Hovedinnhold

Storberget: - Informasjon kan komme på avveie

Regjeringen sier ja til omstridt datalagringsdirektiv

FOR LAGRING: Justisminister Knut Storberget er av dem som ser klare fordeler ved å innføre datalagringsdirektivet. SV og Sp er skeptiske. Foto: Nils Bjåland/ VG
FOR LAGRING: Justisminister Knut Storberget er av dem som ser klare fordeler ved å innføre datalagringsdirektivet. SV og Sp er skeptiske. Foto: Nils Bjåland/ VG
STORTINGET (VG Nett) Storberget avviser ikke at informasjon kan komme på avveie som følge av datalagringsdirektivet.

Tips oss

Fakta om datalagringsdirektivet

** Vedtatt i EU i 2006 som en reaksjon på terrorangrepene i New York, Madrid og London.

** Har en EU-hjemmel som gjør det EØS-relevant, noe som normalt betyr at det skal innlemmes i norsk lov. Norge har som EØS-land reservasjonsrett, men denne har aldri vært brukt.

** Direktivet er omstridt i mange land, og i Norge har regjeringspartiene SV og Sp skrevet inn sin motstand i Soria Moria-II. Ap trenger dermed Høyres støtte i Stortinget.

** Motstanderne hevder at en eventuell gevinst for politiet ikke veier opp for svekkelsen av personvernet. Tilhengerne sier direktivet er et viktig redskap for politiet i kampen mot kriminalitet.

** Direktivet krever at trafikkdata, altså når kontakt ble gjort og med hvem, skal lagres mellom seks og 24 måneder. Innholdet i mobilsamtaler og e-poster skal ikke lagres.

Kilde: NTB

- En slik frykt vil alltid være til stede, men vi vil sikre oss på beste måte for å forhindre at lekkasjer skal skje, sier Storberget da han møter et fulltallig pressekorps i vandrehallen på Stortinget fredag formiddag.

Regjeringen går inn for å innføre datalagringsdirektivet.
Med et slikt direktiv vil informasjon om blant annet hvor og når du ringer, sender e-post eller kobler deg på internett, bli lagret.

Har du tips eller innspill? Kontakt VG Netts journalister her

I tillegg vil det også bli lagret hvem du tar kontakt med, og hvem som tar kontakt med deg på telefon og e-post.

Regjeringen vil ha mulighet til å lagre trafikkdata om bruk av mobil, e-post og internett i inntil ett år.

LES OGSÅ: - Foreslår 12 måneder datalagring

- Nå er det opp til Høyre

Nettopp faren for at personlige opplysninger skal komme på avveie er et av argumentene som er blitt hyppig brukt av SV og Sp, som har tatt dissens i saken.
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er den som egentlig skulle ha lagt frem saken i Stortinget i dag, noe hun valgte å ikke gjøre.

- Jeg kunne ikke stå bak et forslag som åpner for et slikt overvåkningssamfunn, sier Meltveit Kleppa.

Nå setter hun sin lit til Høyre for å få stanset direktivet.
Motstanderne trenger nemlig minst ti stemmer fra Høyre-representanter for at de skal legge ned et EØS-veto mot direktivet.

- Høyre har tidligere vært et parti for personvern og liberale verdier. Nå er det opp til Høyre å vise at de fortsatt er et slikt parti, sier Meltveit Kleppa.

LES OGSÅ: Informasjon om din e-post og telefon kan havne i alle EU-land

Drar parallell til WikiLeaks-avsløringene

SV-leder Kristin Halvorsen drar frem WikiLeaks-avsløringene som et eksempel på hvor utsatt datalagret informasjon er for lekkasjer.

- Hvem folk for eksempel sender meldinger til og får tekstmeldinger fra, er noe som ingen har noe med når det ikke er mistanke om noe kriminelt, sier Halvorsen, og legger til:

- WikiLeaks-avsløringene viser at det er stor fare for at sensitiv informasjon kommer på avveie, argumenterer Halvorsen.

Justisminister Knut Storberget (Ap) avviser dette, og mener det er underlig at Halvorsen drar denne parallellen.

- WikiLeaks handler om lekkasjer av innhold, men ifølge datalagringsdirektivet skal ikke innholdet lagres - kun trafikkdata, understreker Storberget.

Han mener at datalagringsdirektivet vil være et viktig verktøy for å kunne bekjempe kriminalitet.

- Vi ser at i de alvorligste sakene, som drap og organisert kriminalitet, er det behov for å gå ut over seks måneder. Derfor mener vi at det er riktig å ha den adgangen, sier justisministeren.

- En betydelig krenkelse

SV og SP begrunner dissensen med at de mener at direktivet er en betydelig krenkelse av den enkelte borgers personvern.

«Vi er bekymret for at systematisk, mer omfattende lagring av data enn i dag, kan bidra til å redusere det vern av personlig integritet som er en del av rettsstatens rammer og som blant annet er forankret i EMK og personvernlovgivningen. Vi er videre bekymret for at omfattende lagring av kommunikasjonsdata kan føre til at enkelte legger begrensninger på sin ytringsfrihet. Med store mengder kommunikasjonsdata lagre over lang tid, mener vi også faren øker for at dataene brukes til andre formål enn de er tiltenkt», heter det i begrunnelsen til de to partiene.

Partiene viser videre til at nytten for politiet har vært omdiskutert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks