Hovedinnhold

Chaudhry: - Ville ikke støttet niqab-foreleser

KrF-Håbrekke: - Et veldig verdifullt prosjekt

KRITISK: Akhtar Chaudhry (innfelt) liker ikke at Aisha Shezadi foreleser om niqab med sine ytterliggående synspunkter som bagasje. Foto: HILDE ØSTBY / SCANPIX
KRITISK: Akhtar Chaudhry (innfelt) liker ikke at Aisha Shezadi foreleser om niqab med sine ytterliggående synspunkter som bagasje. Foto: HILDE ØSTBY / SCANPIX
(VG Nett) Stortingspolitikere er helt uenige om staten bør sponse niqab-foreleseren som har erklært sin støtte til Taliban.

VG Nett skrev lørdag om Aisha Shezadi (20) som reiser rundt til norske skoler og foreleser om hvordan det er å bruke niqab i Norge.

VG kunne også avsløre at Shezadi støtter Taliban og blant annet mener at demokrati er unødvendig om man følger den islamske loven sharia.

Skoleturneen blir sponset av Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFF) og Foreningen Les! Sistnevnte får årlig 2,8 millioner i driftsstøtte av staten gjennom Norsk kulturråd.

Sponsingen får stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) til å reagere.

- Vi må begynne å føre en mer aktiv kamp mot de ideologiske strømningene fra ekstremistisk islamisme. Det skal være ytringsfrihet, men de trenger ikke stipend for å reise rundt til skoler, sier Bøhler til VG Nett.

Akhtar Chaudhry (SV) er enda tydeligere i sin tale:

- Det er opp til de to foreningene om hun skal fortsette med foredragene. Men jeg ville ikke støttet det, sier Chaudhry, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

- Bør opplyse om synspunktene

Justispolitisk talsmann for Frp, Per Sandberg, mener foredragsholderen har sin fulle rett til å ha sine meninger, men at synspunktene hennes bør komme tydelig frem.

- Jeg er utrolig sterk tilhenger av ytringsfriheten, men jeg synes vi skal merke oss foredragsholdere som nærmest oppfordrer norske soldater til å begå selvdrap. Hun kan gjerne få lov til å drive foredrag, men da synes jeg man bør opplyse om hennes synspunkter, sier Sandberg.

VIL ORIENTERE UNGDOMMEN: Frps justispolitiske talsmann Per Sandberg. Foto: SCANPIX
VIL ORIENTERE UNGDOMMEN: Frps justispolitiske talsmann Per Sandberg. Foto: SCANPIX


- Men synspunktene skal ikke være en del av foredraget?

- Nei, men det forteller mye om personen bak. Hun må gjerne få lov til å mene det hun gjør, men ungdommene bør i det minste opplyses om det, sier Sandberg.

Han mener at Norsk kulturråd i det minste bør sponse en foredragsholder som står for det motsatte.

- Når man skal gi den type støtte, bør Norsk kulturråd også finansiert motparten slik at hele bildet kommer frem, sier Sandberg.

- Skolen må ta ansvar

Stortingsrepresentant Linda C. Hofstad Helleland (H) i Familie- og kulturkomiteen mener skolene må sørge for å kvalitetssikre informasjonen som blir lagt frem.

- Jeg tenker at norske ungdommer er opplyste og at de har godt av å høre flere stemmer. Men når skolene velger å ta henne i et klasserom, har de et særlig ansvar for å balansere budskapet, sier Helland.

Komitékollega Øyvind Håbrekke (KrF) er derimot utelukkende positiv til skoleprosjektet.

- Prosjektet går jo ut på at norske elever skal få møte mennesker og tanker som for mange er helt annerledes. Så lenge hun ikke bruker dette som en scene til å formidle sine ytterliggående synspunkter, mener jeg prosjektet er veldig verdifullt, sier Håbrekke.

- Hva synes du om at foreleseren mottar indirekte støtte fra
staten?

FORSVARER FORELESEREN: Daglig leder i Foreningen Les! Wanda Woldner. Foto: VIBEKE RØGLER
FORSVARER FORELESEREN: Daglig leder i Foreningen Les! Wanda Woldner. Foto: VIBEKE RØGLER


- Jeg har ingen betenkeligheter med det. Det at vi støtter med statlige midler, betyr ikke at staten skal styre alt de gjør, sier Håbrekke.

- Kan ikke kontrollere alle

Daglig leder i Foreningen Les!, Wanda Voldner, sier det er uaktuelt å trekke foredraget med bakgrunn av opplysningene som har kommet frem.

- Nei, hun tar utgangspunkt i niqab og det er den avtalen vi forholder oss til. Vi er hele tiden i dialog med skolene om hva hun skal snakke om, sier Voldner.

- Har dere også dialog med skolene om hennes synspunkter?

- Vi kommer til å opplyse om det, men også at dette ikke er noe tema for samtalen.

- Så dere har ikke gjort det før nå?

- Vi kan ikke opplyse om alle private synspunkter. Nå har VG sørget for at det er en stor mediesak, og derfor vil det være en tett dialog med skolene om hva foredraget skal inneholde, sier Voldner.

Bakgrunnen for foredraget, er boken «Utilslørt» som Shezadi har skrevet. Det er skolene selv som bestiller foredraget gjennom foreningene, opplyser Voldner.

- I år er det seks forfattere skolene kan søke om å få besøk av. Det er i utgangspunktet «første mann til mølla» - vi har ikke planlagt langt frem i tid, sier Voldner.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks