroraksjoner.

Ifølge nyhetsbyrået AP har al-Qaida-lederen Salah al-Somali, som de tre mennene knyttes til, tidligere vært ansvarlig for planlegging av terrorangrep over hele verden. Det antas imidlertid at han ble drept i et amerikansk rakettangrep i Pakistan i fjor.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks