Hovedinnhold

Lager oversikt over alle høyutdannede i Norge

KRITISK: Ove Skåra hos Datatilsynet frykter at en slik database kan misbrukes av kriminelle. Foto: Scanpix
KRITISK: Ove Skåra hos Datatilsynet frykter at en slik database kan misbrukes av kriminelle. Foto: Scanpix
Datatilsynet er skeptisk til at en database med navn og adresse på alle landets uteksaminerte studenter er i ferd med å bygges opp.

Denne saken handler om:

Firmaet Rekruttering AS i Drøbak har som mål å bygge opp Norges største database over alle som har høyere utdanning her i landet. Firmaet har kontaktet flere universiteter og høyskoler for å få lister med navn på uteksaminerte studenter, skriver Aftenposten.

Firmaet har fått navnelister fra blant annet NTNU i Trondheim. Universitetet i Oslo er forespurt om opplysninger om rundt 55.000 studenter. Studiedirektør Monica Bakken ved Universitetet i Oslo forteller at det ikke er besluttet hvordan dette skal håndteres.

Offentlig informasjon

Statssekretær Kyrre Lekve (SV) i Kunnskapsdepartementet uttalte tidligere i uka til studentavisen På Høyden ved Universitetet i Bergen at opplysninger om navn, adresse og telefonnummer til studenter og tidligere studenter er offentlige i henhold til offentlighetsloven.

- Innsyn i såkalte klasselister er dessverre en konsekvens av dagens regelverk, og departementet har merket seg reaksjonene på dette. Kunnskapsdepartementet er i dialog med Justisdepartementet om problemstillingene, og legger opp til at disse vil bli vurdert ved en evaluering av offentlighetsloven, uttalte Lekve.

Kritisk Datatilsyn

Datatilsynet er kritiske til utviklingen.

- Denne saken er bare begynnelsen på en utvikling mot mer omfattende bruk av offentlige dataregistre, ikke minst fra kommersielle aktører, men også fra kriminelle. Dette har flere svært problematiske sider, både i forhold til personvern og taushetsplikt, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Aftenposten.

Han viser til at det utvidede dokumentbegrepet i den nye offentlighetsloven åpner for at enhver som ønsker det, kan be om slike opplysninger, uten at man behøver å gjøre rede for hva opplysningene skal brukes til.

Daglig leder Kjell F. Klynderud i Rekruttering AS understreker at opplysningene de ser etter, er offentlig tilgjengelige og langt mindre omfattende enn det man finner i andre offentlige registre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks