Hovedinnhold

Sanner nektes visum til Cuba

Høyres nestleder kalt «insekt» og «bananpolitiker»

REISEKLAR: Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre, ønsket å reise til Cuba etter påsken, men fikk nei fra cubanske myndigheter. Foto: Scanpix
REISEKLAR: Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre, ønsket å reise til Cuba etter påsken, men fikk nei fra cubanske myndigheter. Foto: Scanpix
Etter flere åpne konfrontasjoner med cubanske myndigheter, nektes nå Jan Tore Sanner innreise til Cuba.

Denne saken handler om:

Høyre-nestlederen ville reise til Cuba over påske for å møte cubanske opposisjonelle og ansatte ved den norske ambassaden i det mellomamerikanske landet.

Men Høyre-politikeren fikk blankt avslag på sin visumsøknad til sosialistiske Cuba.

Ikke engang da han spurte om hvorfor, ga den cubanske ambassaden i Norge Sanner noe utdypende svar.

- Det føles ganske uvirkelig å bli nektet visum. Jeg vet at flere europeiske og amerikanske parlamentarikere er nektet innreise til Cuba, men jeg ble veldig overrasket likevel, sier Sanner til VG.

Da Sanner søkte om visum tidligere i år, krevde den cubanske ambassaden å få vite hvem han skulle møte på Cuba.

Det nektet Sanner å oppgi.

- Jeg ville ikke oppgi navn på hvem jeg skal møte, fordi det kan utsette dem for fare, sier Sanner.

Ikke første gang

Utenriksdepartementet opplyser at de videreformidlet Sanners visumsøknad til den cubanske ambassaden.

- Sanner søkte først den cubanske ambassaden direkte om turistvisum på et offisielt pass. UD videreformidlet senere ny visumsøknad. Ambassaden har bedt om detaljert informasjon om hensikten med besøket før visumsøknaden kan behandles. Sanner har ikke ønsket å gi dette, og passet er nå levert tilbake etter ønske fra Sanner, sier Trond Viken, informasjonssjef for utviklingsministeren til VG.

Det er ikke første gang Sanner møter uvilje i sin kontakt med cubanske myndigheter:

Seneste i juli omtalte den cubanske ambassaden i Norge Sanner i et brev som en «en konservativ bananpolitiker som underkaster seg instruksjoner fra USA» i tillegg til at Høyre-nestlederen ble beskyldt for å pleie kontakt med terrorister.

Refset

Beskyldningene er ikke unike. I mars i fjor omtalte også ambassaden Sanner som et «insekt». Ordbruken førte, ifølge Aftenposten, til at den cubanske ambassadøren ble kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet og refset for klare brudd på skikk og bruk.

Samleside:Les flere nyheter om Cuba

Og da Stortingets støttegruppe for den cubanske opposisjonen inviterte ambassadøren til et møte, nektet ambassadøren å komme, angivelig på grunn av Sanner.

- Dette er åpenbart et brutalt regime som ikke tåler kritikk. De strammer nå grepet om den demokratiske opposisjonen og ønsker ikke at en norsk parlamentariker skal vise solidaritet med opposisjonen, sier Sanner.

VG lyktes i går ikke med å komme i kontakt med den cubanske ambassaden i Oslo.

Får komme

En som imidlertid får komme inn på Cuba rett over påske, er utviklingsminister Erik Solheim (SV). Statsråden skal ta opp forholdene får opposisjonelle på Cuba, men ikke møte politikere som kjemper for menneskerettigheter.

- Solheim bør møte opposisjonelle. Han kunne ha organisert et møte med menneskerettighetsforkjempere i den norske ambassaden, sier Sanner, som også har stilt spørsmål i Stortinget om Solheims besøk.

Les også:Cuba-dissident sultestreiket seg til døde

- Jeg håper saken løser seg og at Sanner får visum til Cuba, sier Solheim til VG via sin informasjonsavdeling.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks