Hovedinnhold

- Det niende Musevisa-verset er oppspinn

STÅR FREM: I dagens VG hevder Ivar Kalleberg at han er mannen bak det niende verset i Musevisa. Foto: Faksimile
STÅR FREM: I dagens VG hevder Ivar Kalleberg at han er mannen bak det niende verset i Musevisa. Foto: Faksimile
Slik lurte tidligere filmfotograf i NRK Ivar Kalleberg (68) Vidar Lønn-Arnesen og Norge med siste verset til Musevisa.

- Det var jeg som skrev verset og leverte det til NRK, sier spilloppmakeren til VG.

Det «ukjente» niende verset fra Prøysens Musevisa ble nylig publisert i Vidar Lønn-Arnesens «Da Capo - julesangbok».

BAKGRUNN:Her er tøyseverset Kalleberg laget

Da Capo-generalen var i fyr og flamme da han fremførte det som tilsynelatende var Prøysens opprinnelige versjon for NRK tidligere denne måneden.

Opprydning

Hans kone, Tove Lønn-Arnesen, fant verset vedlagt et brev til NRK i 1999. Hun la konvolutten til side - og fant brevet igjen under opprydning nylig.

Brevet var sendt av «Eva Korsbæk», som hevdet hun hadde vært vaskehjelp i NRK etter krigen.

PROTOKOLL:Lag ditt eget Musevisa-vers her!

Hun skulle ha plukket verset opp fra søppelen i 1948 - etter at det angivelig var forkastet av Prøysen. Det har lenge vært kjent at han hadde en alternativ slutt på Musevisa.

Brevet fra «Eva Korsbæk» er poststemplet i Phitsanulok nord i Thailand. Hun eksisterer ikke. NRK-pensjonisten Ivar Kalleberg (68) hevder at han fant på hele historien.

- Alt er oppspinn fra ende til annen, sier den tidligere filmfotografen til VG.

68-åringen jobbet med Alf Prøysen ved flere anledninger, blant annet i 1968 under produksjonen av kortfilmen «Geitekillingen som ikke kunne telle til ti».

Katt spiste musene

Etter Prøysens død ble Kalleberg kjent med historien om sisteverset der en sulten, gammel katt spiser musene. Den brukte han, da han ville spille kollegene et puss.

LES OGSÅ:Prøysens originale musevise ble for sterk

- Jeg fikk tak et gammelt ark som var gult og falmet. På dette skrev jeg ned et utkast til noe som kunne ha vært det tapte niende verset til Musevisa, sier NRK-veteranen.

Ved å studere et personlig brev han hadde fått fra Alf Prøysen i 1970, klarte Kalleberg å etterligne håndskriften.

- Deretter fikk jeg en nabofrue til å skrive et brev fra en oppdiktet vaskehjelp på NRK-huset, sier Kalleberg.

- EN FANTASTISK HISTORIE: Vidar Lønn-Arnesen innrømmer at han gikk fem på dersom Ivar Kalleberg diktet det niende Musevisa-verset som nylig ble publisert i hans julesangbok, men syns isåfall det er en fantastisk historie. Her med konen Tove. Foto: Scanpix
- EN FANTASTISK HISTORIE: Vidar Lønn-Arnesen innrømmer at han gikk fem på dersom Ivar Kalleberg diktet det niende Musevisa-verset som nylig ble publisert i hans julesangbok, men syns isåfall det er en fantastisk historie. Her med konen Tove. Foto: Scanpix

Navnet «Eva Korsbæk» er inspirert av den danske TV-serien Matador, som foregår i Korsbæk. Brevskriveren hevdet at hun ble misjonærfrue i Thailand i 1950.

LES OGSÅ:Prøysen og Mykle har fått sin hevn

- Kona mi er fra Thailand og har familie i Phitsanulok. Jeg brukte et frimerke fra et brev en slektning hadde sendt og lagde et poststempel med tynne tusjstreker, sier Ivar Kalleberg.

- Er en fantastisk historie

Vidar Lønn-Arnesen (68) kan nesten ikke tro at en tidligere NRK-kollega står bak Musevisa-spøken.
- Jeg vet at Ivar Kalleberg var en filmfotograf med livlig fantasi.

Jeg kan ikke tro annet enn at han har fått fantasien i gang igjen, sier den kjente programlederen.

LES OGSÅ:Lillo Stenberg fikk Prøysen-prisen

Han viser til at kona, Tove, kjente igjen skriften til Prøysen, papiret var gammelt og konvolutten poststemplet i Thailand med følgebrevet fra «Eva Korsbæk» fremstår som ekte.

- Jeg stiller meg veldig kritisk og tvilende til at Kalleberg skal ha skrevet Musevisa-strofen. Det blir påstand mot påstand, sier Vidar Lønn-Arnesen.

Les mer i dagens VG!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks