Hovedinnhold

De Grønne vil ha debatt om våpeneksport

EKSPORTØKNING: Det er helt uakseptabelt at Norge støtter rene diktaturer med krigsmateriell, mener De Grønnes talskvinne, Hanna E. Marcussen. Bildet er fra siste partileder debatt på Chateu Neuf før valgdagen 9. september. Foto: ROBERT S. EIK
EKSPORTØKNING: Det er helt uakseptabelt at Norge støtter rene diktaturer med krigsmateriell, mener De Grønnes talskvinne, Hanna E. Marcussen. Bildet er fra siste partileder debatt på Chateu Neuf før valgdagen 9. september. Foto: ROBERT S. EIK
Miljøpartiet De Grønne krever stans i våpeneksporten til diktaturstater og trekker fram land som Saudi-Arabia som eksempel.

Norge eksporterte i 2012 krigsmateriell for 4,6 milliarder kroner, en økning på 18 prosent fra året før.

Tall for 2013 foreligger ikke, men ifølge tollstatistikk var det i fjor en kraftig økning i eksporten av bomber, granater, raketter og lignende.

En stortingsmelding om våpeneksport ligger i disse dager på bordet i utenriks- og forsvarskomiteen og skal behandles i plenum i Stortinget 25. februar.

Miljøpartiet De Grønne etterlyser politisk debatt, både om hvem som bør få kjøpe norsk krigsmateriell og omfanget av eksporten.

Helt uakseptabelt

- Det er helt uakseptabelt at Norge støtter rene diktaturer med det verste av alt, nemlig krigsmateriell. Gjennom våpeneksporten bidrar fredsnasjonen Norge aktivt til å skape og opprettholde konflikter og undertrykkelse. Stortinget må umiddelbart få slutt på dette, sier partiets talskvinne Hanna E. Marcussen.

- Norge må gjøre det klart at vi ikke skal eksportere krigsmateriell til ikke-demokratiske land og rene diktaturer, slik som De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia, mener hun.

Marcussen viser til at det i Saudi-Arabia hverken finnes politiske partier eller fagforeninger og at det rapporteres jevnlig om tortur og henrettelser uten rettergang. Landet har også bistått Bahrain med å slå ned demonstrasjoner.

Også Egypt, Bahrain, Libya, Algerie, Qatar og Jordan har fått norsk krigsmateriell de siste årene.

I strid med folkeviljen

Miljøpartiet De Grønne minner om at Stortinget tidligere har slått fast at det skal stille klare krav til demokrati og menneskerettigheter i land som får kjøpe norsk krigsmateriell.

- Til tross for dette lisensierer Utenriksdepartementet krigsmaterielleksport til en lang rekke diktaturer og autoritære regimer i dag, sier Marcussen

- Dette er en politikk Stortinget ikke vil finne støtte for i folkeviljen, mener Miljøpartiet De Grønne.

- Utenriksminister Børge Brende (H) bør starte med å fryse all eksport av krigsmateriell til udemokratiske land som undertrykker egen befolkning, sier Marcussen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks