Hovedinnhold

Det Mosaiske Trossamfund ekskluderer medlemmer

Det Mosaiske Trossamfund har ekskludert de to grunnleggerne av Norsk Israelsenter, Erez Uriely og Rachel Suissa, og hevder at de kan knyttes til «høyreekstreme bevegelser».
Forstander Rolf Kirschner begrunner den uvanlige eksklusjonen med at Uriely og Suissa under markeringen av 66-årsdagen for Krystallnatten opptrådte sammen med representanter for det sterkt antimuslimske Forum mot islamisering (FOMI) og partiet Demokratene.

- Det at personer som kan knyttes til høyreekstreme bevegelser var en del av markeringen, gjorde saken uholdbar for oss, sier Kirschner til Aftenposten.

- Det fremmes til stadighet påstander om økt antisemittisme i samfunnet. Til en viss grad er dette riktig, men i debatten som har oppstått er det viktig for oss å understreke at det jødiske samfunn i Norge ikke opplever dette som et overhengende problem, sier Kirschner.

Israelsk flagg

Arrangørene hadde på forhånd gjort det klart at de ikke ønsket flagg eller paroler under årets markering av Krystallnatten, og at det sterkt innvandringsfiendtlige partiet Demokratene var uønsket.

Partiets leder Jan Simonsen ble bortvist av politiet da han likevel stilte opp, og det samme ble representantene fra Norsk Israel-senter som bar israelske flagg.

Dette fikk Simon Wiesenthal-senteret i USA til å gå hardt ut mot Norge, og anklage arrangørene i Oslo for å ønske en «Judenrein» krystallnattmarkering.

Feilaktig kritikk

Rolf Kirschner reagerer sterkt på kritikken, som han mener er helt feilaktig.

- Det er på ingen måte riktig at Det Mosaiske Trossamfund i Oslo eller jøder som enkeltpersoner var uønsket i forbindelse med demonstrasjonen, sier Kirschner til Aftenposten.

Det israelske ekteparet Erez Uriely og Rachel Suissa startet Norsk Israelsenter for tre år siden, med det uttalte formål å motvirke «mediekrigen mot Israel».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks