Hovedinnhold

Kripos vil at datalagringsdirektivet skal gjelde webmail

VIL HA LAGRING: Kripos vil at datalagringsdirektivet også skal gjelde webmail, som for eksempel hotmail. Foto: Skjermdump
VIL HA LAGRING: Kripos vil at datalagringsdirektivet også skal gjelde webmail, som for eksempel hotmail. Foto: Skjermdump
Kripos vil at Datalagringsdirektivet også skal gjelde nettbaserte e-posttjenester.

Denne saken handler om:

Den norske versjonen av direktivet krever at informasjon om hvor og med hvem du kommuniserer på telefon, mobil eller e-post skal lagres i et halvt år. Innhold skal ikke lagres.

Post- og teletilsynet har sendt ut utkast til en forskrift om datalagring på høring. Før jul sendte Kripos et brev til Post- og teletilsynet hvor de argumenterte for at mer skulle lagres enn det som tilsynet mener det er dekning for i Høyre og Arbeiderpartiets avtale, melder Aftenposten.no.

De vil ikke lagre innhold, men de vil for eksempel underlegge Microsoft Hotmail og Yahoo! s e-posttjeneste lagringsplikt når det gjelder hvem brukerne har e-postkontakt med. Tidligere har det vært kjent at e-posttjenester du må inn på en nettleser for å bruke, som de nevnte to, vil være unntatt datalagringsdirektivet.

Avviser forslaget

Men Kripos argumenterer i sitt brev for at e-posttilbydere som har base eller tilstedeværelse i Norge må sidestilles med for eksempel Telenor. De viser til at Microsoft og Yahoo! har slik tilstedeværelse Kripos mener gir lov til det.

- E-poster er ikke mindre interessante for oss om det er Microsoft som har dem, eller det er Telenor som lagrer e-posten, sier Rune Utne Reitan, politioverbetjent i Kripos, til Aftenposten.no.

Post- og teletilsynet avviser Kripos' forslag og mener at å lagre det Kripos vil, også fører til en risiko for innholdslagring - noe som Stortinget fullstendig avviste i april i fjor da direktivet ble vedtatt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks