Hovedinnhold

- De kalte meg homo-Lars

Nær halvparten av norske homofile mobbes, viser undersøkelse

BLE MOBBET: Lars Joten Tangen forteller at han ble mobbet som barn. Nå har 17-åringen en av Norges mest populære blogger. Foto: Marius Knutsen/VG
BLE MOBBET: Lars Joten Tangen forteller at han ble mobbet som barn. Nå har 17-åringen en av Norges mest populære blogger. Foto: Marius Knutsen/VG
(VG Nett) Lars Joten Tangen (17) er en av mange homofile som har blitt mobbet. Men homofile plager ofte andre selv.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG skriver om mobbing.

Det viser en undersøkelse som Senter for atferdsforskning i Stavanger (SAF) har gjort basert på et representativt utvalg av drøye 3000 norske ungdommer i 10. klasse. Nær halvparten av de homofile guttene opplevde mobbing.

- De kalte meg homo-Lars før jeg sto fram. Det var på det verste fra jeg var ni og til jeg kom ut av skapet som 14-åring. Det var en helt jævlig periode. Jeg fokuserer heller på tiden etterpå, sier Lars, som i dag har en av Norges mest populære blogger.

Det ble først slutt på mobbingen da Lars fortalte verden at han var homo.

- Da jeg kom ut av skapet fikk jeg det mye bedre psykisk. Jeg likte meg selv bedre, sier han i dag.

Møt Lars tett på nett: Svarer fra klokken 17.00

Blogger

I bloggen tar Lars opp alt fra klær og sminke til psykiske problemer, og det å stå fram som homofil. Og 17-åringen legger ikke skjul på at han elsker å provosere.

- Det er en del av imaget mitt å gå litt langt, smiler Lars med restylane-fylte lepper. Han innrømmer glatt at han spiller en rolle når han fyller bloggen sin fra tastaturet i leiligheten på St. Hanshaugen i Oslo.

Hit flyttet han sist sommer, mor og far bor fortsatt i Molde.

Etter at Lars sto fram, var det ikke noe problem å bo i hjembyen, men utferdstrang og medlemskap i Fremskrittspartiets ungdom førte ham til Oslo. Nå går han på videregående i Bærum.

For mor, far, bror og to søstre kom det ikke som noe sjokk at Lars var homo.

- Familien hadde skjønt det siden jeg var liten, forteller Lars. Selv mener han at lange øyevipper og et klart, blått blikk bidro til at han ble ertet for et feminint utseende.

- Lærerne visste om det, men gjorde ingenting, sier Lars.

Spesial: Les alle sakene våre om mobbing her

Rektor forsvarer skolen

Rektor på Kvam skole i Molde, Sigurd Moltubak, mistror ikke Lars` opplevelser, men tar samtidig lærerne i forsvar.

- Jeg vet at lærerne hadde fokus på mobbing generelt, og at de brukte mye tid på å løse opp i enkeltsaker, sier Moltubak. Han viser til at lærerne på det aktuelle trinnet deltok aktivt i utviklingen av skolens plan mot mobbing.

- Eleven får ikke alltid med seg alt læreren gjør, sier rektor.

Støtte hjemme

Lars klarte ikke å snakke med mamma og pappa om sin egen
legning og problemene på skolen. Til tross for at han har vokst opp i et hjem uten fordommer mot homofile.

- Jeg er utrolig glad i foreldrene mine, de har alltid støttet meg og vært der for meg, sier Lars.

Han er dessverre ikke alene om å være homofil og mobbet. I undersøkelsen om seksuell orientering og mobbing avdekkes det at hele 48 prosent av de homofile guttene opplever å bli mobbet mens tallet for heterofile gutter er nede i 7,3 prosent.

- Dette er fryktelig triste resultater. Denne gruppen har det kjempetøft, sier Erling Roland, professor i pedagogisk psykologi ved Senter for atferdsforskning, som har gjort undersøkelsen sammen med Gaute Auestad.

OVER 25.000 HAR AVGITT MOBBELØFTET OG OVER 85.000 ER MED I VÅR FACEBOOKGRUPPE: Tør du?

Homofile er også mobbere

Forskningen, gjort på oppdrag av Utdanningsdirektoratet, viser at nesten 18 prosent av de homofile jentene blir mobbet, mens dette rammer 5,7 prosent av de heterofile.

Men det som var mest oppsiktsvekkende, var at hele 52 prosent av de homofile guttene sa at de mobbet andre.

- Tallet er ekstremt høyt, sier Roland.

Til sammenligning svarte 20,5 prosent av de homofile jentene at de mobbet andre mens tallene for heterofile gutter og jenter var henholdsvis 10,3 og 3,8 prosent.

Roland vet ikke hvorfor det er slik.

MANGE ER REDDE: - Homser i skapet er de som tilsynelatende er mest homofobe av alle, sier Lars Tangen. Han tror det kan være en av flere grunner til at homofile også mobber andre. Foto: Marius Knutsen/VG
MANGE ER REDDE: - Homser i skapet er de som tilsynelatende er mest homofobe av alle, sier Lars Tangen. Han tror det kan være en av flere grunner til at homofile også mobber andre. Foto: Marius Knutsen/VG

- Tar igjen

- Men vi tror de tar ut oppmagasinert aggresjon i form av mobbing. En annen forklaring kan være at de skjemmes såpass mye over sin seksuelle orientering at de nærmest markerer avstand i forhold til andre homofile, sier han.

Lars Joten Tangen tror kanskje at homofile mobber for å få en slutt på at de selv blir mobbet.

- Det virker jo som om de som mobber er de populære, og for å bli en del av de populære, så mobber de andre, sier Lars, som mener at han ikke var en mobber selv.

- Homser i skapet er de som tilsynelatende er mest homofobe av alle. De som er sikre på seg selv og sin legning, føler ikke noe behov for å fronte den ved å «disse» de som er «annerledes». De som var mest homofobe på ungdomsskolen, kommer gjerne ut av skapet når de er ferdige på videregående, avslutter Lars.

Tips/innspill? brydeg@vg.no 

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks