Hovedinnhold

Christoffers mormor: - Saken har nesten kostet meg livet

MØTER DATTEREN I RETTEN: Ragnhild Gjerstad, Christoffers mormor, står utenfor rettssalen i Agder lagmannsrett i Tønsberg. Foto: Audun Beyer-Olsen
MØTER DATTEREN I RETTEN: Ragnhild Gjerstad, Christoffers mormor, står utenfor rettssalen i Agder lagmannsrett i Tønsberg. Foto: Audun Beyer-Olsen
TØNSBERG (VG Nett) For fjerde gang forklarte mormoren til Christoffer Gjerstad Kihle seg i retten.

Denne saken handler om:

Fakta om Christoffer-saken

  • Christoffer Gjerstad Kihle (8) døde 2. februar 2005 i sitt hjem i Kodal i Vestfold, med store hodeskader samt andre skader på kroppen.
  • Rettsmedisinere har konkludert med at dødsårsaken var et 17 cm langt brudd i hjerneskallen.
  • Etter flere henleggelser beordret Riksadvokaten tiltale mot guttens stefar.
  • Stefaren ble i Tønsberg tingrett funnet skylding i legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter, og dømt til seks års fengsel.
  • Dommen ble anket, og Agder lagmannsrett dømte stefaren til åtte års fengsel.
  • Christoffers mor ble i april 2012 dømt til fengsel i 2,5 år for medvirkning til legemsfornærmelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter.
  • Dommen er anket, og ankesaken begynte mandag 4. februar i Agder lagmannsrett.

Den lysluggede gutten har blitt et nasjonalt symbol på systemsvikt og vold mot barn. Stefaren ble dømt til åtte års fengsel for å tatt livet av åtteåringen.

- Den kvelden stefaren ringte og sa at Christoffer lå på sykehus fikk jeg nesten sjokk. Da jeg kom på sykehuset tok Christoffer armene rundt meg. Øyet hans var helt gjenklistret. Jeg gråt og gråt. Han var veldig fortumlet og hørte veldig dårlig, sa Ragnhild Gjerstad, Christoffers mormor, i retten.

BAKGRUNN: Christoffers mor dømt til fengsel

- Saken har nesten kostet meg livet

I april i fjor ble hennes datter dømt til 2,5 års fengsel for ikke å ha beskyttet sønnen sin. Mandag startet datterens ankesak i lagmannsretten. De to snakker ikke lenger sammen.

- Jeg håper det kommer rettferdighet ut av denne saken. Den har kostet meg mye. Den har nesten kostet meg livet og har tappet meg for energi, sier Gjerstad til VG Nett.

Hun, som Christoffer kalte «Mommo», tenker på barnebarnet som hun mistet for åtte år siden hver dag, forteller hun.

- Det gjør vondt. Veldig vondt. Jeg lurer fortsatt på hvorfor det skjedde, sier Gjerstad.

- «Han er sjefen»

Tirsdag begynte mormoren med å fortelle om familien og livet på gården i Kodal i Vestfold.

DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8). Foto: Privat
DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8). Foto: Privat

- Vi bodde veldig nærme hverandre. Jeg hadde et veldig nært bånd til min datter og Christoffer var det eneste barnebarnet jeg hadde. Hun var en omsorgsperson. Helt til stefaren flyttet inn. Christoffer forandret seg veldig. Det gjorde også min datter, forklarte hun i retten.

Igjen forklarer seg om det hun opplevde som store endringer i livet til Christoffer da stefaren flyttet inn på gården. Låste dører, strenge leggerutiner og ADHD-medisiner.

- Christoffer skulle høre på det han sa. «Han er sjefen», sa han. Jeg synes det var koselig at hun hadde funnet seg en ny mann.

En dag i juli 2004 hørte hun et veldig bråk på gården. Det skulle ikke bli siste gang.

- Christoffer fortalte at han satt på fanget til mamma. Stefaren rev ham av fanget til mamma. Christoffer gråt.
Den uka ble jeg kjent med stefaren på en annen måte, forklarte hun.

En ferietur med familien som ikke ble noe hyggelig. Alt av minner kommer opp igjen.

- «Mommo», neste gang reiser vi på tur alene. Det har jeg tenkt på mange ganger.

- Nå har det vært krig igjen, «Mommo»

På høsten 2004 flyttet Christoffer, hans mor og stefaren fra gården.

- I begynnelsen synes Christoffer det var veldig gøy. Han kom nærmere lekekamerater. Etterhvert ville han tilbake til gården, sa Gjerstad i retten.

Da begynte endringene, forteller hun. Da Christoffer kom på besøk til besteforeldrene, oppdaget hun merker på åtteåringen.

- Han hadde et blåmerke bak på beinet på størrelse med et vannglass. Jeg spurte om det mange ganger, men fikk aldri noe ordentlig svar. Jeg fikk mistanke eller anelser i september da de hadde flyttet fra gården, sa Gjerstad.

- Christoffer fortalte meg «Nå har det vært krig igjen, Mommo».

Et ordentlig svar føler hun at hun ikke fikk.

- Jeg spurte om det var noen som var slemme med ham, men det var umulig å få noe ut av ham. Han svarte «Jeg tenker du skjønner det sjøl». Jeg var hjelpeløs. Jeg stusset på merkene. Jeg spurte datteren min om hvor disse merkene kom fra. Jeg slo meg til ro med at hun sa de hadde det bra. Det skulle jeg ikke gjort, forklarte mormoren.

Det er satt av 11 dager til morens ankesak. Tilsammen skal 39 vitner på nytt forklare seg.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks