Hovedinnhold

- Jeg har blitt strengere etter at jeg laget filmen

Thor Bekkavik laget dokumentarfilm om barn og skytespill

(VG Nett) Da Thor Bekkavik så gjennom noen videoopptak guttegjengen på 11-12 år hadde laget, skjønte filmregissøren hvor inspirasjonen kom fra.

Denne saken handler om:

- De lurte på om jeg ville klippe opptakene sammen til en film. Da jeg omsider fikk tid til å se på filmen, så jeg at dette var skikkelig bra laget, men det var ikke vanskelig å se hvor inspirasjonen kom fra. Det var hentet fra spillverdenen, sier Thor Bekkavik.

300 SEKUNDER: Det er bare et spill

Opptakene viser barna i militærbekledning og med våpen. Engelsk er språket. De leker krig.

Det ga inspirasjon til filmen «Det er bare et spill», som er først ut i VGTVs nye dokumentarfilmserie 300 sekunder. Regissør Bekkavik har tidligere vunnet priser og fått god omtale for sine kortfilmer og dokumentarfilmer.

- At de brukte dette som kreativ lek synes jeg i utgangpunktet er positivt. Det ga meg ideen til å sette opptakene de hadde filmet sammen med en sekvens der de spiller skytespill. Ideen var å få frem deres stemmer og tanker. Den opprinnelige planen var å lage en objektiv analyse, forklarer Bekkavik.

«300 sekunder» er en dokumentarserie på seks filmer, som tar for seg ulike temaer. De ulike filmene vil bli publisert på VGTV hver onsdag i ukene som kommer.

KOMMENTAR:  - Pang! Du er død

Saken fortsetter under bildet

REGISSØR: Thor Bekkavik står bak filmen «Det er bare et spill». Foto: Jan Petter Lynau.
REGISSØR: Thor Bekkavik står bak filmen «Det er bare et spill». Foto: Jan Petter Lynau.

- Noe som ikke stemte

Men underveis i prosjektet ble det ikke så objektivt lenger. Han innrømmer at han tidligere ikke har satt seg godt nok inn i hva spillene inneholdt og hva de gikk ut på. Derfor fikk sønnen også spille, forklarer han.

- Da jeg satt de reelle scenene i skytespillet opp mot de uskyldige ansiktene, slo det meg at det var noe som ikke stemte. Jeg gikk fra å ha et ambivalent forhold til disse spillene, til å synes at det er trist at det er dette barna våre leker med. Jeg har blitt strengere når det kommer til dataspill. Jeg har slettet noen spill, sier han.

Les også: Ny dokumentarserie på VGTV

Tydelig budskap

Bekkavik begynte også å stille seg selv noen spørsmål: Blir verden et fattigere sted uten disse spillene? Er det bra at barna blir trent på å takle alle disse voldelige inntrykkene?

- Etter arbeidet med filmen har jeg gjort meg noen tanker. Må virkelig barn underholdes av denne typen vold? Jeg tror det er sunt at foreldre blir oppmerksomme hva slags spill barna deres spiller og at de også setter seg ned for å spille med barna. Mange foreldre ville nok da fått en aha-opplevelse.

- Jeg føler filmen har fått et tydelig budskap. Den avsluttes med at den ene gutten sier: «Det er bare et spill. Det henger likevel et stort «men» der, sier han.

Han forklarer at barna som er med i filmen ikke spiller skytespill så veldig ofte og mener at de representerer et godt gjennomsnitt av barn i den samme alderen.

- Barna blir brukt som virkemidler i filmen. Det har jeg tenkt mye på, og jeg vet ikke helt om det er riktig. Jeg har valgt å klippe filmen slik at ungene ikke fremstår på annen måte enn de er. Er det noen som er den store stygge ulven her, så er det de kommersielle aktørene. Dette er overhode ikke barnas skyld. De gjør ikke annet enn å leke og spille det som blir presentert for dem. Vi kan ikke forvente at barna selv reagerer, sier han.

Temaet barn/skytespill er stadig tilbakevendende for foreldre, ifølge Bekkavik.

- I flere år har det vært diskusjoner med andre foreldre om hva barna får spille. Noen har fått spille voldelige spill, andre ikke. Slik er det også med filmer. Det har vært vanlig å ringe foreldre for å få tillatelse før man starter filmen.
Bekkavik understreker at alle barna som er med på filmen har spilt spillet tidligere.

- De er ikke utsatt for noe de ikke har gjort tidligere. Det de gjør i filmen, er ikke unaturlig for dem, sier han.

Følg 300 sekunder på Facebook

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks