Hovedinnhold

Demokratene-topp snakket om å drepe statsråder

«Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd hodet fremover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av»

(VG Nett) Etter møtet i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) snakket politiker Håvar Krane om å skyte statsråder.

Håvar Krane er ordførerkandidat for Demokratene i Kristiansund. På et lydopptak TV 2 har fått, snakker han om å henrette en statsråd, skriver tv2nyhetene.no.

Samtalen skal ha funnet sted etter et møte i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) 21. februar i år. Etter møtet gikk Krane og Kaspar Birkeland, partiets ordførerkandidat i Ålesund, sammen med to andre personer til en hotellbar.

Snakker om å skyte statsråd

Ifølge TV-kanalen snakker Krane om skyte en navngitt statsråd.

«Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd hodet fremover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av», sier han på lydopptaket, for så å snakke om resten av regjeringen.

«Jeg ser for meg julebordet til regjeringen. Perfekt øyeblikk til å sperre alle utgangene med molotovcocktail, foruten den døren jeg skal gå inn», sier han ifølge TV 2.

Krane var tidligere administrator for Facebook-gruppen til Norwegian Defence League (NDL), der Anders Behring Breivik var aktiv en kort periode.

Begge beklager

Kaspar Birkeland har vært styremedlem i organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

Overfor TV 2 tar han avstand fra uttalelsene til Krane.

- Jeg er helt sjokkert. Dette har jeg ikke hørt ham si. Jeg tar avstand fra alle hans uttalelser, sier Birkeland.

Håvar Krane trekker seg nå fra alle verv i Demokratene, og sier til lokalavisen Tidens Krav at han også har meldt seg ut av SIAN og NDL.

- Jeg beklager mine uttalelser på det sterkeste. Dette er ikke meg. Jeg har allerede bedt min familie og andre rundt meg om unnskyldning. Nå ønsker jeg også å be alle andre om unnskyldning. Dette er en kraftig lærepenge for meg, hvor jeg har blitt brennemerket, sier han til avisen.

VG Nett har vært i kontakt med Sunnmøre politidistrikt og Nordmøre og Romsdal politidistrikt torsdag kveld, men ingen av dem kan si om de har iverksatt etterforskning eller om de skal gjøre det.

- Vi har mottat mediehenvendelser om dette i dag. Utover dette henviser vi alle til PST og politiet, sier kommunikasjonsrådgiver Steffen Sundgot Aagedal i Justisdepartementet til VG Nett.

Utover dette vil ikke Justisdepartementet kommentere saken.

- Pøbelholdninger

TV 2 har spilt av opptakene for Per-Kristian Foss (H). Han reagerer sterkt og sier at det å blande vold og våpenbruk inn i politikken burde være uhørt i Norge.

- Jurister får vurdere i hvilken grad dette er en åpenbar oppfordring til forfølgelse. Men denne type holdninger tror jeg vi må møte med argumenter og åpen debatt, sier Foss om det han kaller «pøbelholdninger».

Håvar Krane har varslet partiledelsen om at han trekker seg fra listen til Demokratene ved høstens kommunevalg i Kristiansund. Han sier han også har meldt seg ut av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og Norwegian Defence League (NDL), skriver Tidens Krav.

Ifølge en pressemelding som ble sendt ut torsdag kveld, tar NDL fullstendig avstand fra uttalelsene som har kommet frem.

- Den versjonen av NDL som Håvar Krane var med i ledelsen av er for lengst nedlagt av vår moderorganisasjon EDL, grunnet dårlig ledelse. Denne gruppen eksisterer overhodet ikke lenger. Vi vil gjerne understreke at Håvar Krane ikke er en del av den nåværende Norwegian Defense League, han har heller ikke på noen som helst måte vært involvert i det nåværende NDL, eller vært medlem, heter det i pressemeldingen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks