Hovedinnhold

Illsinte naboer angrep brannmenn - hus brant ned til grunnen

**Naboer illsinte over treg utrykning
**To menn satt i arresten

REAGERTE PÅ UTRYKNINGSTIDEN: Flere personer gikk til angrep på brannmenn og politi under en husbrann i Vinje. Foto: SVEIN OLAV VAA
REAGERTE PÅ UTRYKNINGSTIDEN: Flere personer gikk til angrep på brannmenn og politi under en husbrann i Vinje. Foto: SVEIN OLAV VAA
(VG Nett) Flere mannskaper fra politiet og brannvesenet ble angrepet av illsinte naboer under en husbrann i Vinje i Telemark i natt.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 04.09 i natt, og var på stedet 04.29. Brannmannen som først kom til stedet kjørte sin egen personbil, men ble angrepet av sinte naboer og bygdefolk, sier operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Gunnar Hanssen.

Ruten på privatbilen til brannmannen ble knust under angrepet.

Vet du noe om denne saken eller har du bilder? Tips oss! 

Mente utrykningstiden var for lang

Og det var tydelig at lunta til naboene var kort. Ifølge politiet var naboene sinte over den lange utrykningstiden, noe som førte til at brannmannen på stedet måtte trekke seg tilbake.

Også de to andre brannfolkene som kom til stedet i brannbil omlag 30 minutter senere ble angrepet og valgte og trekke seg tilbake.

- Det tok den første brannmannen 20 minutter fra vi mottok meldingen til han var på plass noe som er helt normalt. Vi har tross alt ikke så store brannressurser tilgjengelig overalt i kongeriket, sier Hanssen.

Det dukket etter hvert opp en representant fra E-verket, men også han ble møtt av et nabolag i harnisk.

Heller ikke politiet slapp unna. Da de kom på stedet 50 minutter senere ble de slått og angrepet av de samme naboene. Huset var helt overtent da slukkearbeidet kunne begynne og brant ned til grunnen.

- Den ene av de som angrep var også beboer i huset, man skulle tro det var i hans interesse at brannvesenet fikk påbegynt slukningsarbeidet, sier han.

- Det tok 50 minutter før politiet var på stedet, hva er grunnen til det?

- Når det er brann og vedkommende som bor i huset har kommet seg ut, er det viktigere med brannmannskaper enn politi, sier han.

Mener politiet overdramatiserer

Det er uklart hvorfor brannen startet og hva som er brannårsaken. Ingen ble skadet i brannen, men det er nå startet etterforskning for å finne ut hva som har skjedd.

- Ble noen skadet i angrepene?

- Vi vet ingenting om grovheten av angrepene, men såvidt jeg vet ble ingen alvorlig skadet, sier Hanssen.

VG Nett har snakket med øyenvitne Svein Olav Vaa som var på stedet. Han mener naboene forsøkte å hjelpe til i slukningsarbeidet, og at politet overdramatiserte hendelsen.

- De forsøkte bare å hjelpe en nabo. Plutselig var ikke brannen lenger et tema, men naboene, sier Vaa.

- Men stemmer det ikke at brannmannskaper ble angrepet?

- Jo, men det var særlig av én person. Han var i sjokk, sier Vaa.

En kvinnelig nabo, som var på stedet og hjalp til, sier til VG Nett at hun opplevde situasjonen som svært vanskelig.

- Vi forsøkte jo bare å hjelpe til med slukningsarbeidet, men ble beordret bort. Det er ganske fortvilende å stå og se på at huset til dine bestevenner brenner ned, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at det ble en ganske hissig stemning etterhvert.

- Det var særlig to personer som ble veldig sinte. De var begge frustrerte og jeg mener politiet heller burde holdt hodet kaldt. Alle prøvde bare å hjelpe til, sier kvinnen.

Satt i arresten

To menn er nå pågrepet for angrep på både brannmenn, politi og representanten fra E-verket. Den ene er i slutten av 20-årene, den andre i begynnelsen av 30-årene.

Politiet sier videre at angrepet fra de illsinte naboene forverret situasjonen og gjorde brannskadene større.

- Dette er en ganske rar måte å opptre på. Situasjonen ble forverret av naboene som angrep brannvesenet fordi de ikke fikk satt i gang slukningsarbeidet, sier Hanssen i politiet.

De to mennene er nå kjørt til Skien og satt i arresten og skal avhøres i løpet av lørdagen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks