Hovedinnhold

Den mystiske pakken kan ha lurt alle

Pakken inneholdt dokumenter datert flere år etter 1912

OTTA (VG Nett) Den mystiske pakken er trolig ikke 100 år gammel likevel.

Tidligere ordfører Johan Nygaard bestemte seg så for å gi pakken til kommuneadministrasjonen i Sel på 1920-tallet. De fikk pakken på en betingelse: Dere får ikke åpne pakken før om hundre år.
Både presse og publikum har stilt spørsmål ved at deler av innholdet i den mystiske pakken - deriblant avisutklipp - var datert senere enn 1912, når det ble sagt at pakken skulle åpnes etter at hundre år var gått.

Etter at pakken fra 1912, som de siste dagene har vakt internasjonal interesse, var blitt åpnet på direkten, ble det klart at den ikke inneholdt verken gull, sølv eller oljeskjøter - men dokumenter, brev og kvitteringer fra 1900-tallets Otta.

Saken fortsetter under bildet

FEIL DATO: Pakken er datert 26. august 1912, men inneholdt langt yngre avisutklipp og dokumenter. Foto: Geir Olsen / VG
FEIL DATO: Pakken er datert 26. august 1912, men inneholdt langt yngre avisutklipp og dokumenter. Foto: Geir Olsen / VG


DOKUMENTAR: Se VGTVs dokumentar om den mystiske pakken 

- Jeg tror nok at pakken var pakket ned i 1920-årene, i hans høst. Han var en aldrende mann da han møtte opp på formannskapsmøtet i Sel kommune og overrakte denne pakken, sier ansatt ved Gudbrandsdalsmusea, Kjell Voldheim, til VGTV.

Han sikter til tidligere Sel-ordfører Johan Nygaard.

Johan Nygaard overrakte nemlig den mystiske pakken til kommuneadministrasjonen i Sel kommune på 1920-tallet, og ga samtidig beskjed om at den kunne åpnes i 2012.

Voldsheim tipper pakken ble samlet og laget på slutten av 1920-tallet.

Saken fortsetter under bildet

Kjell Voldsheim, ansatt ved Gudbrandsdalsmusea, beundrer pakken, som de siste dagene har vakt internasjonal interesse. Foto: Geir Olsen / VG
Kjell Voldsheim, ansatt ved Gudbrandsdalsmusea, beundrer pakken, som de siste dagene har vakt internasjonal interesse. Foto: Geir Olsen / VG

Torveig Dahl ved Gudbrandsdalsmusea, var med å åpne pakken under den høytidelige seremonien fredag kveld, og tror den er samlet sammen over tid av flere ulike personer.

- Jeg tror at folk har samlet sammen opp det de hadde og tenkt at de måtte gjøre noe ut av det. Det kan være at de har latt det ligge en stund, sier Dahl til VGTV.

Gir kunnskap om lokalmiljøet

På tross av at dateringen av pakken med det mystiske innholdet ikke stemte overens med det som faktisk befant seg inni, er de lokale ekspertene begeistret over hva innholdet kan si om lokalsamfunnet i Otta for rundt hundre år siden.

- Man møter litt menneskene bak papirene. For meg var det en stor opplevelse, sier Dahl om åpningen av pakken.

- Han hadde nok sine tanker om det da han pakket ned pakken, sier Voldsheim.

Men foreløpig er og blir den upresise dateringen av pakken et mysterium.

Kongen til stede i 1912

- Det eldste pakken inneholdt, var en protokoll fra 1908 over givere i USA som ga tilskudd til Kringenstøtten, sier Kjell Voldsheim.

Kringenstøtten er et minnesmerke over slaget ved Kringen som ble reist i nettopp 1912.

Kong Haakon VII var også tilstede under avdukingen av minnesmerket, og pakken inneholder også det som antas å være skjerf eller tørkler som var bundet til en blomsterkrans donert av kongehuset i forbindelse med avdukingen.

Pakken ble åpnet mens bygda feirer at det er 400 år siden «Slaget i Kringen», da bønder i Gudbrandsdalen kjempet mot skotske soldater mens krigen mellom Sverige og Danmark-Norge sto på for fullt, og med de norske bøndene som seierherrer.

Foreløpig skal dokumentene fra pakken ned i glassmonteren der pakken har blitt oppbevart, men de to lokalekspertene sier innholdet trolig snart vil bli registrert og arkivert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks