Hovedinnhold

Data-geni i spørretimen

(VG NETT) Data -geniet Jon Johansen(16) havnet i dag i stortingets spørretime.


Etter at politiet aksjonerte mandag mot 16-åringens hjem, har han fått massiv støtte fra hele verden. Erik Solheim(SV) mente det var storindustrien som hadde et problem når en 16-åring kunne knekke en DVD - kode og mente Økokrim har en dårlig sak.

Sikre brukerne

Solheim ville vite hva kulturministeren ville gjøre for å sikre brukernes rettigheter på Internett og beskytte dem mot de kommersielle krefters forsøk på monopol.

Kulturminister Haga ville ikke kommentere den aktuelle saken ettersom den var under etterforskning av Økokrim.
-Vårt anliggende i denne saken er å finne en balansegang melom brukernes rettigheter og opphavsrettighetene, svarte kulturminister Haga som la til at EU nå jobber med et direktiv på dette området.

Mye støtte

16-år gamle Jon Johansen fra Vestfold har fått stor oppmerksomhet etter at han ble anmeldt av Movie Picture Assosiation (MPA) for å ha utviklet et program som kunne knekke kodene på DVD-plater.

Bare tøv

Johansen selv tar det hele med stor ro og mener alt bare er tøv:
- Dette handler ikke om kopiering av DVD - film, men om bransjens forsøk på å kontrollere avspillingsmaskinene, hevder han og får støtte av blant andre Internett-eskperten Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.

Big business

-Kopiering av DVD-plater har foregått lenge og er big business blant annet i Østen, helt uten Johansens hjelp, sier Hannemyr til VG.
Det er imidlertid ikke advokat Espen Tøndel enig i. Han representerer MPA og hevder den kopieringen som har foregått til nå ikke er i digital format og at Johansens verktøy gjør digital kopiering mulig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks