Hovedinnhold

De norske Syria-farerne kjemper med ekstremistgruppe

** Minst seks med norsk tilknytning drept i Syria
** Kjemper i «skandinavisk» brigade, tilknyttet ISIL
** PST-varsel om «ekstremt, islamistisk miljø»

<p>VINNER FRAM: ISIL-soldater i den syriske byen Raqqa i slutten av juni. Flere norske ekstremister er blitt knyttet til ISIL.<br/></p>

VINNER FRAM: ISIL-soldater i den syriske byen Raqqa i slutten av juni. Flere norske ekstremister er blitt knyttet til ISIL.

Foto: Uncredited, Ap
Rundt 50 norske statsborgere skal ha deltatt i borgerkrigen i Syria, og minst seks med tilknytning til Norge har mistet livet i kamp for jihadistene.

På torsdagens pressekonferanse om den nye terrortrusselen mot Norge, opplyste Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at personer med tilknytning til islamistiske ekstremister i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre angrep mot Norge i løpet av få dager.

- Våre opplysninger går ut på at det planlegges en aksjon i Europa, hvor Norge er nevnt. Vi har eksplisitt ikke sagt noe om at det er norske borgere som eventuelt står bak, presiserer PST-sjef Benedicte Bjørnland overfor VG.

- Hvem vi har mottatt informasjon fra, hvor konkret den er, er opplysninger som kan være svært uheldig om det kommer ut, blant annet ut fra kildevern-hensyn, presiserer hun.

- Trusselen er ikke spesifikk, men er konkret ved at den er avgrenset i tid, og den er vurdert av oss som troverdig, sier Bjørnland.

Ekstreme islamister

- Kan du spesifisere hvilke eller hvilken gruppe i Syria som står bak?

- Det ønsker jeg ikke å spesifisere, ut over at det er ekstreme islamister, sier PST-sjefen.

- Det vi har fått informasjon om, er at trusselen inneholder personer som deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria, sier hun.

PST påpekte imidlertid at i forhold til folketallet er Norge en av de nasjonene der flest har reist til Syria for å kjempe i borgerkrigen.

Men på direkte psørsmål ville ikke PST-sjefen kommentere om dette dreide seg om miljøet knyttet til den ekstreme gruppen «Profetens Ummah». Flere av personene fra denne grupperingen har tidligere stått fram som islamistiske krigere i Syria.

Mange av dem med tilknytning til Norge som reiser til Syria for å delta i hellig krig, tilhører en egen skandinavisk avdeling i den islamistiske brigaden «Kataebal-Muhajeren», har VG tidligere fått bekreftet.

Rundt 50 personer er i Syria eller har i løpet av de siste årene dratt fra Norge til Syria, hvor de risikerer å bli drept i den brutale borgerkrigen, ifølge PST. Ifølge den kjente islamisten Sjeik Omar Bakri Mohammad skal så mange som 65 norske islamister ha reist fra Norge til Syria for å føre hellig krig, skriver TV2.

Etter hva VG erfarer, går PST nå ut i fra at det er minst seks personer, med tilknytning til Norge, er drept i Syria.

Det er to ekstreme islamistiske grupper som kjemper mot Bashar al-Assad i Syria. Det er al-Qaida gruppen al-Nusra og det er den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Mange undergrupper er imidlertid tilknyttet disse store gruppene, som også kjemper mot hverandre. Enkelte av de norske Syria-krigerne har bekreftet at de er tilknyttet ISIL.

Pågrepet

I mai ble tre personer pågrepet av PST etter mistanke om at de hadde deltatt som fremmedkrigere for ISIL i Syria. PST uttalte da at de siktede ble ansett å representere en trussel også mot Norge og våre allierte.

De tre norske statsborgerne – en mann (29) født i Somalia og to menn, 27 og 24 år, født i tidligere Jugoslavia – ble fremstilt på nytt for Oslo tingrett torsdag, og varetektsfengslingen ble forlenget for ytterligere fire uker.

- Vi har ingen holdepunkter for å si noe om noen tilknytning mellom denne saken og det trusselbildet vi nå går ut med, sier PST-sjefen.

Derfor er de så farlige

Felles kontraterrorsenter (FKTS), som er en avdeling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bemannet av personell fra PST og Etterretningstjenesten (E), vurderer at de returnerte fremmedkrigerne fører til en skjerpet trussel mot Norge og norske interesser.

De lister følgende årsaker:

Fremmedkrigerne kan for det første få økt intensjon om og kapasitet til å gjennomføre terroraksjoner, enten i Syria eller i Vesten fordi:

** Det er sannsynlig at fremmedkrigerne får økt kapasitet gjennom erfaring med våpenbruk, kamphandlinger, og i noen tilfeller også mer spesialiserte ferdigheter

** Det er en risiko for at noen av fremmedkrigerne kan returnere med oppdrag om å utføre terrorangrep på vestlig eller norsk jord, gitt av lederskikkelser i gruppene de tilhører i Syria

** Det er sannsynlig at fremmedkrigerne blir ytterligere radikalisert gjennom å oppholde seg i et miljø av overbeviste ekstreme islamister over lengre tid, og hvor mange også opplever at svært grove voldshandlinger blir rettferdiggjort av lederskikkelser

** Det er også en risiko for at noen av fremmedkrigerne på eget initiativ kan planlegge angrep som følge av denne radikaliseringen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks