Hovedinnhold

Derfor skjermes de yngste for streik

VARSLER OPPTRAPPING: Første nestleder Terje Skyvulstad, leder Ragnhild Lied og andre nestleder Steffen Handal sier det blir streik fra mandag.
VARSLER OPPTRAPPING: Første nestleder Terje Skyvulstad, leder Ragnhild Lied og andre nestleder Steffen Handal sier det blir streik fra mandag. Foto: Utdanningsforbundet
Utdanningsforbundet har valgt å ta ut lærerne i ungdomsskolen og videregående skole i streik, for å skåne de minste.

Fakta om lærerstreiken

* KS og Utdanningsforbundet ble mandag 26. mai enige om en ny arbeidstidsavtale for lærerne.

* Et stort flertall av Utdanningsforbundets medlemmer sa imidlertid nei til skissen i uravstemningen før sommeren.

* Utdanningsforbundet varslet da at de ville ta sine medlemmer ut i streik, og startet med å ta ut 33 lærere ved Rothaugen skole i Bergen 1. juli.

* Utdanningsforbundet tok ut 5.500 lærere i ungdomsskolen og videregående skole i streik fra og med mandag 11. august.

* Fra og med torsdag 21. august blir 2.200 nye lærere tatt ut i streik.

* Landets førsteklassinger skånes fra streiken den første tiden.

* Det er ingen lærerstreik i hovedstaden ettersom Oslo er et eget tariffområde, og hovedstadens lærere har stemt ja til sin forhandlede avtale

* De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesforbund (MF) sa nei til skissen allerede i mai, og har tatt ut noen av sine medlemmer i streik. De varsler også opptrapping.

* Det kritiske punktet i utkastet til ny tariffavtale er kravet om at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden slik de kan i dag.

Kilde: NTB og Utdanningsnytt

Utdanningsforbundet har tidligere varslet at de vil skjerme førsteklassingene rundt om i landet for streiken, mens mange eldre barn kanskje vil få lenger «sommerferie». Det gir mange familier ekstra utfordringer.

132 skoler rammes fra mandag, når 5500 lærere skal ut i streik.

- Skjermer de yngste

Utdanningsorbundet legger til grunn at første skoledag er viktig for de aller minste, som er så små at en hverdag uten skole krever at mange foreldre må være hjemme fra jobb.

- Vi ønsker å skjerme de yngste barna så lenge som mulig. Det er klart at vi først og fremst er ute etter å ramme arbeidsgiver, og det kan derfor være klokt å starte med ungdomsskolene og videregående i første omgang, sier nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet, til VG.

Blir din familie rammet av lærerstreiken?
Ta kontakt med VGs journalister her!

Neste uke er det flere viktige planleggingsdager for ungdomsskoler og videregående skoler. Streiken kan medføre en lenger sommerferie for elever fra 13 år og opp, og det kan også bli kaotisk om ikke timeplaner og planlegging er unnagjort når elevene ringes inn.

- Elever uten timeplan

- Det vil variere fra skole skole. En konsekvens vil kunne være at timeplaner og andre planer ikke er klare, sier Handal.

Det er de lokale komiteene som disponerer de streikende, og de vil da bruke dem, avhengig av hvordan forholdene er. Det er ulikt fra skole til skole, opplyser Handal.

- Læreropprør

- En streik fører alltid med seg vanskelige situasjoner. Planleggingsdagene er viktig for lærerne, men kanskje minst like viktig for arbeidsgiver. Vi har vært i streik i over en måned og planleggingsdagene rammes, sier Handal.

Han sier vi opplever et læreropprør.

- Et opprør som har som mål å sikre lærerne en fleksibel arbeidssituasjon, slik at de kan jobbe på en måte som er best for elevene. Samtidig er det et utrykk for mistillit som lærenerne har til sin arbeidsgiver.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks