Hovedinnhold

Barn bretter ut privatlivet sitt på nytt nettsamfunn

REAGERER: Daglig leder i Barnevakten, Merethe Clausen Moe, reagerer på både tonen og spørsmålene som går igjen på det populære nettstedet Formspring. Foto: Tor Erik Mathiesen, VG
REAGERER: Daglig leder i Barnevakten, Merethe Clausen Moe, reagerer på både tonen og spørsmålene som går igjen på det populære nettstedet Formspring. Foto: Tor Erik Mathiesen, VG
(VG) Når foreldrene inntar Facebook, finner tenåringene nye sosiale nettsteder: Nærmere 40.000 barn bretter ut livet sitt på Formspring.

Denne saken handler om:

Formspring

 • Et globalt sosialt nettverk hvor medlemmene oppretter en gratis profil, stiller hverandre spørsmål og svarer på spørsmål fra andre brukere.
 • Nettstedet ble lansert i 2009, og har over 24 millioner brukere fra hele verden.
 • Spørsmålene kan sendes anonymt eller synlig for andre brukere.
 • Du trenger ikke bruke ditt ordentlige navn for å opprette profil, men mange har brukernavn og profilbilder som er lett gjenkjennelige.
 • Spørsmålene som besvares blir publisert på brukerens profilside og er offentlig for omverdenen.

Kilder: Barnevakten, Wikipedia og Formspring

Råd til foreldre
 • Snakk med barna, og få dem til å reflektere over hva som er greit og ugreit å dele på slike nettsteder.
 • Les deg opp på retningslinjene på forhånd og bruk den tiden det tar.
 • Lag deg gjerne en konto for å få et ordentlig innblikk.
 • Ikke overvåk for mye, det kan virke mot sin hensikt. Du bør la det aller meste gå.
 • Vær tilgjengelig og åpen. Det kan føre til at de ønsker å vise deg hva de holder på med og deler av sin nettprofil.
 • Utgi deg aldri for å være noen andre for å følge med på barnet ditt. Spill med åpne kort.
 • Still deg spørsmålet: Er dette et sted jeg ønsker at min 13-åring skal være?
 • Informer om tjenesten slettmeg.no, det kan være en inngang til å diskutere om dine barn selv har opplevd noe trøblete på nettet.
 • Vær klar på at de unge ikke må oppgi informasjon om seg selv til fremmede.
 • Hvis de skal møte en nettvenn må en voksen være med.
 • Foreldre er ansvarlige for sine barn frem til de er 18 år. Dermed har de også et visst ansvar for det som legges ut på nettet.
 • Gjør barna oppmerksomme på at de kan henvende seg til tips.kripos.no hvis de opplever noe ubehagelig.

Kilder: Kripos, daglig leder i barnevakten Merethe Clausen Moe, Thomas Wold stipendiat i mediepsykologi ved NTNU.

Tenåringer over hele landet har fått en ny boltreplass - nettstedet Formspring. Her stiller de 39000 norske brukerne mellom 13-18 år hverandre spørsmål, utleverer personlig informasjon og utøver hets. Noen med navn og bilde, andre helt anonymt.

Etter noen minutter inne på Formspring kom VGs journalister over svært privat informasjon om en rekke unge. Typiske spørsmål er «er du jomfru?», «legg ut bilde av deg litt lettkledd a», «styggeste jenta i klassen din?» og «siste gang du hadde sex?».

- Styr unna

Det har fått organisasjonen Barnevakten til å reagere:

- Vi er bekymret fordi vi har erfart at det er en del stygg mobbing på dette nettstedet. Det er viktig å huske at også ord kan treffe hardt, spesielt når de er skrevet i spørsmål-svar-form, med mange som svarer, sier daglig leder Merethe Clausen Moe.

- Jeg liker ikke måten barn og unge bruker Formspring, så jeg vil ikke anbefale nettstedet, fortsetter hun.

På nettstedet kan hvem som helst stille anonyme spørsmål. Dermed åpner det også for at anonyme i vennekretsen kan formulere detaljerte spørsmål basert på kunnskap de har om deg.

Det er dette som gjør det populært, men også betenkelig, mener tidligere ungdomsskolelærer Jonny Eriksen.

Naive brukere

- På mange måter får det frem det verste i folk. Det utnytter en usikkerhet og svakhet hos unge mennesker som søker bekreftelse og popularitet, sier Eriksen som selv har vært medlem på Formspring i ett år.

Han beskriver imidlertid nettstedet som både spennende og utfordrende.

- Jeg opplevde det som interessant å få spørsmål hvor jeg måtte formulere meg presist, høflig og kanskje humoristisk, sier Eriksen.

VG har også erfart at flere barn deler personlig informasjon som skole, adresse og fullt navn på oppfordring fra andre brukere. Det får Medietilsynet til å reagere:

- Det er både hårreisende og hodeløst. Du vet aldri hvem som er der inne, og hva de vil deg, sier seniorrådgiver Stian Lindbøl i Medietilsynet.

Berit Skog, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, mener anonymiteten på Formspring bidrar til å flytte grensene for omgangstone.

- Både tema en spør om og responser kan ofte bli sterke og støtende, nettopp fordi en kan operere med skjult identitet. Man tør langt mer når kan være anonym, sier Skog.

Thomas Wold, stipendiat i mediepsykologi ved NTNU, viser til forskning om anonyme nettsteder.

- Det er på slike sider at mobbing og trakassering er mest utbredt. Og det er også her voksne med uærlige hensikter søker den første kontakten med mindreårige, sier han.

Glemmer helheten

Wold påpeker at anonymitet er vanskelig å håndtere - særlig for barn og unge.

- De blir mer uforsiktige og avslører langt mer om seg selv enn de hadde gjort under fullt navn. De legger kanskje ut bit for bit av informasjon om seg selv, og glemmer at andre kan sette dem sammen til et helhetlig bilde, sier han.

- Utfordringen er at nettet er så umiddelbart. Du kan publisere noe der og da, uten at du rekker å tenke over konsekvensene, mener Lindbøl.

Clausen Moe i Barnevakten er kritisk til om barn og unge virkelig forstår konsekvensen av sine aktiviteter på nettstedet.

- Mange er nok ikke klar over at svarene er tilgjengelige for alle og lett kan bli spredd. Flere tror kanskje de bare svarer vennene, men før de vet ordet av det ser hele nettverket spørsmål og svar de skulle ønske at ikke var der.

Nå etterlyser hun bevisste foreldre.

- Men det er stor forskjell på å overvåke og å være årvåken, oppfordrer Clausen Moe.

- Rutinene skjerpet

Direktør for markedsføring og kommunikasjon i Formspring, Dorothee Fisher, forteller at de har opplevd mye upassende spørsmål.

- Derfor jobber vi aktivt med å gjøre nettstedet tryggere. Så fort et spørsmål er sendt, har ikke brukeren mulighet til å slette det fra «sendte elementer». Vi har også en funksjon som tillater oss å fjerne upassende innhold, skriver Fisher i en e-post til VG.

Hun skriver at det er uaktuelt å fjerne funksjonen som gjør det mulig å stille anonyme spørsmål.

- Denne muligheten er med på å fremme en dialog rundt sensitivt tema som brukerne normalt ikke kunne hatt offline. Vi tror det er en stor verdi i disse spørsmålene. Når det gjelder muligheten til å opprette falsk profil har vi de samme standardene som Twitter, skriver direktøren.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks