Hovedinnhold

Mener fildelingsnettverk har gjort skader for nær 50 milliarder kroner

Belgisk politi: - Utelukker ikke flere pågripelser

ADVARER: Professor Jon Bing mener at fildelerne må forberede seg på å betale erstatning. Foto: Nils Bjåland
ADVARER: Professor Jon Bing mener at fildelerne må forberede seg på å betale erstatning. Foto: Nils Bjåland
(VG Nett) Nordmannen og de andre siktede i den internasjonale gigantaksjonen mot fildelere kan risikere en kraftig baksmell, advarer norsk ekspert.

Denne saken handler om:

Tips oss

Statsadvokaten i Brussel opplyser at de mener den pågrepne nordmannen er en del av et større fildelingsnettverk som har forårsaket tap som de anslår til seks milliarder euro - nesten 50 milliarder kroner - på verdensbasis.

Les også:Politiet aksjonerte mot fildeler i Norge

Denne summen kan de involverte risikere å bli krevd for av de rammede rettighetshaverne, mener professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, Jon Bing.

- Beløpet er et estimat vedkommende rettsinstans mener rettighetsholderen har lidd, og tap skal erstattes, sier han.

Professoren mener også at det finnes en tilleggsbetraktning.

- Dette er det man måtte ha betalt dersom det ble gjort med samtykke fra rettighetshaverne. Dersom det er gjort ulovlig, burde det i alle fall ikke bli billigere, sier Bing.

Les også:Dømt for å ha lagt ut «Pitbullterje» på nett

- Ingen hovedmann

Den pågrepne nordmannen skal ha stilt serverkapasitet til rådighet for fildelingsnettverket, og regnes ikke som noen hovedmann. Totalt ble 16 personer pågrepet i den koordinerte aksjonen tirsdag, seks av dem i Belgia og resten i Nederland, Norge og Storbritannia.

Bing mener det er vanskelig å beregne hvor stor del av et eventuelt erstatningsbeløp som i tilfelle kan tillegges nordmannen.

- En norsk domstol må nøye seg med å holde den norske tiltalte ansvarlig for den delen de antar at han har gjort seg skyldig i, sier han.

Samarbeider

Politioverbetjent Jens Kristian Roland i Rogaland politidistrikt opplyser til VG Nett at mannen har erkjent de faktiske forholdene og samarbeider med politiet.

Han forteller at strafferammen for denne typen saker, der det ikke finnes skjerpende omstendigheter, er bøter og fengsel inntil tre måneder.

- Dette rammes av Åndsverkloven, som er en forseelseslov, sier han.

Norsk politi holder nå på med å gjennomgå de store mengdene beslaglagt data, som i hovedsak består av filmer, tv-serier og musikk. Siktelse vil tas ut så fort analysen av beslagene er ferdig.

- Vi håper at dette er klart innen en måned, sier Roland.

Totalt ble flere terabyte data beslaglagt under aksjonen i Rogaland. Én terabyte tilsvarer 1024 gigabyte.

- Det er ikke snakk om noen topsite her i Norge. Han vi har siktet er ikke hovedmannen i dette nettverket. Hovedmannen sitter nede på kontinentet et sted, opplyste Roland til VG Nett på tirsdag.

Etterforsket i to år

Pågripelsene av fildelerne, som skal tilhøre fire samarbeidende grupper, er et resultat av en lengre etterforskning utført av politiet i Belgia.

- I to år har vi jobbet for å forstå hvordan de har jobbet og hvem som var involvert. Operasjonen i går var et resultat av dette arbeidet, sier politioverbetjent Olivier Bogaert ved politiet i Belgia til VG Nett.

Nettverket ble avslørt gjennom tidligere beslaglagt data og informasjon innhentet på internett.

- Godt gammeldags politiarbeid, sier Bogaert.

Han utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser - også i Norge. Norsk politi opplyser til VG Nett at det foreløpig ikke er planlagt flere aksjoner.

Selve pågripelsene ble koordinert gjennom de europeiske politisamarbeidene Eurojust og Europol. Dermed kunne politiet slå til i 13 land samtidig. 48 servere i Nederland, Storbritannia, Frankrike, Norge, Polen, Sverige, Kroatia, Sveits, Østerrike, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Italia ble beslaglagt i aksjonen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks