Hovedinnhold

Unicef-topp: - Vi bærer alle et ansvar for Christoffer

Generalsekretæren i UNICEF mener at nærmiljøet rundt Christoffer burde ha varslet barnevernet, og ønsker å bringe nabokjerringa tilbake.

Denne saken handler om:

MISHANDLET: Christoffer (8) døde i 2005 etter lang tids mishandling. Foto: Privat
MISHANDLET: Christoffer (8) døde i 2005 etter lang tids mishandling. Foto: Privat

- Det er grader av ansvar, og ansvaret for selve mishandlingen ligger selvsagt hos den som mishandler. Men alle har et ansvar for å bidra til at slike tilfeller ikke skjer, og for å sette en stopper for det. Vi må bry oss om andre barn enn bare våre egne, sier Bernt Apeland, nytilsatt generalsekretær i Unicef Norge.

Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble funnet død i sin egen seng i Kodal ved Sandefjord i februar 2005. Han hadde omfattende hodeskader og blåmerker over store deler av kroppen. Da han ble funnet var nese og munn stappet igjen med papir.

Les også: Bestemoren til Christoffer: - Hun må forstå at hun må prate nå

Avgjørende tiltale mot moren

Stefaren ble av Agder lagmannsrett i april i år dømt til åtte års fengsel for mishandlingen av gutten, og moren ble torsdag denne uken tiltalt av Riksadvokaten.

Det synes Apeland er berømmende.

- At Riksadvokaten tar ut tiltale mot moren er helt avgjørende for rettssikkerheten for barn i Norge, og vil også ha en forebyggende effekt. Det er viktig å sende ut et signal til samfunnet om at påtalemakten ikke sparer på noen tiltak i denne saken.

Les også: Riksadvokaten tiltaler Christoffers mor

Naboene varsler ikke

Tall fra Aftenposten 14. februar, hentet fra Oslo kommunes seksjon for oppvekst, viser at de aller fleste bekymringsmeldingene til barnevernet kommer fra barnevernet

ETTERLYSER ENGASJEMENT: Bernt Apeland, generalsekretær i UNICEF, oppfordrer naboer og bekjente til å bry se. Foto: VG
ETTERLYSER ENGASJEMENT: Bernt Apeland, generalsekretær i UNICEF, oppfordrer naboer og bekjente til å bry se. Foto: VG

selv, politiet, skoler og barnas foresatte. Snaue tre prosent kommer fra naboer. Den trenden ønsker Apeland å snu.

- Det er i veldig liten grad naboer som varsler barnevernet om overgrep. Men det er nærmiljøet som ser barna rundt seg, og det er viktig at vi ikke institusjonaliserer det å bry seg.

Ifølge Apeland skyldes passiviteten en iboende egenskap ved mennesket.

- Vi er engstelige for å bry oss, og redde for å blande oss. Det må vi prøve å snu. Vi må bringe nabokjerringa tilbake og ta ansvar for barna i nærmiljøet vårt.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks