Hovedinnhold

Kinesisk lykt satte fyr på huset

En brennende lykt satte fyr på huset til Einar Schjølberg og Tove Selnes og sønnene Stian (15) og Kristoffer Selnes (12). Det tok først fyr i en rottingsofa som sto inntil denne leveggen.
En brennende lykt satte fyr på huset til Einar Schjølberg og Tove Selnes og sønnene Stian (15) og Kristoffer Selnes (12). Det tok først fyr i en rottingsofa som sto inntil denne leveggen.
TRONDHEIM (VG) Branneksperter advarer mot såkalte flygende kinesiske lykter etter at huset til Einar Schjølberg og Tove Merethe Selnes tok fyr.

Denne saken handler om:

- De er som bål helt ute av kontroll. De som sender opp disse lampene, har ikke noen mulighet til å styre hvor de lander, sier Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

For ekteparet på Vikåsen nord for Trondheim sentrum var det nær full katastrofe. Men effektiv slukking begrenset brannen til millionskade i stedet for totalskade.

Den flygende lampen, som var sendt opp som et elevforsøk på skolen like ved, landet i en rottingsofa på altanen. Sofaen tok fyr, og brannen spredde seg til vegg og takkonstruksjon på huset.

- Å få telefon på jobb om at huset brenner, er en opplevelse man ikke glemmer. Enda mer merkelig var det å se at det brant på utsiden av huset. Da jeg kom hjem, ble jeg satt rett inn i politibilen, sier Schjølberg.

Det var på Halloween-dagen 31. oktober at det begynte å brenne. Det lå lenge an til at familien måtte feire jul andre steder, men i siste liten ble stuen klargjort.

- Nå ser det ut til at vi kan feire jul hjemme. Kona og jeg må fortsatt sove på madrasser i kjelleren en tid, men det får gå.
Clementz sier at de gjerne så disse lyktene forbudt.

- Vi ser at de blir stadig mer populære, men folk må vite at de sender opp et bål de ikke har noen kontroll på hvor lander. Det er også eksempler på at de kan være en fare for luftfarten. Og vi vet at ved et tilfelle er lampen oppfattet som en nødrakett, og forårsaket en stor leteaksjon, sier han.

Branningeniør Arild Hermansen i Trondheim brann- og redningstjeneste sier at de vanskelig ser for seg hvordan slike lamper kan brukes på lovlig vis.

SOVEROM: Her står familien på det som en gang var soverommet i andre etasje som ikke blir klar til bruk for neste år.
SOVEROM: Her står familien på det som en gang var soverommet i andre etasje som ikke blir klar til bruk for neste år.


- Det er et krav at oppgjort ild ikke skal forlates før den er slukket, og det kravet er vanskelig å oppfylle her. Lampene kan flytte seg flere kilometer, så den som fyrer opp en, har liten kontroll på ilden.

- Vi vet at Direktoratet for Sikkerhet vurderer et forbud mot salg av lampene. Det har ikke vi hatt noe imot.
Senioringeniør Steinar Tegneby sier at produktet er omdiskutert i øvrige land i Europa, og man ønsker en felles regulering av disse produktene i EU.

- DSB vil i løpet av 2014 fremme et forslag om regulering for Justis- og beredskapsdepartementet. Uavhengig av om produktet blir forbud eller ikke, så er det viktig for den som bruker slike lamper å vite at de selv er ansvarlige for konsekvenser for bruken, sier han.

Rektor på Vikåsen skole, Grethe Hartvigsen Larsen, sier til Adresseavisen at hun er fryktelig lei seg, og garanterer at det ikke vil bli gjort flere forsøk med slike lykter på skolen.

LES: Her er brannfellene du kan unngå 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks