Hovedinnhold

Brunostbrann vekker oppsikt

SMELTET OST: Her brenner 27 tonn brunost inne i Brattlitunnelen. Brannen har gjort at tunnelen holdes stengt i to til tre uker, og gitt Tysfjord kommune oppmerksomhet fra hele verden. FOTO: KENNETH HANSEN
SMELTET OST: Her brenner 27 tonn brunost inne i Brattlitunnelen. Brannen har gjort at tunnelen holdes stengt i to til tre uker, og gitt Tysfjord kommune oppmerksomhet fra hele verden. FOTO: KENNETH HANSEN
(VG Nett) Fire døgn tok det før 27 tonn brunost hadde brent opp i Brattlitunnelen i Tysfjord. Brannen får oppmerksomhet langt utenfor landets grenser.

Det er ikke hver dag at en lokal brann i Tysfjord kommune blir en nyhetssak hos BBC og nyhetsbyrået Reuters. Men denne gangen var det snakk om en trailerlast med brunost som tok fyr.

Trailerlasten tok fyr torsdag kveld inne i Brattlitunnelen i Tysfjord kommune, skriver NRK. Det skulle ta fire døgn før de 27 tonnene med brunost hadde brent ferdig.

Brunostbrannen har ført til så store skader at tunnelen vil holdes stengt i to til tre uker.

- Når du har hatt så sterk varmeutvikling blir det en del skader innvendig. Du kan få en situasjon der blokker løsner fra fjellet. Tunnelen var også relativt full av sot, så den må vaskes ned og det må settes inn en del nytt utstyr, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Midtre Hålogaland, Geir Jørgensen til VG Nett.

Brunost brenner godt

Brunosten omtales i BBC som en norsk delikatesse, og Jørgensen har forståelse for at brannen har nådd utenlandske medier.

- Jeg skjønner godt at man kan gjøre et humoristisk poeng av brunostbrannen. Vi er ikke akkurat full av dårlig humør vi nordlendinger, så vi ser den, sier Jørgensen.

Det er ikke klart hva som antente den spesielle brannen, men når brunosten tok fyr oppsto det enorm varme. Årsaken er at osten inneholder mye fett som blir ren energi for brannen. På grunn av varmen, ble brannmannskapene beordret ut av tunnelen og osten fikk brenne i fred.

Sterk lukt

Brannen førte også til en helt spesiell og rimelig intens lukt av smeltet brunost.

- Du kan jo bare forestille deg hvordan det luktet, sier Jørgensen.

Avdelingsdirektøren forteller at geologer har befart tunnelen denne uken. Restene av traileren er flyttet ut, og arbeidet med å rense tunnelen for brunostrester og sot er i gang.

- Vi er i full gang med jobben, og vi håper å få den åpnet så fort som mulig, sier avdelingsdirektøren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks