Hovedinnhold

Foreldre kjøper voldelige spill til barna

(VG Nett) Under juletreet vil mange barn finne dataspill med 18-årsgrense, gitt i gave av foreldrene.

Denne saken handler om:

Undersøkelse om dataspill

 • Populasjon: Landsrepresentativt, innbyggere +18 år
 • Antall intervjuer: 2 048 i to separate undersøkelser, hvorav 635 har omsorg for barn som spiller
 • Vekting: Kjønn, alder og bosted
 • Feilmargin: Maksimalt +/- 3,7 %
 • Metode: InFact automatiske telefonintervjuer
 • Periode: 25. oktober 2011

 • Slik er aldersmerkingen
 • De anbefalte aldersgrensene i Norge er 3, 7, 12, 16 og 18 år.
 • For at spill skal få en anbefalt aldersgrense på 16 år skal skildringen av vold eller seksuell aktivitet ha et nivå man kan forvente seg i virkeligheten, ifølge The Pan-European Game Information (PEGI).
 • For at aldersmerkingen skal være 18 år må volden nå et nivå som gjør det til en skildring av grov vold og/eller inneholder innslag av visse typer vold.
 • Videre står det at grov vold generelt defineres som voldsskildringer som kan få seeren til å vise avsmak.

45,4 prosent av de spurte i en undersøkelse InFact her utført på oppdrag for VG sier at det har kjøpt dataspill med høyere aldersgrense enn alderen på spilleren. 19.6 prosent sier at de har gjort det ofte.

De anbefalte aldersgrensene i Norge er 3, 7, 12, 16 og 18 år.

300-sekunder: «Det er bare et spill»

18 år = grov vold

For at spill skal få en anbefalt aldersgrense på 16 år skal voldsskildringen eller skildringen av seksuell aktivitet ha et nivå man kan forvente seg i virkeligheten. For at aldersmerkingen skal være 18 år heter det blant annet:

"...aldersmerkingen for voksne gjelder når volden når et nivå som gjør det til en skildring av grov vold og/eller inneholder innslag av visse typer vold". Videre står det at grov vold generelt defineres som voldsskildringer som kan få seeren til å vise avsmak.

I den ferske VG-undersøkelsen sier 42,7 prosent av foreldre til barn der den yngste er mellom 12 og 15 år at de har kjøpt spill med høyere anbefalt aldergrense.

- MYE FRYKT: - Det er mye frykt knyttet til dataspill. Vår oppgave er informasjon, ikke sensur, sier rådgiver Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen. Foto: Medietilsynet/ Sverre Jarild
- MYE FRYKT: - Det er mye frykt knyttet til dataspill. Vår oppgave er informasjon, ikke sensur, sier rådgiver Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen. Foto: Medietilsynet/ Sverre Jarild


Dette er i all hovedsak spill med voldelig innhold. Tallet er litt lavere for de som er foreldre som har tenåringer mellom 16 og 18 år i huset.

- Vi ser at foreldre er mindre restriktive og ikke forholder seg til aldersgrensene i like stor grad. Denne holdingen har endret seg. Mange av disse spillene blir julegaver, sier forsker Laila Torgersen ved Folkehelseinstituttet.

Medietilsynet er kjent med at barn spiller voksenspill. Deres egen undersøkelse (Barn og digitale medier 2010) viser at 30 prosent av 12-åringene har spilt dataspill med aldersgrense 18 år, opplyser rådgiver Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen.

Les også: - Sprøtt at barn skal kose seg med blod og gørr

- Selger spill med høyere aldersgrense

Barn får også tilgang til voldelige spill på andre måter enn at foreldrene kjøper til dem. Dette kan være via søsken, venner eller kanskje til og med over disk i butikken.

- Vi vet at det er forhandlere som ikke stiller de rette spørsmålene eller selger spill med høyere anbefalt aldersgrense til småunger, men generelt er bransjen opptatt av ikke å gi bort krutt til småunger, sier Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen i Medietilsynet.

For selv om det står en anbefalt aldersgrense på spillenes cover, er ikke butikkene lovpålagt å følge disse.

- Det er ikke slik at de som selger 18-årsspill til 11-åringer mister bevillingen, men vi opplever at bransjen generelt er opptatt av at anbefalingene skal følges, sier Brudalen-Adriansen.

Men hvorfor trenger ikke spillbutikkene følge de anbefalte merkingene som står på spillene? For spill gjelder de samme reglene som kjøpefilmer. Det er bare på kino Medietilsynet kan regulere hvem som kan se hva.

- For spill, og også for kjøpefilmer, er det bransjen selv som tar ansvar. Det er en internasjonal trend når det gjelder medieregulering at bransjen oppfordres til å ta ansvar for egne produkter og eventuell skadelighet. Det Europeiske PEGi-systemet for dataspill er godt faglig fundert og både myndigheter og brukere er involverte, sier Brudalen- Adriansen.
Kommentar: - Pang! du er død

1 av 3 vil ha strengere regler

Ifølge Infact-undersøkelsen mener 43,3 prosent at regelverket er bra som det er i dag. 35,6 prosent svarer at det bør strammes inn, mens bare litt over 5 prosent mener reglene må mykes opp. 16 prosent vet ikke.

Undersøkelsen viser at folk fra Midt-Norge er mest ivrige på å få strammet inn reglene. På Østlandet er man mest fornøyd med hvordan det er i dag. Undersøkelsen viser også at eldre foreldre er mest for et strengere regelverk.

- Det er mye frykt knyttet til dataspill. Vår oppgave er informasjon, ikke sensur. Det har vi sluttet med. Vi arbeider både for barns rett til beskyttelse mot skadelig innhold og barns rett til informasjon og ytringsfrihet. Det er ikke farlig å spille dataspill, sier Brudalen-Adriansen.

Rådgiveren oppfordrer foreldre til å ta ansvar, bruke PEGI-merkingen og snakke med barna sine.

- Enkelte foreldre klager på at det er lite valgmuligheter i butikkene og at man nærmest blir påtvunget voksenspill gjennom markedsføring. Hva sier du om det?

- Bare seks prosent av spillene er 18-årsspill. Det finnes en hel rekke andre spill. De fleste spillene er merket 3+.

- Det er ikke det inntrykket man får i butikkene. Hva synes du om det?

- Alt som selges er markedsstyrt. De store spillene har større budsjett og blir tungt markedsført, sier Brudalen-Adriansen.

Problemområder

Brudalen-Adriansen lister opp noen punkter som er problematisk med tanke på spill, forelde og barn.

1. Foreldre setter grenser, men barna går til naboen og får spille uansett. Foreldre må snakke sammen.

2. Dataspill er ikke godt nok etablert som kulturuttrykk. Foreldre tar med seg barna i teater, men spiller ikke dataspill med barna.

3. Det finnes enkelttilfeller der barn får kjøpt spill de ikke burde ha fått tilgang til i butikker. Men vi opplever at butikkjedene ser at de ikke er tjent med å selge voldelige spill til barn.

4. Det største problemet er at foreldre gir 500 kroner til barna uten at de har kontroll med hva som skjer. - Vi oppfordrer foreldre til å ta bevisste valg, sier hun.

Brudalen-Adriansen sier videre at Medietilsynet oppgave er å få frem fakta og informasjon om dataspill og unge.

- Vi er opptatt av barns ytringsfrihet og barns rett til å kunne benytte seg av alle kulturuttrykk. For dataspill er kultur, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks