Hovedinnhold

NRK-kjendiser uenige:

Brennpunkt får kjeft av NRK-veteran

(VG NETT) NRK-veteranen Jahn Otto Johansen mener Brennpunktprogrammet om KGB og norske politikere var bygget på elendig og ukritisk jounalistikk. Brennpunkt-redaktør Alf R. Jacobsen forsvarer seg med at Johansen ikke vet hva han snakker om.


- Denne typen journalistikk forpester og forgifter samfunnet, sier Jahn Otto Johansen - som har bakgrunn som mangeårig NRK-korrespondent både i Moskva, Washington og Berlin, og som ansvarlig redaktør i Dagbladet.

NRK Brennpunkts dokumentarprogram fremsatte påstander om at statsminister Jens Stoltenberg programmet viste at Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland hadde fått mapper og kodenavn i KGB. KGB-avhopperen Mikhail Butkov hevdet også at Stoltenberg var den hemmelige kontakten KGB hadde i forsvarskommisjonen i 1990.

Bedrageridømt

Det som ikke kommer fram i programmet, er at den samme Butkov i 1998 ble dømt til tre års fengsel for bedrageri og falsk forklaring i en omfattende bedragerisak.

- Alle som har jobbet under den kalde krigen vet at slikt materiale bør behandles med stor skepsis. Denne KGB-avhopperen hadde til og med en bedrageridom i London hengende over seg, og dette har journalistene ukritisk sett bort i fra, sier Johansen til VG Nett.

Brennpunkt-redaktør og programansvarlig for produksjonen, Alf R. Jacobsen, innrømmer at opplysningen om Butkovs bedrageridom ble redigert bort.
- Men alle opplysningene om ham står på våre nettsider. At han var dømt for bedrageri kom dessuten fram før programmet i et innsalg på Dagsrevyen, sier Jacobsen.

-Ikke oppsiktsvekkende

Jahn Otto Johansen mener at det som kommer fram i Brennpunkt-programmet ikke er oppsiktsvekkende i det hele tatt.

- Her er det bare snakk om å ha navnet sitt i en mappe. Jeg vil si at den vestlige politiker eller journalist som ikke har hatt en mappe i KGB, er totalt uinteressant.

-Seier for KBG

Johansen vil ikke så tvil om Brennpunkt-redaktør Alf R. Jacobsens motiver bak programmet, men han går så langt som å si at dette er en seier for KGB og Stasi.

- Når en flere år etter den kalde krigen og kommunistregimenes fall bruker opplysninger fra denne perioden, vinner jo KGB og Stasi i ettertid, sier Johansen.

Sterke reaksjoner

Innad i NRK har det vært flere sterke reaksjoner på programmet. Før Brennpunkt-programmet ble sendt lagde journalistene Morten Jentoft og Gro Holm et innslag som nærmest "tok livet" av Brennpunkt-programmet. Det var de som fikk fram at KGB-avhopperen Butkov var dømt for bedrageri.

- Jeg synes det var bra at Jentoft og Holm gikk så tøft ut mot Brnnpunkt-programmet. Vi må få lov til å ha forskjellige meninger innad i NRK, sier Johansen.

- Totalt uenig

Brennpunkt-redaktør Alf R. Jacobsen forsvarer seg mot veteranen Jahn Otto Johansen. Og Jacobsen er heller ingen hvem som helst. Han er kjent som en av de ledende innenfor gravende og undersøkende journalistikk i Norge, og var flere år i Klassekampen og VG før han begynte i NRK.

- Jeg er totalt og absolutt uenig med Jahn Otto Johansen, sier han til VG Nett.

Enormt forarbeid

- Når man har påtatt seg å være NRKs eneste program for kritisk og undersøkende journalistikk, må man regne med å bli angrepet. Men Jahn Otto Johansen kjenner ikke til det enorme forarbeidet som er gjort til denne saken. Han vet derfor ikke hva han snakker om, sier Jacobsen - som ikke vil kommentere flere av Johansens påstander.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks