Hovedinnhold

- De fleste trusselsakene mot bloggere blir henlagt

Politiet gir foreldrene ansvaret

BLOGGGÜNDER: Rafiq Charania har selv blitt uthengt på en blogg. Foto: Dag A. Ivarsøy
BLOGGGÜNDER: Rafiq Charania har selv blitt uthengt på en blogg. Foto: Dag A. Ivarsøy
(VG Nett) Trusler og ekle meldinger preger hverdagen til de mest populære bloggerne. Bloggründer Rafiq Charania mener politiet mangler ressurser til å ta seg av sakene.

Denne saken handler om:

VG Nett fortalte forrige uke om Marie Amanda Agapi som har mottatt flere drapstrusler på bloggen sin. Alle ble ifølge 20-åringen henlagt av politiet.

Trusler, sjikanering og trakassering på nett er straffbart. Men politiet har ikke nok ressurser til å ta seg av slike saker, mener mannen bak blogg.no.

- Vi oppfordrer bloggere til å anmelde dersom de blir truet, men de fleste sakene blir henlagt. Jeg har selv opplevd å bli urettmessig hengt ut på en blogg. Jeg anmeldte truslene, men saken ble henlagt på grunn av manglende ressurser i politiet, sier Rafiq Charania til VG Nett.

-Ikke nok tid

I fjor ble det registrert totalt 100 straffbare trusler med en gjerningsmann under 18 år i Oslo. 92 av disse var gutter, viser en rapport fra Oslo politidistrikt og Oslo kommune. Men dette gjelder kun anmeldte saker.

Politioverbetjent Dag Harald Drevsjø ved Manglerud politistasjon jobber i et avsnitt som skal forebygge kriminalitet blant barn og unge under 15 år.

- Vi følger opp saker som blir anmeldt og som vi får kjennskap om. Men vi har ikke nok kompetanse og tid til å følge opp alt barn og unge foretar seg på digitale medier. Mye av dette har vi heller ikke tilgang til. Vi må prioritere arbeidet vårt ut fra ressursene våre. Men vi er under stadig utvikling og håper vi snart blir bedre, sier Drevsjø.

LES OGSÅ:- Ikke behov for bloggplakat

De fleste truslene i Oslo skjer ansikt-til-ansikt. 7 prosent av truslene ble framsatt på internett, først og fremst via msn, chat og Facebook. Tall på landsbasis finnes ikke, da politiet ikke har tekniske mulighet til å ta ut tall som gjelder trusler på nett. Men i 2008 ble 917 trusselsaker domfelt.

- Vi kan ikke sitte på nett å følge med, det må foreldrene gjøre. Vi bruker ressursene våre på å forebygge slike saker, sier Drevsjø.

- Store mørketall

Charania har drevet blogg.no siden 2003 og har ukentlige samtaler med bloggere, lesere og foreldre. Flere ganger i måneden er han i kontakt med politiet som han mener mangler en metode for å håndtere nettrusler.

- Jeg må ta meg av flere saker som omhandler sjikanering i uka, og er i kontakt med politiet når det kommer trusler. Men det er ikke alle sakene jeg får vite om. Det finnes garantert store mørketall, sier Charania som forteller at blogg.no forsøker å hjelpe politiet på en så god måte som mulig.

LES OGSÅ:Norge verst i nettmobbing

En undersøkelse Medietilsynet har gjort viser at 10 prosent av unge i alderen 9-16 år har blitt mobbet på nettet. Å true noen på livet kan gi tre års fengsel, i verste fall seks.

- Det er ikke alt som blir anmeldt. Men barn og unge i en viss alder kan boble over litt for mye, noe som kan føre til sterke reaksjoner. Når foreldre ringer oss og er bekymret tar vi dette alvorlig. Når den som har framsatt truslene på nettet blir konfrontert med det, unnskylder de seg ofte med at det bare var ment som tull, sier Drevsjø.

LES OGSÅ:Tok livet etter mobbing på Facebook

I saker hvor politiet vet hvem begge parter er, kan de bruke konflikthåndtering. Selv om sakene ikke blir anmeldt kan trusselutøveren bli innkalt til bekymringssamtale hos politiet.

Blogger og gründer Thomas Moen mener politiet har blitt flinkere til å følge opp trusler på nett de siste årene.

- Nå vet de hva en blogg er og hva som er vanlig oppførsel på nett. De har begynt å ta slike saker seriøst, sier Moen.

Anonyme trusler

Charania forteller at de fleste truslene han får vite om er anonyme.

- Men de som står bak sjikaneringen kan spores ved hjelp av IP-adressen. Det er det ikke alle som forstår. Du er ikke anonym når du blogger. Jeg tror ikke de som legger ut kommentarer forstår konsekvensene av det de gjør, sier Charania.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks