Hovedinnhold

Riksadvokaten tiltaler Christoffers mor

Riksadvokaten har tatt ut tiltale for legemsfornærmelse med døden til følge mot moren til åtte år gamle Christoffer fra Vestfold.

Denne saken handler om:

DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8). Foto: Privat
DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8). Foto: Privat

Det skjer etter at Riksadvokaten beordret ny etterforskning av moren til den åtte år gamle gutten som døde av omfattende hodeskader i 2005.

Saken ble først henlagt, men riksadvokaten har nå likevel kommet til at moren måtte ha forstått at sønnen ble utsatt for vold av stefaren.

- Som mor fikk hun dermed en plikt til å handle for om mulig å forhindre nye voldshandlinger, heter det i tiltalen.

I stedet gjorde hun ingenting, slår Riksadvokaten fast.

Saken er ventet å komme opp for Tønsberg tingrett i løp av høsten.

Stefaren dømt

Åtteåringens stefar ble i april i fjor dømt til åtte års fengsel for å ha påført gutten de dødelige skadene. Guttens biologiske far anmeldte senere moren for omsorgssvikt og mulig medvirkning til guttens død.

I fjor henla statsadvokaten saken mot moren etter bevisets stilling. Christoffers far klaget på henleggelsen til riksadvokaten.

Mer forsvarlig

Statsadvokat Tor Henning Knudsen ved Riksadvokatembetet forklarer at de nå føler at de har et godt grunnlag for å ta saken mot moren til retten.

- Det var fordi vi mente det måtte ytterligere etterforskning før det var riktig å ta beslutning. Vi måtte ha en mer forsvarlig beslutning, sier Knudsen til VG Nett.

- Det mener du at dere nå har?

- Ja. Vi hadde behov for ytterligere bevis og den etterforskningen som nå er gjort gir et tilstrekkelig grunnlag for å ta ut tiltale.

Den dømte stefaren har hele tiden hevdet at åtteåringen var en notorisk selvskader.

- ADHD-sykdommen gjorde at han kunne bli voldelig og sint, sa 36-åringen i retten i 2009.

Nekter

Advokat Brynjar Meling var forsvarer for stefaren og skal også forsvare moren. Han er på reise i USA, men sier til NTB gjennom sin juridiske rådgiver Bjørn Andre Gulstad at han er overrasket over tiltalebeslutningen, særlig ut fra den rolle som man la til grunn at mor hadde i forbindelse med rettergangen mot
stefaren.

Moren nekter all straffskyld og er ifølge Gulstad svært overrasket og fortvilet over tiltalen. Det er en sterk belastning for henne å bli tiltalt i samme sak som sin mann, som hun er overbevist om ble dømt uskyldig.

Gulstad sier det er lite som overrasker ham i denne saken og det samme gjelder for moren. Hun tar tiltalen til etterretning og er forberedt på å forsvare seg mot anklagene.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks