Hovedinnhold

Da han møtte henne

- Så var det en kveld middag og stranddans, og da ble det full fart.Men hvorfor falt den adelige Mille-Marie for kjøpmannen og gründeren Stein Erik Hagen?

- Forholdet utviklet seg fra nært vennskap til noe mer, sier Stein Erik Hagen til VG:

- Det var nok overraskende for mange at vi ble kjærester, men det er bare sånt som skjer.

Kjæresteriet var så overraskende at folk begynte å stille spørsmål. Men det skal vi komme tilbake til senere. Først en e-post fra Mille-Maries sekretær, Anne Torbjørg Dynna, til VG denne uken:

«Mille-Marie Treschow har som svar på deres forespørsel gitt melding om at hun ikke kan stille opp til noe intervju.»

Heller ikke mamma Nanna Treschow er i det pratsomme hjørnet:

- Jeg er glad i min datter, meget glad i min eldste datter, Mille-Marie. Ut over det har jeg ingen kommentar.

Nanna Treschow synes kanskje det var nok sagt allerede? Først intervjuet i magasinet Henne, der Mille-Marie snakker om kjærligheten til Stein Erik Hagen.

Om utbrentheten som slo henne så hardt til jorden det året hun fylte 40 og gjorde henne utmattet hver gang hun dro på ferie. 10 julaftener på rad med sykdom.

Mille-Marie snakker om de mange og lange turene i den engelsk-inspirerte parken utenfor Fritzøehus, mellom dåhjort og villsauer, blant Vigeland-skulpturer og digre vannfontener, med west-end-terrieren Whiskey ved sine føtter.

Forrige uke var det Viggo Johansen fra NRK som var i parken. Programlederen i Redaksjon EN dekket et bord med blomster og duk og intervjuet Mille-Marie og Stein Erik samtidig. Det gikk ut til hele folket:

«For oss er det to voksne mennesker, med masse felles interesser, som har funnet sammen etter mange års bekjentskap og vennskap,» sa Mille-Marie til den alltid blide Viggo Johansen.

Nå har hun simpelthen ikke mer å si om saken.

- Mille-Marie kan nok oppfattes som litt sky og korrekt, sier vennen Fabian Stang:

- Men på innsiden er hun et veldig varmt og sprudlende menneske. Jeg skulle ønske flere fikk oppleve de sidene av henne.

Stein Erik Hagen beskriver Mille-Marie som sporty.

En dannet, pen og sporty jente som gikk på Langestrand skole i Larvik, red på hester, spilte kretslagshåndball og importerte sitt eget seilbrett til Norge i 1976, flere år før sporten kom til landet. Sporty Mille-Marie som har kjørt snøscooter med Hagen på Svalbard, blant isbjørn.

- Vi er nok forskjellige som personer, sier Stein Erik Hagen.

- Jeg er for eksempel mer utadvendt enn Mille-Marie. Men man trenger ikke være like for å gifte seg. Er det ikke slik at ulike typer tiltrekker hverandre?

Fotograf Morten Krogvold, som tok bilder av Mille-Marie til magasinet Henne, beskriver Larvik-kvinnen som «hyggelig og stilig»:

- Hun kan virke litt forsiktig og sky i begynnelsen, forteller Krogvold.

- Men hvis hun får varme og tillit, åpner hun seg og viser frem en burlesk og humoristisk side, med spøkelser og all ting.

«Den grå damen» kaller Mille-Marie spøkelset. Hun sa det til Viggo Johansen forrige uke. «Den grå damen» som slamrer med dørene på godset i Larvik, og det skulle være nok dører å slamre i. Hele 76 rom, fylt opp med franske stilmøbler.

Et bibliotek med klassisk, europeisk litteratur. Biljardrom fra 1885. Egen malerisal og en stor samling Munch-malerier.

Norges største privatbolig etter Slottet.

En sommerdag i 1974: Mille-Marie Treschows to år yngre bror, Fritz Gerhard, skal på tur. En liten tur i skogen for å jakte litt, kose seg, Fritz Gerhard og vennen Leopold Johan, fra adelsslekten Løvenskiold i Skien.

Ingen av dem kommer levende tilbake. Begge blir funnet døde som følge av skudd fra et jaktvåpen. Omstendighetene rundt ulykken er ikke klare.

Denne sommerdagen blir livet til 20 år gamle Mille-Marie snudd på hodet.

Et liv som til da har vært bekymringsløst:

Kostskole i England, gymnas og kokeskole i Frankrike. Sommerferier på familiens jaktslott Grorud i Telemark, der Mille-Marie jobber på slakteriet og lærer alt om jakt, alt om å flå en elg.

Det har aldri vært meningen at Mille-Marie skal overta familiebedriften. Arverekkefølgen har fulgt kongens mønster i Treschow-familien. Den eldste sønnen, Fritz Gerhard, skal overta, slik den eldste alltid har overtatt. Men ikke denne gangen.

Denne gangen må Mille-Marie ta over. Akkurat som hennes far, Gerhard Aage, plutselig må ta over da broren Fritz omkommer i et snøskred i Jotunheimen påsken 1947.

Men heller ikke det er første gang tragedien rammer familien. 15 år tidligere blir Mille-Maries tante Marie invalidisert etter en stupeulykke i Sverige.

Hun dør i 1952, 39 år gammel.

Mille-Marie, som før hun overtar familiebedriften i 1986, tar siviløkonomistudier i Sveits, har tidligere sagt til VG:

«Det var en helt ny situasjon. Både min far og jeg trengte tid til å tenke. Jeg brukte tiden til selv å tenke gjennom situasjonen.

Var jeg kvalifisert? Ville jeg makte det?

Og i et intervju med Østlandsposten:

«Ettertiden kan kritisere og dømme meg for valget jeg har gjort... Heldigvis går bedriften videre. Men jeg føler ikke at noe av dette er mitt. Jeg er bare én i rekken som er født til å forvalte Fritzøehus.»

Folk så det på TV forrige torsdag. Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow, sittende i hagen utenfor Fritzøehus i hyggelig passiar med Viggo Johansen.

En prat om giftermål og fremtid. Mille-Marie som sitter i solsteken og sier at de er «to voksne mennesker, med masse felles interesser, som har funnet sammen etter mange års bekjentskap og vennskap».

Felles interesser? Mange års bekjentskap? Men hva med kjærligheten?

- Jeg tror Mille-Marie unngikk ordet «kjærlighet» fordi hun vil fremstå som ordentlig på TV, sier vennen Fabian Stang:

- Mange sier mye rart om Mille og Stein Erik, og jeg er imponert over at de ikke lar det gå innpå seg.

Og hvis folk hadde sett øynene til Mille når hun ser på Stein Erik, hadde de ikke vært i tvil. Da hadde de ikke lurt på om det var kjærlighet.

- Hva ser Mille-Marie i Stein Erik?

- Jeg tror at Mille, som mange andre, er svært fascinert av Hagens entusiasme og skaperkraft.

Vi spør Hagen om det samme:

- Du er en typisk kjøpmann, handlekraftig. Du liker en tur på motorsykkel i skinnbukser, mens Mille-Marie er det nærmeste man kommer adel i Norge. Mange synes det er vanskelig å forstå at to så ulike personer gifter seg?

- Dere har fått feil inntrykk av Mille-Marie, sier Hagen.

- Mille-Marie er mer sporty enn meg. Hun har vært i toppen av masta på seilbåten, det har ikke jeg. At man er konservativ, betyr ikke at man ikke kan sitte bak på en motorsykkel.

«Gifteplaner? Jeg foregriper ikke begivenhetenes gang,» sa hun til VG i 1979.

25 år senere er hun blitt mor til Michael (17) og Victoria (14).

Og i dag gifter hun seg for tredje gang.

«Tidenes sosietetsbegivenhet» har Se og Hør kalt giftermålet mellom Treschow og Hagen - og ikke uten grunn:

Norges rikeste kvinne ekter Norges nest rikeste mann.

Hun med en formue på 1,6 milliarder kroner, og en inntekt på 185 millioner ved siste ligning. Han med 9,1 milliarder kroner i formue, ifølge Kapital.

12 milliarder, skriver finansbibelen Forbes.

Hagen hadde uansett råd til et ordentlig utdrikkingslag i Oslo Spektrum forrige torsdag.

Stein Erik og hans ti beste venner, alene på en stor scene, med en bedre middag, og plutselig marsjerer 42 uniformerte musikanter fra Sagene Janitsjarkorps inn.

- Så spilte vi fire marsjer, og det hele var over på ti minutter, sier Roy Johnsen, nestleder i korpset.

Han synes ikke det er så mye å prate om:

- Før det måtte Hagen spille på bekken? Sånn slagverk?

- Ja da. Han var med på en låt.

- Hvordan klarte han seg?

- Hagen?

Lav humring i telefonrøret:

- Stein Erik trenger vel å øve litt, ja.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks